Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska kommunfullmäktige besluta om planerna för padel och friidrott vid Tegnér

Publicerad:
En padelhall och friidrottsanläggning planeras här, intill Tegnérhallen, enligt en detaljplan som kommunfullmäktige ska besluta om.
En padelhall och friidrottsanläggning planeras här, intill Tegnérhallen, enligt en detaljplan som kommunfullmäktige ska besluta om. Foto: Carolina Schützer

Nu finns ett färdigt förslag på detaljplan för en ny friidrottsanläggning och idrottshall för padeltennis vid Tegnérhallen. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska anta förslaget vid sammanträdet 31 januari.

Daniel Malmqvist är den som drog igång projektet om en padelhall i Säffle och hörde av sig till kommunen om det fanns möjlighet att köpa mark intill Tegnérhallen för att bygga den där. Han är en av entreprenörerna bakom byggandet av paddelhallar i Torsby, Karlstad och Sunne, och han ser Säffle som en bra ort för en ny hall.

– Det är en stad som ligger bra till och det är en sportig stad. Sedan tycker vi att läget är jättebra. I både Torsby och Sunne har vi byggt i nära anslutning till annan idrottsaktivitet och i Säffle har vi simhallen. Så det är både en kombination av stad och läge där helheten känns superbra.

Daniel Malmqvist är entreprenören som drog igång projektet om en padelhall i Säffle.
Daniel Malmqvist är entreprenören som drog igång projektet om en padelhall i Säffle. Foto: Privat

I samma område finns sedan tidigare även planer på att bygga en ny friidrottsanläggning i kommunal regi. Detaljplanen som nu läggs fram för kommunfullmäktige gör det möjligt att bygga båda dessa anläggningar om den antas. Om kommunfullmäktige röstar ja 31 januari vinner beslutet laga kraft om ingen överklagan kommit in tre veckor efter att beslutet anslagits.

Planområdet omfattar cirka fyra hektar och ligger i anslutning till Tegnérhallen. Området ligger inom fastigheten Säffle 7:13 och saknar idag detaljplan. Friidrottsanläggningen är tänkt att byggas i huvudsak där det redan idag är gräsytor, med parkeringsplatser på grusytan söder om simhallen. Padelhallen och tillhörande parkering skulle hamna intill, i ett skogsområde söder om Tegnérhallen.

Vill köpa marken

Om detaljplanen antas av kommunfullmäktige och vinner laga kraft vill Daniel Malmqvist köpa marken av kommunen. Vem som sedan ska bygga hallen är ännu inte helt spikat.

– Det kommer att landa i något samarbete och vi utvärderar olika alternativ.

Det är inte heller bestämt hur stor hallen ska bli.

– Vi har pratat om fyra till sex banor. När det är bestämt får vi söka bygglov och påbörja bygget så snart som möjligt.

Om allt går enligt planerna hoppas Daniel Malmqvist att en padelhall kan börja byggas redan i år, eller i vart fall under 2023.

– Det är svårt att säga, men jag hoppas verkligen på 2022.

Utreder kostnad

Vad gäller planerna på en friidrottsanläggning i kommunal regi så utreds förutsättningarna just nu av teknik- och fritidsförvaltningen, berättar Helen Halvardsson som är förvaltningschef.

Kommunen har samlat in fakta och har gjort en behovsanalys genom samtal med Svenska Friidrottsförbundet och Säffle Friidrott. Man har även gjort studiebesök vid friidrottsanläggningar i Sunne och Arvika. Om detaljplanen blir antagen är nästa steg projektering, vilket kommer påbörjas någon gång under 2022.

– Den kommer att tala om vad det är vi behöver göra och vad det kommer kosta. När vi gjort det blir det ett ärende som politiken kan ta ställning till, säger Helen Halvardsson.

Artikeltaggar

Daniel MalmqvistDetaljplanerFriidrottMotion och hälsaNyheterPadelSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.