Hoppa till huvudinnehållet

Bygget av laxfabriken har gått in i nästa etapp

Publicerad:
Den här veckan har manskapsbodar börjat monteras på byggplatsen. Det blir flera tvåvåningskomplex vilket krävt ett särskilt bygglov samtidigt som företaget köpt ännu mer mark i området.
Den här veckan har manskapsbodar börjat monteras på byggplatsen. Det blir flera tvåvåningskomplex vilket krävt ett särskilt bygglov samtidigt som företaget köpt ännu mer mark i området. Foto: Claes Österman

Markarbetet vid den planerade laxodlingen på Säterivägen är avslutat och nu börjar etapp två i mångmiljardprojektet. Ett stort antal manskapsbodar monteras nu på byggplatsen och nästa steg är att dra in el och vatten på området.

I förra veckan avslutades det omfattande markarbetet på det drygt 15 hektar (150 000 kvadratmeter) stora byggområdet. Markarbetet, som inneburit mycket sprängningar, påbörjades i mars förra året.

– Vi har byggt färdigt enligt vårt kontrakt med Premium Svensk Lax (PSL) och hade en godkänd slutbesiktning av våra arbeten förra onsdagen. Hur tidplanen ser ut för fortsättningen på projektet får PSL redogöra för, säger Theresa Flodman, kommunikatör på NRC Group Sverige i en kommentar till ST.

Tog längre tid

Morten Malle blev ny vd för PSL i början av förra året och har inte gått att nå för en kommentar. Men han bekräftar för NWT att markarbetet blev försenat.

– Det tog två-tre månader längre än förväntat, men vi är mycket nöjda med resultatet så här långt, säger han och tillägger att man nu ska se till att dra in vatten och el på området.

Så här kommer anläggningen att se ut enligt företagets presentation.
Så här kommer anläggningen att se ut enligt företagets presentation.

På frågan om man stött på några andra problem svarar han nej, men tillägger:

– Det är klart att med ett stort projekt kommer alltid olika utmaningar. Fram till nu har vi hanterat dem.

Bygglov för bodar

I måndags började man montera manskapsbodar till byggplatsen. Det rör sig om så många enheter att detta kräver ett särskilt bygglov. Detta fick PSL redan förra året då man också köpte ytterligare mark på området för att få plats med båda barackerna och p-platser för de som kommer att jobba med bygget.

Bygget av Premium Svensk Lax fabrik i Säffle  fortsätter sedan markarbetet avslutats.
Bygget av Premium Svensk Lax fabrik i Säffle fortsätter sedan markarbetet avslutats. Foto: Claes Österman

Det slutliga bygglovet för själva fabriken har företaget inte sökt ännu. Ärendet behandlades på onsdagen av miljö- och byggförvaltningen i Säffle men någon ansökan har ännu inte skickats in och lär knappast ha inkommit då miljö- och byggnadsnämnden har sitt nästa sammanträde den 15 februari.

När kommer byggstarten att ske?

– Våra leverantörer håller fortfarande på att iordningsställa den slutgiltiga designen på anläggningen. Det arbetet kommer pågå ett tag till. Vi för en löpande dialog med myndigheterna och ansöker om bygglov när utformningen är helt klar. Vi startar bygget så fort vi är helt klara, säger Morten Malle.

Premium Svensk Lax AB ska bygga Sveriges första landbaserade laxodling i Säffle. Anläggningen blir mycket stor och kommer att innehålla totalt 88 bassänger för odlingens olika tillväxtsteg med vattenströmningar anpassade för laxens storlek. Merparten av bassängerna kommer att vara 25 meter i diameter.

100-tals arbeten

Det ska också byggas en bearbetningsanläggning på 5 000 kvadratmeter där laxprodukterna förbereds för butikerna. Anläggningen kommer att förbruka lika mycket vatten som hela Säffle förbrukar i dag.

Företaget räknar med 100-tals arbetstillfällen, vilket skulle göra laxodlingen till den största nyetableringen av ett företag någonsin i Säffle.

Finns det något inritat datum för invigning av laxodlingen?

– Nej, inte ännu. Anläggningen kommer att tas i bruk etappvis och jag tänker mig en invigning när de första äggen kläcks, säger Morten Malle till NWT.

Artikeltaggar

NäringslivPremium Svensk Lax ABSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.