Hoppa till huvudinnehållet

När Säffle blev stad såg centrum annorlunda ut

Publicerad:
Flygfotot togs en sommardag 1955, men det som man kan se på bilden är det som också gällde när Säffle blev stad 1951. Titta närmare och jämför med idag. De stora parkeringsytorna vid Fogdegatan fanns inte. Husen söder om torget är numera rivna. Likaså kvarteret norr om Stortorget. Inget finns kvar av kvarteret Banken. Flygfotot ger en bra bild av den förändring som har skett sedan Säffle blev stad för 71 år sedan.
Flygfotot togs en sommardag 1955, men det som man kan se på bilden är det som också gällde när Säffle blev stad 1951. Titta närmare och jämför med idag. De stora parkeringsytorna vid Fogdegatan fanns inte. Husen söder om torget är numera rivna. Likaså kvarteret norr om Stortorget. Inget finns kvar av kvarteret Banken. Flygfotot ger en bra bild av den förändring som har skett sedan Säffle blev stad för 71 år sedan.

I Säffle uppmärksammades under förra året att det var 70 år sedan Säffle blev stad. Det skedde som bekant 1 januari 1951. Nu är det alltså 71 år sedan. Centrum i Säffle såg vid stadsbildningen helt annorlunda ut jämfört med i dag. Det var ju först efter stadsbildningen som centrum förvandlades i takt med att en betydande del av den gamla bebyggelsen revs och nya fastigheter byggdes.

Vid Kanaltorget – som ju då inte gjorde skäl för att kallas torg – hade förvandlingen börjat. Det så kallade B-huset, alltså det som innehåller både lägenheter och affärslokaler, var under uppförande, men inflyttning skulle inte ske förrän i slutet av 1951. Stadshuset var inte ens påbörjat. Det stod färdigt först 1954. Den kommunala förvaltningen fick fortfarande plats i före detta Lotsstugan inte långt från kanalbron, som också var en annan än i dag. Äldre Säfflebor minns säkert bron med en gigantisk betongklump. Det var under den som folk vandrade den magiska nyårsnatten i väntan på tolvslaget.

Där biblioteket finns i dag låg den gången fortfarande Hygerthhuset. Det skulle snart rivas och ersättas med ett nybygge. Det stod färdigt 1953, men först 1963 flyttades biblioteket dit. Från början var det möbelaffär i huset.

Vid Västra Storgatan fanns biografhuset och fastigheten som ligger mitt emot Hamngatan. Längre upp längs gatan fanns också några byggnader som fortfarande finns kvar, men många fastigheter har tillkommit efter 1951.

 • Där Centrumkyrkan finns idag låg 1951 ett litet hus som inrymde sadelmakare Forslunds sadelmakeri.
  Där Centrumkyrkan finns idag låg 1951 ett litet hus som inrymde sadelmakare Forslunds sadelmakeri.
 • Av det som syns på bilden är det bara Viktorinska huset som finns kvar. 1951 kallades huset allmänt för AK-huset, vilket berodde på att affären i markplanet hette A Karlsson & Co. Holgers konditori fanns förstås redan då.
  Av det som syns på bilden är det bara Viktorinska huset som finns kvar. 1951 kallades huset allmänt för AK-huset, vilket berodde på att affären i markplanet hette A Karlsson & Co. H…
 • När Säffle blev stad fanns fortfarande kvarnen nära Strömbron fortfarande kvar. Den revs ett par år efter stadsbildningen.
  När Säffle blev stad fanns fortfarande kvarnen nära Strömbron fortfarande kvar. Den revs ett par år efter stadsbildningen. Foto: Curt Rolfsman
 • Natten när Säffle blev stad hölls det tal från en av balkongerna på Apotekshuset, som låg där PeKås finns idag. I huset fanns då Stenbecks bokhandel och Apoteket Svanen.
  Natten när Säffle blev stad hölls det tal från en av balkongerna på Apotekshuset, som låg där PeKås finns idag. I huset fanns då Stenbecks bokhandel och Apoteket Svanen. …
 • Till vänster om korsningen Östra Storgatan – Tingsgatan låg Reutershuset med en kappaffär, en tobaksaffär och en guldsmed. Det huset revs när EPA skulle etablera sig i Säffle 1958. Till höger låg ett par hus som inrymde Lars Johansons speceri och manufaktur, Bröderna Dahlströms bageri och Säffle Färg & Kemikalieaffär. De sistnämnda husen revs 1968.
  Till vänster om korsningen Östra Storgatan – Tingsgatan låg Reutershuset med en kappaffär, en tobaksaffär och en guldsmed. Det huset revs när EPA skulle etablera sig i Säffle 1958. Til…
 • Vid Västra Storgatan såg man 1951 bland annat detta hus. Det låg snett mitt emot korsningen med Hamngatan och i huset fanns Systrarna Ödqvists hembageri. Huset som skymtar till vänster finns fortfarande kvar.
  Vid Västra Storgatan såg man 1951 bland annat detta hus. Det låg snett mitt emot korsningen med Hamngatan och i huset fanns Systrarna Ödqvists hembageri. Huset som skymtar till vänster …

På andra sidan av Byälven låg kvarnbyggnaden och ovanför denna ett mindre trähus som bland annat inrymde Porslinsmagasinet. Det huset förstördes i en brand 1952 och 1953 revs kvarnen. Nu går gatan precis där kvarnen låg.

Mitt emot låg ett hus med bland annat guldsmed, tobaksaffär och kappaffär. Det skulle inte heller stå kvar länge till. Just där skulle första EPA-varuhuset öppna 1958.

Hela kvarteret försvann

Längre upp i backen fanns också en husrad som väntade på att rivas. 1957 försvann hörnhuset mot Perssons gränd. Husen från Tingsgatan och uppåt stod kvar till 1968.

Faktum är att av kvarteret Banken – det som omges av Perssons gränd, Bryggerigatan, Tingsgatan och Östra Storgatan – finns inget kvar från 1951. Då låg fotograf Ludvig Åbergs ateljé vid Perssons gränd. Inne i kvarteret fanns till och med ett stall vars hästar med vagn användes för transporter inom Säffle. En av kuskarna kallades Meck-Meck. Alla äldre Säfflebor minns Meck-Meck. Han hette Knut Olsson, men det var det ingen som kallade honom.

Vid torgets södra del låg Apotekshuset och träfastigheten som en gång hade varit Hotell Kristiania. Träfastigheten med Handels-Centrum – granne med Holgers konditori – skulle så småningom brinna, men inte förrän ett drygt decennium efter stadsbildningen. Mellan Silvénska villan och Wermlandsbankens hus låg ett hus med en pappershandel och en blomsteraffär.

Centrumkyrkan fanns inte. Den byggdes först i slutet av 1950-talet. Där låg 1951 en liten träfastighet där sadelmakare Forslund hade sin verksamhet.

Tveta valde Säffle

Man skall också komma ihåg att Säffle till ytan var väsentligt mindre än i dag. Visserligen hade sammanslagningen med By 1943 gjort att köpingen hade växt, men Värmlandsnäs, Gillberga och Svanskog var fortfarande egna kommuner och skulle vara det fram till kommunsammanslagningen 1971. Däremot valde Tveta att bli en del av Säffle stad 1 januari 1951. Det var inte självklart att det skulle bli så. Många förespråkade i stället en sammanslagning med Kila. Den avgörande omröstningen i Tveta slutade 12-4 för alternativet Säffle stad och så blev det.

Den nya staden fick 9 345 invånare. I köpingen bodde 8 500 personer och Tveta bidrog med ytterligare 845.

Sven-Erik Dahlström

Nyårsnatten när Säffle blev stad firades det som aldrig förrNär Säffle blev stad - nyhetstorka på ST låg bakom förslaget

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.