Hoppa till huvudinnehållet

Delade meningar om industrimuseum – motionen avslogs

Publicerad:

Sjukvårdspartiet i Säffle vill utreda möjligheten att starta ett industrimuseum i Säffle. Kulturförvaltningen har utrett saken och deras förslag blev efter utredning att avslå motionen. Det rådde delade meningar i kommunfullmäktige om hur man ska gå vidare med frågan.

Motionen om att utreda möjligheten att starta ett industrimuseum i Säffle kom från Sjukvårdspartiet i Värmland. På bilden: Marianne Utterdahl, Hèléne Agdén, Ingalill Rosell, Ingegerd Welin Fogelberg och Elin Edfelt Laage.
Motionen om att utreda möjligheten att starta ett industrimuseum i Säffle kom från Sjukvårdspartiet i Värmland. På bilden: Marianne Utterdahl, Hèléne Agdén, Ingalill Rosell, Ingegerd Welin Fogelberg och Elin Edfelt Laage. Foto: Nathalie Forsström

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Sjukvårdspartiet att kommunen ska utreda möjligheterna att öppna ett industrimuseum. I måndags var motionen uppe för beslut i kommunfullmäktige.

Kulturförvaltningen som har utrett ärendet föreslog avslag på motionen. Anledningen är de höga kostnaderna det skulle innebära att starta ett museum. Kulturnämnden valde att gå på förvaltningens linje och föreslog fullmäktige att avslå motionen. I kommunfullmäktige rådde det dock delade meningar.

– Vi vill ha en grundlig utredning av förutsättningarna för att starta ett industrimuseum, sade Ingegerd Welin Fogelberg (SiV).

Vill se mer utredning

Ingegerd Welin Fogelberg uppgav att man inte har undersökt möjligheterna att söka bidrag för ett museum. Därför yrkade hon på återremiss och ville att frågan skulle utredas vidare av kommunstyrelsen.

– Motiveringen är att vi anser att arbetslivsmuseet eller industrimuseet är en fråga för hela kommunen och därför tycker vi att möjligheten att öppna ett sådant museum ska utredas av kommunstyrelsen, sade hon.

Hon fick senare medhåll från partikollegorna Marianne Utterdahl och Ingalill Rosell som ställde sig bakom återremissyrkandet.

Intressant ämne

Även Stefan Byqvist (SD) röstade för återremiss.

– Jag tycker att det är ett ganska intressant ämne. Vi har väldigt bra historia här i vårt bagage, inte bara i Säffle stad utan även i ytterområdena. Får vi tag på pengar utan att Säffle kommun behöver lägga ut mycket tycker jag att vi kör, sade han och senare tillade han även att han tror att man kan få med sig finansiärer.

Ekonomiska förutsättningar

Ola Johansson (M) yrkade avslag på motionen.

– Vi anser inte att det finns ekonomiska förutsättningar för detta. Därför yrkar vi avslag, sade han.

Veronika Bäckström (C) som även sitter i kulturnämnden yrkade bifall på förslaget att avslå motionen. Hon uppgav att de har gjort en god utredning.

– Vi är positiva till initiativet men ser inte att vi har möjligheten till det som det ser ut idag. Industrihistorien är otroligt viktigt för vår stad, sade hon.

Hon gav också förslaget om att intresserade kan bilda en förening och därigenom ta reda på vilka pengar som går att söka. Då skulle man kunna söka föreningspengar.

Motionen avslogs

Jimmy Jonasson (SD) tillstyrkte en återremiss. Det gjorde även Malin Nygren (KD), Hèlén Agdén (SiV) och Magnus Jansson (L).

Dag Rogne (C) höll med om att historien är viktig men ser inte att det är ekonomiskt möjligt nu med de utmaningar som finns inom skola och äldrevård. Därför yrkade han avslag på motionen. Gudrun Svensson (C) biföll också förslaget om att avslå motionen.

Efter omröstning beslutades det att motionen skulle avslås. Sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigePolitikSäffleSjukvårdspartiet i Värmland

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.