Hoppa till huvudinnehållet

Lisa från Svanskog blir travtränare på Solvalla

Publicerad:
Lisa Skogh från Svanskog med hästen Con Te Partiro.
Lisa Skogh från Svanskog med hästen Con Te Partiro.

Lisa Skogh växte upp i Bollsbyn, strax utanför Svanskog. Tidigt blev hon intresserad av hästar vilket ledde till jobb både i USA, Kanada och här hemma i Sverige. I travkretsar är hon en kändis då hon under en period hade hand om Maharajah, då Sveriges bästa travare. Från 1 januari blir Lisa ny travtränare på Solvalla i Stockholm.

I Svanskog har det alltid funnits hästar. Bollsbyn var inget undantag och hos grannarna Olle och Ruth Axelsson fick Lisa alltid klappa på någon häst. Via Svanskogskillen Hans-Erik Elg skaffade Lisa sedan en egen häst i form av Prince Chimn, som Lisa red montélopp (travridning) med på så kallade bygdetrav. Som bäst blev paret tvåa i Ransäter. En blygsam men viktig pusselbit i hennes karriär.

"En av mina allra bästa elever"

Efter avslutad skola i Svanskog och Säffle blev nästa anhalt Lilleruds naturbruksgymnasium (inriktning häst) där hon gick 3 år med Carl-Erik ”Kometen” Andersson som lärare.

– Det märktes att det var en toppentjej med stort intresse och hon var en av mina allra bästa elever, minns Carl-Erik i efterhand.

Efter avslutad utbildning fick Lisa jobb hos travtränaren Jonas Moberg på Östensbyn Gård, mellan Nysäter och Säffle. Under tiden hos Jonas körde Lisa 43 lopp och vann tre. Först en seger på Momarken i Norge 2004 och sedan två på Färjestad 2005. Alla tre segrarna togs med hästen Really Good.

Lisas hästäventyr gick sedan vidare till skåningen Jonas Czernysson, verksam i USA.

– För Jonas jobbade jag i Florida på vintern och sedan flyttade vi upp till New Jersey där många tränare håller till, berättar Lisa.

Drömjobbet tar Lisa till USA

Lisas bästa passhäst hos Czernysson var Select Yankee som senare importerades till Sverige och för Åke Svanstedt var tvåa i Sprintermästaren i Halmstad.

Sex månader i Toronto

Travresan förde henne sedan till Kanada och norrmannen Harald Lunde, som hade sin verksamhet en timmes bilresa söder om Toronto. Där jobbade Lisa i sex månader, innan hon reste hem till Sverige igen.

December 2009 kom hon till Menhammar Stuteris tävlingsstall på Ekerö och fick där sköta Maharajah, som visat sig vara bäst i de klassiska loppen för 3-åringar och 4-åringar i Sverige. Dessutom hade hästen vunnit Europaderbyt för 4-åringar.

– Det var ett stort ansvar men det gick bra. Tillsammans vann vi tre av de största loppen i Frankrike – inklusive Prix d’ Amérique som brukar kallas världens tuffaste långlopp - och dessutom Olympiatravet här hemma, berättar Lisa.

2014 gjorde Maharajah sin sista start. Totalt vann han 31 lopp och sprang in 23 miljoner kronor. Nu ägnar han sin enbart åt avelsarbete och just nu är han Europas mest eftertraktade hingst.

"Ett välkommet tillskott"

För Lisa väntar också en ny tillvaro. Tidigare har hon haft Stefan Hultman och Pasi Aikio som chefer. Nu efter tre olika utbildningsperioder ska hon stå på egna ben. Ett nästan nytt stall med tolv boxar ska fyllas och redan nu står det klart att hon får sex hästar från Travkompaniet, däribland dubbelmiljonären Alone.

– Honom har jag skött tidigare och att han får följa med till mitt nya stall på Yttersta känns underbart, säger Lisa.

Sportchefen på Solvalla heter Anders Malmrot.

– Vi har 52 tränare knutna till oss på Solvalla, nio av dess är kvinnor. Med Lisa justerar vi siffrorna till 53 och 10, säger Anders.

Anders har följt Lisa länge då han tidigare var travjournalist.

– Lisa har visat att hon har väldigt fin hand med hästar under sina många år på Menhammar, och har i sin vård format världsstjärnan Maharajah. Hon har alltid ett leende på sina läppar och sprider positivitet kring sig, vilket uppskattas av både hästar och människor. Hon blir ett välkommet tillskott hos oss på Solvalla och vi önskar henne stort lycka till, säger Anders avslutningsvis.

Hasse Svennehed

Fakta

Namn: Lisa Skogh

Född:1983

Uppväxt: Svanskog

Bostad: Ekerö

Hemmabana: Solvalla

Aktuell: Ny tränare på Solvalla från 1 januari 2022

Artikeltaggar

Säffle kommunSvaneholmTrav

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.