Hoppa till huvudinnehållet

Jim vann Guldplaketten 2021- har gjort en supersäsong

Publicerad:

Sedan barnsben har Jim Jansson , 22 från Svanskog drömt om att köra rally, och nu är den drömmen på väg att bli verklighet. Efter att ha tagit hem titeln som svensk mästare i Rallycross 2021 och genom denna gedigna prestation också vunnit ST:s idrottspris Guldplaketten siktar Jim nu mot nya mål och utmaningar.

Jim Jansson vann Säffle-Tidningens idrottspris Guldplaketten 2021 för sina prestationer i motorsporten Rallycross under året som han avslutade med att bli svensk mästare. Nästa år satsar han på att köra rally.
Jim Jansson vann Säffle-Tidningens idrottspris Guldplaketten 2021 för sina prestationer i motorsporten Rallycross under året som han avslutade med att bli svensk mästare. Nästa år satsar han på att köra rally. Foto: Diana Dragic

Det är inte för intet som Jim utsetts till vinnare av Säffle-Tidningens pris för årets bästa idrottsprestation. Efter en näst intill fläckfri och poängmässigt överlägsen tävlingssäsong var det ingen större tvekan om att det var just Jim Jansson som skulle vinna Guldplaketten.

Spikrak säsong

Redan när Jim startade säsongen som yngsta föraren i ny klass med en helt ny bil hade han stora förhoppningar om tävlingsåret. Målsättningen att vinna en medalj var självklar, men att det skulle bli ett SM-guld var kanske inte helt vad den unga nykomlingen hade förväntat sig.

– En visste ju inte riktigt hur en skulle stå sig med ny bil i en ny klass, men efter att jag tog hem en tredjeplats och en seger redan första kvaltävlingen så kändes det som att ’det går nog vägen ändå’, berättar Jim.

  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Privat
  • Foto: Privat

Totalt kammade Jim hem fem av sju möjliga SM-deltävlingar trots hård konkurrens, och det slutade alltså med en livesänd vinst även på hemmaplan i Superfinalen, och med det ett SM-guld i Rallycross. Guldet var förvisso i hamn redan innan sista tävlingshelgen tack vare Jims stora poängövertag.

– Det blev en riktigt bra säsong mycket tack vare all den hjälp jag har fått i år, säger Jim och vill rikta ett tack till sin familj. Särskilt mamma Lena Jansson, pappa Benno Jakobsson samt Hans Reuter från Svanskog och svågern Charlie De Jong från Arvika som tillsammans med Benno har hjälpt till att hålla bilen i toppskick både mellan och under tävlingshelgerna.

Om du fick välja en höjdpunkt under den här säsongen, vilken skulle det vara?

– Dubbelvinsten i Piteå på svår bana var väldigt kul, men det är svårt att toppa SM-vinsten på hemmaplan i Arvika, säger Jim.

Vill köra rally

När Jim får frågan om hur han ser fram emot nästa säsong berättar han att 2022 fortfarande är oklart på flera plan. En dröm har alltid varit att köra rally, men om det blir så eller inte i år återstår att se.

– Nu ska jag ta ett kliv åt sidan och prova rally, det är det som är barndomsdrömmen. Tanken är att starta någon sommarserie om jag hinner få sålt min nuvarande bil och köpa en ny, men målet är att delta på Rally-SM 2023, säger Jim.

Jim berättar vidare om sin barndomsdröm och hur han redan i femårsåldern fick lära sig att köra bil tillsammans med sin pappa. Första rallybilen fick han när han var elva år.

– Ingen i min familj har hållit på med motorsport förut så det var jag som tjatade på pappa om att han skulle lära mig köra. Det var träklossar på pedalerna och hela köret, skrattar Jim.

Hade du någon som du såg upp till inom motorsporten?

– Det var väl Daniel Wall som var barndomsidolen.

  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic

Kan man säga att du har slutat rallycrossen på topp nu då i och med guldet?

– Nej, någon gång kommer jag nog tillbaka, avslutar Jim med ett leende.

Guldplakettvinnaren uppmärksammas traditionellt vid ett passande evenemang nästkommande år.

Artikeltaggar

GuldplakettenJim JanssonMotorsportRallycrossSäffle kommunSvanskog

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.