Hoppa till huvudinnehållet

Dödshotade och slog kvinna inför barnen – döms till sex månaders fängelse

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Mannen, som tidigare dömts till skyddstillsyn, döms nu till sex månaders fängelse.
Mannen, som tidigare dömts till skyddstillsyn, döms nu till sex månaders fängelse. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man i 30-årsåldern som i oktober förra året misshandlade och hotade en kvinna i en lägenhet i Åmål, inför parets gemensamma barn, döms till sex månaders fängelse.

Mannen döms för misshandel, barnfridsbrott, olaga hot, övergrepp i rättssak och överträdelse av kontaktförbud.

Enligt åtalet uppstod det bråk i samband med att paret sågs den 15 oktober förra året. Mannen ska ha knuffat ner kvinnan på golvet flera gånger, spottat på henne, skrikit åt henne och dunkat henne mot en vägg.

Hotade döda kvinnan

Han ska även ha slagit kylskåpsdörren mot henne flera gånger och hotat att döda henne upprepade gånger.

När mannen sedan tog upp en kniv tog kvinnan med sig de två gemensamma barnen och flydde ut på balkongen för att ringa polisen. Mannen vände sig då till kvinnans kusin, som också var med i lägenheten, och sa att han skulle hugga kvinnan om hon inte la på telefonen.

Efter händelserna meddelades mannen kontaktförbud gentemot kvinnan. Trots det ska mannen ha skickat flera hotfulla sms och mejl till kvinnan under hösten.

Erkänt sig skyldig

Mannen har erkänt sig skyldig till gärningarna den 15 oktober, men säger sig inte ha en klar bild över händelseförloppet. Hans erkännande stöds dock av övrig utredning.

När det gäller överträdelsen av kontaktförbudet förnekar han då han menar att kontaktförbudet var överspelat på grund av den omfattande kontakt som han och kvinnan haft efter att kontaktförbudet meddelats och att det varit fråga om nödvändiga kontakter gällande barnen. Tingsrätten gör dock bedömningen att kontakterna inte har varit nödvändiga.

Domen förkunnades nyligen vid Vänersborgs tingsrätt.
Domen förkunnades nyligen vid Vänersborgs tingsrätt. Foto: Micke Larsson/TT

Mannen har tidigare varit dömd till skyddstillsyn för bland annat misshandel, olaga hot och grovt hemfridsbrott. Tingsrätten gör nu bedömningen att en ny skyddstillsyn inte är en tillräcklig påföljd och dömer därför mannen till sex månaders fängelse.

Utöver fängelsestraffet döms mannen även att betala 27600 kronor i skadestånd till kvinnan, 17600 kronor till respektive barn, 5000 kronor i skadestånd till kvinnans kusin, samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarFängelseVänersborgÅmål

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.