Hoppa till huvudinnehållet

Klara från Säffle uttagen till Värmlandslaget - i handboll

Publicerad:
Klara Johansson från Säffle spelar handboll i Karlstadlaget Hellton IF och har nyligen blivit uttaget till Värmlandslaget samt till att spela Sverigecupen i april - ett mål som hon hoppas kan ta henne ännu ett steg närmare landslagdrömmen.
Klara Johansson från Säffle spelar handboll i Karlstadlaget Hellton IF och har nyligen blivit uttaget till Värmlandslaget samt till att spela Sverigecupen i april - ett mål som hon hoppas kan ta henne ännu ett steg närmare landslagdrömmen. Foto: Diana Dragic

Säffletjejen Klara Johansson, 15, brinner för handboll och har nyligen blivit uttagen till Värmlandslaget och Sverigecupen, vilket är ett steg närmare drömmen om en plats i landslaget.

– Det känns väldigt roligt! Jag vill ju satsa på handbollen och det här är ytterligare en bit på vägen, säger Klara Johansson.

Det var förra säsongen som Klara fick veta att hon blivit uttagen till Värmlandslaget - ett distriktslag som består av 25-30 spelare från olika lokala lag i Värmland. Med bara några år av handboll i bagaget är det en bedrift i sig, men strax innan jul blev det även klart att Klara är en av 14 spelare från Värmlandslaget som dessutom ska få spela Sverigecupen.

Hur kändes det att bli uttagen?

– Det känns väldigt roligt! Jag vill ju satsa på handbollen och det här är ytterligare en bit på vägen, säger Klara.

Klara är bara 15 år men har på kort tid lyckats avancera till hög spelnivå.
Klara är bara 15 år men har på kort tid lyckats avancera till hög spelnivå. Foto: Diana Dragic

En av två från Värmland

Laget till Sverigecupen består av två spelare från varje position i Värmlandslaget och handplockas av respektive tränarlag, vilket gör Klara till en av de bästa spelarna i distriktet i sin åldersgrupp.

– Vi har träffar med Värmlandslaget ungefär en gång i månaden där vi spelar ihop oss och lär känna varandra. Det är där som tränarna tittar, antecknar och sen väljer ut de som får följa med och spela Sverigecupen, berättar Klara.

Det var strax innan jul som Klara fick beskedet att hon är en av de 14 utvalda spelarna från Värmlandslaget som ska få spela Sverigecupen i april. I bakgrunden syns lagkamraten Frida Nygren som är uttagen som reserv.
Det var strax innan jul som Klara fick beskedet att hon är en av de 14 utvalda spelarna från Värmlandslaget som ska få spela Sverigecupen i april. I bakgrunden syns lagkamraten Frida Nygren som är uttagen som reserv. Foto: Diana Dragic

Vad spelar du på för position?

– Jag är mittsexa. Min uppgift är att springa och stöka bland försvararna, så det är en ganska viktig position för att få fram de andra i laget men kanske inte den positionen som märks av mest.

Vill till landslaget

Helgen den 14-16 april är det alltså som Sverigecupen går av stapeln i Nyköping, där även scouter kommer finnas på plats.

– Det blir spännande! Målet med Värmlandslaget för mig är ju att få spela Sverigecupen och ha en chans att visa upp sig för scouterna som är där och tar ut spelare till landslaget, säger Klara.

  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic

Så landslaget kan bli nästa steg för dig?

– Ja, men det kan det, säger Klara.

Avancerat snabbt

Under sin uppväxt har Klara sysslat med en mängd olika sporter - bland annat ridning, fotboll och friidrott, men det var först när hennes pappa föreslog handboll som hon provade på och fastnade för sporten.

– Jag började i Åmåls handbollslag och fastnade för den starka lagandan. Det räcker med att det är en som inte kämpar så fungerar det inte. Alla positioner är lika viktiga, säger Klara och fortsätter:

– Sen är det en ärlig sport också. Det är ingen som lägger sig och filmar för minsta lilla beröring, utan man får och ger smällar.

Till hösten hoppas Klara att hon ska komma in på något av de handbollsgymnasium hon sökt för att fortsätta utvecklas inom handbollen.
Till hösten hoppas Klara att hon ska komma in på något av de handbollsgymnasium hon sökt för att fortsätta utvecklas inom handbollen. Foto: Diana Dragic

Några år senare lade man ner handbollsverksamheten i Åmål, och sedan dess tränar Klara med Karlstadlaget Hellton IF. Efter bara fyra års erfarenhet har hon alltså avancerat upp till en hög spelnivå, och själv tror Klara att Värmlandslaget är en viktig nyckel till framtida satsningar.

– Det blir ju en helt ny dörr in till handbollen och en ny nivå. Tränarna är landslagsutbildade så de är väldigt duktiga och vet verkligen vad de sysslar med, säger Klara.

Sökt handbollsgymnasium

För att fortsätta utvecklas vill Klara helst av allt gå handbollsgymnasium till hösten när hon slutar högstadiet, och redan nu är hon igång och provspelar för ett flertal skolor.

– Jag har sökt till Göteborg, Uddevalla, Karlstad och Kungälv och har provspelat för två av dem redan, så nu under januari ska jag provspela för de andra två. Det är ganska få platser och svårt att komma in, men jag håller tummarna, säger Klara.

Vart vill du helst gå?

– Göteborg. Partille gymnasium har ett jättebra handbollslag.

En sista fråga: hur har jullovet varit?

– Mycket häst och mycket handboll, så precis i min smak, avslutar Klara.

Artikeltaggar

HandbollSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.