Hoppa till huvudinnehållet

Så många har rest med nya X-linjen i Säffle

Publicerad:
Säffle är först i Sverige med att få testa en ny slags flexibel kollektivtrafik. Bilden togs vid invigningen av den nya bussen då bland andra Jesper Johansson (MP), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland och Markus Bergman trafikchef för regionbuss på Region Värmland, var på plats.
Säffle är först i Sverige med att få testa en ny slags flexibel kollektivtrafik. Bilden togs vid invigningen av den nya bussen då bland andra Jesper Johansson (MP), kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Värmland och Markus Bergman trafikchef för regionbuss på Region Värmland, var på plats. Foto: Jenni Jansson

1 november var det premiär för X-linjen i Säffle, en ny slags kollektivtrafik i tätorten, vars rutt anpassas efter vilka resor som bokas. Nu har den första statistiken kommit om hur många som rest med den nya bussen.

Nästan 1000 resor har gjorts med X-linjen i Säffle sedan premiären i början av november. Det är ett resultat som Jesper Johansson (MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden är nöjd med.

– Det är glädjande att så många använder X-linjen redan nu. Vi har ju själva stora förhoppningar om den här typen av trafik, och nu kan vi samla på oss många insikter och viktiga data som tar oss ett steg närmre framtidens trafiklösningar i Värmland, säger han i ett pressmeddelande.

X-linjen är pilotprojekt som drivs genom ett samarbete mellan Region Värmland, Värmlandstrafik och Nobina. Projektet ska pågå i ett år och om det faller väl ut finns möjligheten att konceptet sprids till fler orter.

Bussen följer ingen förutbestämd rutt eller tidsplan, utan turen anpassas efter vilka resor som bokas. Det kan göras bland annat genom en app i mobiltelefonen och det har tagits emot väl av resenärerna, enligt Region Värmland. Appen har nu mer än 500 användare och 88 procent av bokningarna har skett digitalt.

– Det känns väldigt positivt att så många har börjat använda tjänsten och att vi har resenärer i alla åldrar. Att även yngre har använt den till och från träning är extra kul, eftersom tanken med tjänsten är att den ska underlätta vardagen för Säffleborna, säger Markus Bergman, trafikchef för regionbuss på Region Värmland, i pressmeddelandet.

Säffle först i Sverige med flexibel kollektivtrafik på beställning

Artikeltaggar

KollektivtrafikSäffleTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.