Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Inga marknadsskolor i Säffle

Publicerad:
Ingen friskola i Säffle är en del av någon vinstdrivande koncern, påpekar skribenten.
Ingen friskola i Säffle är en del av någon vinstdrivande koncern, påpekar skribenten. Foto: Carolina Schützer

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En majoritet av Sveriges befolkning vill inte se vinster i välfärden. När man pratar om friskolor blandas det dock friskt bland äpple och päron.

När friskolereformen tog form så pratade man valfrihet och idéskolor. Det nämndes också något en om speciell företagsform, då både ekonomiska föreningar och aktiebolag bygger på att berika ägarna. Något annan form kom aldrig, idag finns t.om skolkoncerner listade på börsen. Riskkapitalisterna satsar på välfärden för de vet att det är ett säkert kort och säker avkastning

I Säffle finns ett antal friskolor, från förskola upp till åk 6. De ska inte blandas in i debatten om vinster i välfärden. Ingen friskola i Säffle är del av någon vinstjagande koncern eller marknadskola, de har kommit till för att kommunen i vissa fall lagt ner byskolan, i andra fall har det handlat om en idé och inlärningsmetod, men även att också vara delvis fri från kommunen.

Det handlar om människor som brinner för sin skola, det kan vara personal, det kan vara föräldrar och det kan faktiskt vara en hel bygd. Kommunen är tillsynsmyndighet och friskolorna har krav och regler att följa.

I Säffle finns inga marknadskolor. De friskolor som finns är i nära samarbete med kommunen, ersättningen baseras på vad skolbarnen i de kommunala skolorna kostar. Mig veterligen plockas inga vinster ut från våra friskolor i Säffle, eventuellt överskott återinvesteras i verksamheten.

Anställd på Friskola sedan 2010

Artikeltaggar

FriskolorInsändareSäffle kommun