Hoppa till huvudinnehållet

SMHI varnar för ishalka i hela Värmland: ”Ta det försiktigt”

Publicerad:
Halt väglag väntas i Värmland.
Halt väglag väntas i Värmland. Foto: Bengt Björk

Det väntas komma in blötsnö och regn västerifrån som kan falla på vägbanor. Detta gör att SMHI utfärdar två varningar om plötslig ishalka i länet.

– Man måste ta det försiktigt i trafiken, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

SMHI utfärdar två varningar om plötslig ishalka. Dels en varning som rör norra delarna av länet som gäller från klockan 14.00 måndagen den 3 januari fram till klockan 02.00 under natten mot tisdagen.

Och en varning som rör södra delarna av länet som gäller från omkring klockan 21 fram till klockan 10.00 i morgon.

– I den norra delen är det redan kalla vägbanor där regnet faller ner och blir till is. På de södra delarna av länet har det redan regnat mycket på vägbanorna då regnet passerat, men där temperaturen sedan sjunker, säger Sofia Söderberg.

Varningarna har sina meteorologiska förklaringar.

– Ett nederbördsområde passerar över Värmland, det rör sig långsamt österut och följs av torrare luft som gör att det sedan klarnar upp i väst. Det innebär också att det blir en kallare luft vilket gör att temperaturen sjunker snabbt nu när det inte blåser så mycket.

Ishalkan får förstås konsekvenser.

– Man måste ta det försiktigt. Planera för att det kan ta längre tid än vanligt. Man måste vara medveten om att trafiken kan gå långsammare, att det blir olyckor som bidrar till förseningar och att den begränsade framkomligheten gör att även kollektivtrafiken kan påverkas.

Bara för att varningen tas bort betyder det inte att det hala väglaget helt upphör.

– Vi går ut med varningar när det kan få som störst konsekvenser. När frysprocessen går så fort att man inte hunnit halkbekämpa vägarna. Efter tillfrysningen kan vi också komma att behöva förlänga varningen. Men normalt råder allmänt vinterväglag efter att varningen upphör, man bör alltså fortsatt vara uppmärksam på att det kan vara halt.

Artikeltaggar

SMHISofia SöderbergVäderVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.