Hoppa till huvudinnehållet

Isabella Lundgren åter till jazzklubben

Publicerad:
Isabella Lundgren vid ett av sina tidigare framträdande hos jazzklubben i Säffle.
Isabella Lundgren vid ett av sina tidigare framträdande hos jazzklubben i Säffle. Foto: Åke Jansson

Torsdag 10 februari kommer Isabella Lundgren för tredje gången till jazzklubben i Säffle. Isabella är en genuin jazzbegåvning med ett sätt att sjunga som går rakt in i lyssnarens hjärta.

Hennes debutskiva ”It had to be you” gjorde succé hos både publik och kritiker. Därefter har hon gett ut flera fina plattor. Med sin senaste skiva, Look for the silver lining, demonstrerar hon alla de subtila kvaliteter som gör henne till en ledande jazzartist.

Hennes ”blå” tonglidningar, den utsökta känslan för jazzsångens rytm och timing, förmågan att ta fram olika klanger i rösten hör till hennes karakteristikum. Hennes textning är utsökt.

Från Karlstad

Isabella Lundgren växte upp i en karlstadfamilj där musik var ett ständigt inslag i miljön. Själv började hon sjunga i tidig barnaålder, gick sedan i musikklass och fick många tillfällen att framträda. Hon tog de stora amerikanska sångerskorna som sina ledstjärnor och kunde vid 18 års ålder ta sig till New York för att utveckla sig som jazzartist.

När hon 2012 kom tillbaka till Sverige startade hennes karriär som soloartist. En musikkritiker skrev: "Denna gudabebådade sångerska som är bland det bästa som hänt den svenska jazzscenen."

Jazzmusikern Peter Asplund betecknar i en radiointervju Isabella som ”ett unikum”. Hon tillhör det slags sångare som likt Judy Garland och Billie Holliday ger allt i sin sång. Hon berör sina åhörare på ett särskilt sätt.

Stark trio med sig

Vid sidan om sin jazzkarriär har Isabella studerat teologi och deltagit i offentliga samtal om livsåskådning. Hon säger sig vara en tvivlande person. Hennes favoritteologer är alla tvivlare. Studierna har stimulerat hennes sätt att se på livet. Det använder hon sig av också när hon skapar och framför musik.

Vid sin konsert i Säffle backas hon upp av tre förstklassiga musiker: pianisten Carl Bagge, basisten Niklas Fernquist och trumspelaren Daniel Fredriksson. Den sistnämnde visade oss nyligen sin höga klass då han spelade vid konserten med Karl Olandersson.

Musikälskare kan utlovas en toppenkväll på jazzklubben i Säffle!

Stig Andersson

Artikeltaggar

MusikSäffleSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.