Att stenugnen på Holgers konditori är mycket gammal har man konstaterat sedan länge, men det är ingen som riktigt vet exakt hur gammal. Det finns lite olika teorier, men en trolig teori är att den är från 1942 - tack vare fotografier vet man att den i alla fall inte är yngre än det.
– Vi har fått veta att det genomfördes en stor renovering då. Vi har en bild där Holger står bredvid ugnen, strax efter renoveringen år 1942. Ugnen kan dock vara ännu äldre än så - om det är så att den byggdes samtidigt som huset, säger Helene Karlsson, konditor och bagare på Holgers konditori.
Hon berättar att de har haft flera personer från branschen som varit förbi och kikat på deras ugn. De har då konstaterat att den är väldigt unik, och troligtvis den enda som är igång.
– Det är lite mera trix att bara i den här - det finns inga exakta grader. Vi bakar olika bakverk olika dagar, eftersom vi inte bara kan ställa om temperaturen på ugnen med några knapptryck som på en modern ugn. Man måste verkligen lära känna ugnen, skrattar Helene.
Hur funkar det då?
– Vi ändrar temperaturen varje dag. Det finns en timer till varje element som vi får ställa, så att det ska hålla sig någorlunda lika i ugnarna. Så ugnen är varm dygnet runt, även om den inte står och drar el hela tiden. Timern gör att temperaturen ställs om under natten så att den har rätt grader när vi kommer och ska baka på morgonen. Detta gör ju också att vi inte kan slänga om i schemat och baka vad som helst när som helst - det krävs lite planering.
”Lite trixigt”
Allt man bakar på Holgers har bakats i den drygt 80 år gamla stenugnen.
– Vi har ingen modern ugn som komplement som kanske många tror - vi har bara stenugnen. Vi är också väldigt stolta över den.
Vissa saker kanske är besvärligare, men vi har inte stött på någonting som vi inte klarat av. Man får lägga ner sig lite mer, men det känns som det blir bättre i slutändan.
Stenugnen består av tre ugnar. I den övre bakar man Budapest och maränger. I de två andra varierar man mellan limpor, vetebröd, småkakor och så vidare - det dagliga. Varje ugn har också olika temperaturer, och rymmer sex stycken plåtar.
– Det svåra är att balansera plåten med spaden som vi har - även den är väldigt gammal. Plåtarna skjuts in med den och plockas ut med den, berättar Helene
Det finns ett utrymme över de tre ugnarna. Där förvarar man maräng för att den ska hålla sig spröd. Men det är inte det lättaste att få den dit upp.
– Det är lite trixigt. Vi får ta fram en trappstege för att ta oss upp, men det går.
Är den bättre än en modern ugn?
– Jag tycker att brödet blir bättre. Den behåller fukten i det vi bakar bättre eftersom den bevarar vätskan i brödet bra. Det finns ju dock ingen ångfunktion, så då kan man få stå med en sprayflaska med vatten ibland - men det funkar.
Finns det något ni inte kan baka i den?
– Vissa saker kanske är besvärligare, men vi har inte stött på någonting som vi inte klarat av. Man får lägga ner sig lite mer, men det känns som det blir bättre i slutändan. Det är vårt arbete som blir lite jobbigare bara, skrattar Helene.
Stenugnen står där den står - den går inte att flytta. Så att den fungerar i många, många år till är någonting som alla på Holgers hoppas på. Hittills har den ännu inte strejkat.
– Inget krångel som vi har varit med om. Jag vet att ägarna innan Caroline och Sara bytte ut elelementen till ugnarna - det är ett elelement till varje ugn. Så den är gammal och pålitlig. Dessutom värmer den upp lägenheterna ovanför ganska bra, skrattar Helene.
Detta är historian bakom stenugnen på Holgers - som man lyckats få fram. Helene hoppas att det kanske är någon som sitter inne på mer information.
– Då hoppas vi att de hör av sig - det vore kul att veta mer om Holgers historia och framförallt om våran ugn, avslutar hon.