Hoppa till huvudinnehållet

De har startat hotell i Svaneholms herrgård: ”Vi insåg att här finns en marknad”

Publicerad:

Nya ägarna för Svaneholms herrgård, Björn och Tanja Henningsson, har dragit igång en hotellverksamhet på herrgården. Sedan i somras hyr man ut rum i de två flyglarna.

Det var i början av förra året som Tanja och Björn Henningsson flyttade till Svaneholm från Mariestad. ST har tidigare berättat om parets stora investeringar i fastigheter i centrala Säffle, genom köpen av Byälven Bostäders och Awilaras fastighetsbestånd, som tillsammans omfattar 220 lägenheter och ett flertal butikslokaler. Just nu arbetar paret för fullt med renovering och med att hitta nya hyresgäster, men det är alltså inte det enda projektet för Björn och Tanja.

De har köpt hela Awilaras fastighetsbestånd

På herrgården har det för många år sedan varit hotellverksamhet i flyglarna, och rummen fanns fortfarande kvar när Björn och Tanja blev nya ägare. Huvudbyggnaden använder de som privatbostad och kontor, men insåg att de inte kommer använda flyglarna privat, och tyckte att det kändes synd om de skulle stå tomma. Via bokningssajter på nätet testade de i slutet av sommaren att hyra ut rum, och märkte att det fanns ett intresse.

– Det började trilla in mer och mer bokningar och vi tyckte att det var jättekul. Vi insåg att här finns en marknad, berättar Björn och Tanja.

Björn och Tanja Henningsson är sedan ifjol nya ägare för Svaneholms herrgård. Nyanställda Olga Teploukhova har flyttat från Ukraina till Svaneholm för att ansvara för hotellverksamheten i herrgårdens två flyglar.
Björn och Tanja Henningsson är sedan ifjol nya ägare för Svaneholms herrgård. Nyanställda Olga Teploukhova har flyttat från Ukraina till Svaneholm för att ansvara för hotellverksamheten i herrgårdens två flyglar. Foto: Jenni Jansson

Men de märkte snabbt att sidoprojektet tog för mycket tid från den övriga verksamheten. Tanjas huvudfokus ligger på fastigheterna, och Björn arbetar även inom flygbranschen, som ansvarig för driften av ett privat jetflygplan som ägs av en affärsman.

– Jag ansvarar bland annat för personal och underhåll. Det tar mycket tid, så det skulle egentligen räcka med det, säger han med ett skratt.

Redan från början var planen att anställa någon om hotellverksamheten såg ut att fungera, och Björn hade från början klart för sig vem som skulle passa för uppgiften - Olga Teploukhova, som han lärde känna när han arbetade som pilot. Hon jobbade på ett hotell i Ukraina där Björn bodde, och var fenomenal på god service och att hitta lösningar på praktiska problem som dök upp för gästerna.

– Jag sa till Olga att om jag hittar ett ställe i framtiden så vill jag anställa dig, och nio år senare så blev det så, säger Björn.

Så här ser en av flyglarna ut där hotellrummen på herrgårdens finns.
Så här ser en av flyglarna ut där hotellrummen på herrgårdens finns. Foto: Jenni Jansson

Olga tackade ja till jobberbjudandet, men det krävdes en hel del pappersarbete och kontakter med myndigheter för att få arbetstillståndet på plats. Men när det väl blev klart flyttade hon till Svaneholm och har nu huvudansvaret för hotellverksamheten.

På frågan om det var ett stort beslut att flytta till Sverige, svarar Olga att nej det tycker hon inte.

– Idag är det ingen stor sak att flytta till ett annat land, och Ukraina är faktiskt inte så långt bort från Sverige.

Hon tycker att det ska bli roligt att jobba med hotellverksamheten och säger att det är ett ambitiöst projekt som Tanja och Björn tagit sig an med herrgården.

– Jag skulle nog kalla det för ett filantropiskt projekt. Det är mycket jobb som ska göras och det handlar mer om att bevara ett arv för kommande generationer.

Det finns 19 hotellrum på herrgården.
Det finns 19 hotellrum på herrgården.

Hittills har det bokats drygt 250 hotellnätter. Omkring hälften har varit svenskar och bland de utländska gästerna har det framförallt varit danskar, holländare och belgare på besök. De flesta har varit turister på genomfart som velat göra ett stopp längs vägen, berättar Tanja.

– Nu är det många som är på väg till skidbackarna.

Men när man började hyra ut rum i slutet av sommaren märkte man att en del gäster stannade lite längre för att bara ta det lugnt.

– De ville komma bort från vardagen.

Den lugna atmosfären och den vackra miljön är vad Björn och Tanja tror kan locka besökarna hit. Här kan gästerna koppla av, basta och ta sig ett dopp i sjön.

Herrgårdens park sträcker sig ända ner till sjön. Björn Henningsson berättar att det finns en liten sandstrand att bada vid och i bakgrunden skymtar en stuga där man kan basta.
Herrgårdens park sträcker sig ända ner till sjön. Björn Henningsson berättar att det finns en liten sandstrand att bada vid och i bakgrunden skymtar en stuga där man kan basta.

Framöver är planen att renovera alla hotellrum. Det ska vara en herrgårdskänsla och kännas lite lyxigt. I flyglarna finns även samlingsrum som gör det möjligt att erbjuda konferenser.

Olga tror att lokalerna skulle passa bra för sådan verksamhet också. Lugnet och miljön här gör att det inte blir någon distraktion från omvärlden och det finns plats för olika aktiviteter, menar hon.

– Det skulle passa perfekt för konferenser och teambuilding.

Från herrgården är det en fantastisk utsikt över sjön och mot Svanskogs kyrka, och herrgårdens park sträcker sig ända ner till vattnet. Parken är något som Björn och Tanja vill satsa på och de har redan påbörjat det arbetet. Hittills har de dränerat, tagit bort sly och en del träd, planterat häckar och äppelträd och gjort i ordning grusgångar. Framöver kommer de plantera rosor och andra växter, och det finns också funderingar på fontäner.

Det finns planer på att ge nytt liv åt parken framöver med bland annat rosenplanteringar och fontäner.
Det finns planer på att ge nytt liv åt parken framöver med bland annat rosenplanteringar och fontäner.

Svanskogs Hembygdsförening har på sin hemsida gjort en sammanställning om herrgårdens historia och där kan man läsa att den nuvarande byggnaden kom till runt 1770, men att platsen har anor som sträcker sig betydligt längre tillbaka än så. Under den katolska tiden var det prästgård här, och därefter ska det på 1500-talet ha varit bostad för Gustav Vasas fogde, Sven Olofsson Karth. Sedan dess har platsen varit i många inflytelserika personers ägo, och det sägs att Gustaf II Adolf vid ett tillfälle var på besök för att uppvakta sin stora kärlek Ebba Brahe. Under lång tid var det familjen Uggla som ägde herrgården innan ”guldkungen” John Bryntesson köpte den 1907 och levde där till sin död 1959.

Att Svaneholms herrgård rymmer så mycket spännande historia är fantastiskt tycker både Björn och Tanja.

– Det känns underbart att bo så här.

Artikeltaggar

Björn HenningssonHotellNäringslivSvaneholmSvaneholms herrgårdTanja HenningssonTurism

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.