Hoppa till huvudinnehållet

Han startar eget kafferosteri på Wiksfors bruk

Publicerad:
Reporter Jenni Jansson
Jenni Jansson
jenni.jansson@saffletidningen.se
Lars-Evert Wikholm vid maskinen som rostar kaffet på Wiksfors bruk.
Lars-Evert Wikholm vid maskinen som rostar kaffet på Wiksfors bruk. Foto: Jenni Jansson

Lars-Evert Wikholm har startat ett kafferosteri på Wiksfors bruk i Långserud. Företaget importerar och rostar bönor från Kenya och tanken är att producera ett lyxigt kaffe med smaken i centrum.

Idén om att starta ett småskaligt kafferosteri på Wiksfors bruk föddes efter att kaffeföretagaren Carl-Christian von Kauffman varit på bruket för att hålla en kaffeprovning. Lars-Evert Wikholm tänkte att ett kafferosteri skulle vara ett trevligt komplement till den övriga verksamheten på bruket och von Kauffman hade kunskapen om vad som behövdes för att komma igång.

I december köptes en rosterimaskin in och via von Kauffman direktimporteras råbönor från Kenya som är tvättade och torkade och redo att rostas.

Lars-Evert Wikholm har laddat maskinen med kaffebönor som ska rostas.
Lars-Evert Wikholm har laddat maskinen med kaffebönor som ska rostas. Foto: Jenni Jansson

Bönorna är av sorten arabica och av hög kvalitet, berättar Lars-Evert. Smaken beskrivs som mer bärig och mindre sträv än det vanliga kaffet man hittar i livsmedelsbutikerna.

På Wiksfors har man hittills testat att göra tre olika rostningar - mörk, mellan och blend, som är mittemellan.

Anders Nilsson och Lars-Evert Wikholm beskriver Wiksfors-kaffet som mer bärigt i smaken än industriellt framställt kaffe.
Anders Nilsson och Lars-Evert Wikholm beskriver Wiksfors-kaffet som mer bärigt i smaken än industriellt framställt kaffe. Foto: Jenni Jansson

Smakerna framträder som allra mest i de lite ljusare rostningarna, säger Lars Evert. Men det kan vara lite ovant för många svenska kaffedrickare som generellt gillar ganska mörkt och starkt kaffe.

– Man kan göra riktigt ljusa rostningar, men det är mer för nördar.

Innan bönorna rostats är de ljusa i färgen. Hur mörka de sedan blir beror på hur hårt de rostas. Längst fram i bilden syns två olika rostningar.
Innan bönorna rostats är de ljusa i färgen. Hur mörka de sedan blir beror på hur hårt de rostas. Längst fram i bilden syns två olika rostningar. Foto: Jenni Jansson

När kaffet rostas lossnar höljet som är runt bönan och samlas upp i en behållare på rosterimaskinen. Men det finns användningsområden också för den restprodukten.

– Det är väldigt smakrikt och bra att använda för att baka med, säger Lars-Evert.

Anders Nilsson, som driver Wiksfors bryggeri, berättar att han planerar att använda det vid sin öltillverkning.

– Jag skulle vilja göra en kaffe-stout.

När kaffet rostas lossnar skalbitar från bönan. Anders Nilsson planerar att använda det vid tillverkningen av ölsorten stout.
När kaffet rostas lossnar skalbitar från bönan. Anders Nilsson planerar att använda det vid tillverkningen av ölsorten stout. Foto: Jenni Jansson

Till sommaren är planen att kafferosteriet ska vara i full gång. Tanken är att besökarna både ska kunna få sig en god kopp kaffe på plats, men också kunna köpa med sig rostade bönor eller färdigmalet kaffe att ta hem.

– Vi tänker att vi också ska kunna producera för att sälja till andra butiker, säger Lars-Evert Wikholm.

Det finns även planer på en prenumerationstjänst, där de som vill ska kunna beställa kaffe hem till brevlådan.

Artikeltaggar

Lars-Evert WikholmLångserudMat och dryckNäringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.