Hoppa till huvudinnehållet

Motion om industrimuseum i Säffle gård har utretts - snart fattas beslut

Publicerad:
Kommunstyrelsen har tagit ställning till motionen om ett industrimuseum i Säffle. Frågan avgörs vid kommunfullmäktige 31 januari.
Kommunstyrelsen har tagit ställning till motionen om ett industrimuseum i Säffle. Frågan avgörs vid kommunfullmäktige 31 januari. Foto: Johan Nilsson/TT

Sjukvårdspartiet föreslog i en motion att ett industrimuseum skulle inrättas i Säffle. Nu har kommunstyrelsen tagit ställning till förslaget som utretts av kulturförvaltningen.

Det var i maj förra året som Sjukvårdspartiet i Värmland lämnade in en motion om att inrätta ett industrimuseum i Säffle. Sjukvårdspartiet skrev i motionen att Säffle har en mycket intressant industrihistoria och nämnde bland annat företagen Seffle motorfabrik, Seffle möbelfabrik, Källe regulator, Säffle gjuteri och mekaniska verkstad och Höglunds karosseri som exempel på detta. Som lokal för museet ”Säffle historiska” föreslogs Säffle gård som sedan länge står tom. Motionen undertecknades av SIV:s fullmäktigegrupp i Säffle; Ingegerd Welin Fogelberg, Marianne Utterdahl, Hèléne Agdén och Ingalill Rosell.

Kulturförvaltningen har nu undersökt vilka förutsättningarna är för att öppna ett sådant museum. Förvaltningen börjar med att konstatera att frågan varit aktuell tidigare. 2019 presenterade Säfflebygdens hembygdsföreningen ett förslag om ett ”Säffle historiska” i just Säffle gård och presenterade då ett förslag för utformning och innehåll i museet. Förvaltningen tog även kontakt med Kristinehamns historiska för att få information om vad det kostat att öppna och driva det museet. Ombyggnaden av lokalen där kostade fyra miljoner, vilket var två miljoner mer än budget. Driftskostnaden är ungefär en miljon per år.

Även i Säffle anser kulturförvaltningen att ett industrimuseum skulle innebära stora kostnader. Driftskostnaden uppskattas till cirka 1,2-1,5 miljoner kronor årligen.

Slutligen föreslår kulturnämnden att kommunfullmäktige ska avslå motionen, och det förslår även kommunstyrelsen. Hèléne Agdén (SIV), reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut.

Ärendet tas upp vid kommunfullmäktige 31 januari.

Artikeltaggar

LokalhistoriaMuseumNöje/KulturPolitikSäffleSjukvårdspartiet i Värmland

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.