Hoppa till huvudinnehållet

Barnens Vasalopp tillbaka på lördag

Publicerad:
Barnens Vasalopp körs på lördag.
Barnens Vasalopp körs på lördag. Foto: Nathalie Forsström

På lördags är det dags igen! Det är dagen då det traditionsenliga skidloppet Barnens Vasalopp. Som vanligt arrangeras loppet i anslutning till sportlovet, i år alltså den 26 februari.

Starten går vid skidstugan, vid Tegnér, och barnen som deltar kommer åka längst en anpassad bana där man passerar de klassiska Vasaloppskontrollerna. De kommer att svischa förbi Mångsbodarna, Evertsberg och Eldris innan man tar sig under målportalen i "Mora".

Snö finns i spåren

Snön som kom i veckan håller nu på att smälta, men Jerker Karlsson Ahlmark, Säffle Skidklubb, tror inte att det är någon fara. Det kommer att finnas snö i spåren.

– Det finns konstsnö under, så det är ingen fara. Dessutom är den snön som kom så kompakt, så det kommer att hålla sig. Sedan verkar det ju bli lite kallare igen, fram mot helgen, säger han och fortsätter:

– Den här vintern har varit jättedålig, så jag hoppas att man passar på nu när det är så fint. Det verkar ändå hålla i sig över helgen. Det var jättemånga som var ute igår kväll (läs tisdag), vilket var väldigt kul att se. Jag hoppas på både vuxna och barn i spåren de närmaste dagarna.

Så snö kommer det att finnas när Barnens Vasalopp kommer att köras på lördag. Ifjol genomförde man inte loppet, på grund av corona men i övrigt har man kört varje år under en lång tid.

– Det har blivit en årlig tradition för klubben. Vasaloppet brukar vara populärt, det varierar lite i antalet barn men runt 20-30 barn brukar det allt vara med. Sen är det säker ett hundratal föräldrar och mor- och farföräldrar som är där och hejar på, berättar Jerker.

Barnens Vasalopp kördes inte förra året, på grund av corona, men nu är det tillbaka igen!
Barnens Vasalopp kördes inte förra året, på grund av corona, men nu är det tillbaka igen! Foto: Nathalie Forsström

Vad hoppas du på för lördagen då?

– Jag hoppas att många kommer. Vi hade tänkt ha Barnens Vasalopp en vecka senare egentligen, men nu kom ju snön så vi kastade om lite. Vi vill ju ha det i anslutning till Sportlovet, så det spelar ju inte så stor roll om det är före eller efter. Barnens Vasalopp är väldigt kul för barn mellan 5 - 12 år, och alla som kommer har alltid kul. Jag hoppas och tror att det kan locka en del.

Väl i mål väntas medalj, diplom och Icas Paprikaklubb är som vanligt på plats och bjuder barnen på en överraskning.

– Sedan har vi en kiosk på plats så man kan avsluta med korvlunch, det brukar vara väldigt populärt, avslutar Jerker.

Artikeltaggar

Barnens VasaloppLängdskidåkningSäffleSäffle skidklubb

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.