Hoppa till huvudinnehållet

Nya ölsorter från Wiksfors i Systembolagets butiker

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Anders Nilsson på Wiksfors Bryggeri i Långserud kan glädja sig åt nya framgångar med det lilla bryggeriets produkter.
Anders Nilsson på Wiksfors Bryggeri i Långserud kan glädja sig åt nya framgångar med det lilla bryggeriets produkter. Foto: Claes Österman

Framgångarna fortsätter för Wiksfors Bryggeri i Långserud. Förra veckan fick bryggaren Anders Nilsson beskedet att Systembolaget kommer att lansera bryggeriets två nya ölsorter i butik.

– Jätteroligt! En betydelsefull framgång för oss, säger Anders Nilsson.

Med sin bryggarkonst fick Anders Nilsson in en fot i Systembolaget redan för knappt ett år sedan då bryggeriets en egen Lipa introducerades i butikerna.

Sedan dess har han utvecklat två nya sorter och smaker som han efter en lång process nu har fått godkänd av Systembolaget.

– Det är ett genombrott för oss och ett spännande led i utvecklingen för ett litet lokalt bryggeri. Vi har fler sorter på gång som vi hoppas ska få lika bra lansering, säger Anders Nilsson.

Vilka ölsorter är det som ni får in i Systembolagets hyllor den här gången?

– Det är dels en pilsner som med sina 5,9 procent är lite starkare än en vanlig pilsner, och dels en pale ale som har lite släktskap med vår lipa men inte är lika stark utan ligger på 6,0 procent, svarar Anders.

Kan du beskriva dem i smak?

– Pilsnern är en klassisk ljus lager med lite twist av örtighet i smaken. Påminner lite om vår lättöl men med smakerna från en starköl. Den andra är en pale ale är en americana med mycket kropp.

Systembolaget lanserar i april Wermlands Bryggeris nya sorter som är en pilsner och en pale ale. De stilrena etiketterna har Anders Nilssons själv designat.
Systembolaget lanserar i april Wermlands Bryggeris nya sorter som är en pilsner och en pale ale. De stilrena etiketterna har Anders Nilssons själv designat.

Att få in sina produkter hos Systembolaget är en process som utöver själva yrkeshantverket kräver framförhållning och tålamod.

– Det är en process i flera steg, man ska ansöka om att bli leverantör till Systembolaget, man ska skicka in en offert på olika lanseringsdatum och man ska naturligtvis leverera en färdig produkt med etiketter och allt. Men allt gick vägen och ölen kommer att lanseras den 4 april, berättar Anders.

Till en början kommer Wiksfors-ölen att finnas i tre butiker i Värmland, nämligen Säffle, Bergvik och Årjäng. Den kommer också att finnas i beställningssortimentet i hela landet.

– Årjäng är viktigt med tanke på norska marknaden. Vi tror att det kommer en hel del besökare från Norge till Wiksfors i år och då är det perfekt att ölen finns att handla på Systembolaget i Årjäng.

Den utökade produktionen innebär att man får bygga om en del i bryggeriet i Wiksfors bruk.
Den utökade produktionen innebär att man får bygga om en del i bryggeriet i Wiksfors bruk. Foto: Claes Österman

All tillverkning kommer att ske i det lilla bryggeriet i Wiksfors där man har fått bygga om en del så att bryggeri och lager ligger i anslutning till varandra. I samband med ombyggnaden blev det också utrymme för en ölbutik där man kommer att ha försäljning när turistsäsongen öppnar.

– Då kommer vi också att börja tillverka folköl som vi kommer att sälja på plats. Om förslaget om gårdsförsäljning godkänns av riksdagen kommer vi nästa sommar också att få sälja vår starköl på plats vilket naturligtvis skulle vara väldigt gynnsamt för Wiksfors Bruk, säger Anders.

Hur omfattande produktion blir det frågan om när det gäller de två nya sorterna?

– Under avtalsperioden rör det sig om totalt 5000 liter om året vilket motsvarar 15000 flaskor. Det är lika mycket som vi sålt på ett år av vår Lipa vilket är väldigt mycket för en liten producent.

Anders berättar att det kommer fler nyheter i höst. Han har två nya sorter på gång som planeras att lanserar i höst.

Artikeltaggar

Anders NilssonLångserudNäringslivSystembolagetSäffle kommunWiksfors Bryggeri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.