Hoppa till huvudinnehållet

Säffle kommun är bra på extern upphandling

Publicerad:
Säffle är tillsammans med Årjäng den kommun i Värmland som är bäst på att handla varor och tjänster av lokala företag, föreningar och stiftelser.
Säffle är tillsammans med Årjäng den kommun i Värmland som är bäst på att handla varor och tjänster av lokala företag, föreningar och stiftelser.

Säffle kommun är näst bäst i Värmland på att handla varor och tjänster av lokala företag, föreningar och stiftelser.

– Det ligger en stor potential i att låta näringsliv och föreningar vara med och bidra till kommunens verksamhet, säger Anna Hedberg, Svensk Näringsliv.

Varje år görs många affärer mellan kommuner och näringsliv. Det handlar om både varor och tjänster. Säffle och Årjäng är de två kommuner i Värmland som under de senaste 20 åren har utvecklat denna handel bäst.

Statistiska Centralbyrån (SCB) sammanställer varje år hur stor andel av den kommunala huvudverksamheten som köps in från privata företag, föreningar och stiftelser. I Värmland har andelen ökat från 4,69 procent år 2002 till 8,36 procent år 2020.

I Säffle ligger andelen på nästan 12 procent. För 20 år sedan låg den på knappt 3 procent. Bara Årjängs kommun har en starkare ökning.

Viktigt för utvecklingen

Anna Hedberg, som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland, säger att utvecklingen är betydelsefull.

— I vilken utsträckning som en kommun väljer att handla av näringslivet, och hur man lyckas med inköpsprocessen, spelar stor roll för både ekonomin och den långsiktiga utvecklingen i kommunen, säger hon.

Trots att kommunerna i Värmland generellt handlar mer av näringslivet än för 20 år sedan, är skillnaderna mellan kommunerna stora. I nästan samtliga kommuner i länet är också inköpen mindre än genomsnittet i landet.

— Genom att arbeta strategiskt med inköp kan kommunerna spara pengar, utan att det påverkar kvaliteten i verksamheterna negativt. Tvärtom kan fler och bättre affärer med näringsliv och föreningar utveckla verksamheterna, bidra till verksamhetsutveckling och att vi alla får mer värde för varje skattekrona, menar Anna Hedberg.

Kartläggningen visar att Årjäng, med 15,52 procent, är den kommun i länet med högst andel kommunal verksamhet som köps in från näringsliv, föreningar och stiftelser. Anna Hedberg menar att det finns en stor potential i att låta näringsliv och föreningar vara med och bidra till kommunens verksamhet.

— En kommun måste inte göra allt själv. Välfärdens finansiering innebär en allt större utmaning för landets kommuner och varje skattekrona behöver användas mer effektivt.

Hon menar att utbytet skapar jobb, stärker de lokala förutsättningarna för företagande och bidrar till att vi kan använda skattebetalarnas pengar mer effektivt.

– En “win-win” för kommun och näringsliv helt enkelt, säger Anna Hedberg.

Andel av kommunal verksamhet som köps in från företag, föreningar och stiftelser.

Årjäng 15,52

Säffle 11,59

Karlstad 10,66

Kil 9,59

Grums 9,5

Hagfors 8,54

Kristinehamn 8,28

Forshaga 6,71

Filipstad 6,71

Eda 6,55

Sunne 5,53

Hammarö 4,83

Arvika 4,75

Torsby 3,96

Storfors 3,94

Munkfors 3,43

Källa: Statistiska Centralbyrån

Artikeltaggar

Anna HedbergEkonomiSäffle kommunSCBSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.