Hoppa till huvudinnehållet

Så många skyddsrum finns det i Säffle

Publicerad:
Det finns sammanlagt 135 skyddsrum i Säffle tätort varav många har plats för över fler än 100 personer.
Det finns sammanlagt 135 skyddsrum i Säffle tätort varav många har plats för över fler än 100 personer.

Finns det några skyddsrum i Säffle? Alltfler ställer frågan mot bakgrund av kriget i Ukraina.

– Det finns gott om skyddsrum i Säffle tätort, säger räddningschefen Mattias Larsson.

Enligt MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) finns det 135 skyddsrum i Säffle tätort. De ligger väl utsprida i källarlokaler, industrifastigheter, skolor och andra offentliga byggnader.

– Säffle har fler skyddsrum än liknande kommuner och vi har dessutom ett system för utomhusvarning i tätorten. Det betyder att vi är ganska väl rustade om det skulle uppstå en krissituation, säger Mattias Larsson.

Men det finns inte skyddsrum till alla i kommunen. Utanför tätorten finns det nämligen bara två skyddsrum - i Svanskog och Nysäter.

– Det finns bara skyddsrum i de delar av landet där man bedömt att det finns risk för krigshandlingar. Det är en bedömning som gjordes under kalla kriget och hotbilden har inte förändrats sedan dess. Behovet av skyddsrum på landsbygden är helt enkelt mycket lägre, säger Mattias Larsson.

Den här skylten visar var det finns skyddsrum.
Den här skylten visar var det finns skyddsrum. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Han tycker att det är viktigt att var och en tar reda på var det finns skyddsrum och hänvisar till den skyddsrumskarta som MSB har upprättat över Säffle tätort. Där finns 135 skyddsrum markerade. Det är rum som idag används för helt andra ändamål, typ förråd, lager och samlingslokaler.

– Det finns regler som talar om hur man inom 48 timmar ska göra i ordning de här rummen till skyddsrum som ska ta emot ett visst antal personer, säger Mattias Larsson.

Säffle kommuns räddningschef Mattias Larsson tycker att man ska ta reda på var närmaste skyddsrum finns.
Säffle kommuns räddningschef Mattias Larsson tycker att man ska ta reda på var närmaste skyddsrum finns. Foto: Tommy Löfgren

Skyddsrummen i Säffle är utspridda över hela tätorten och finns i alla stadsdelar. Den största samlingen av skyddsrum finns i fastigheterna på Vintergatan. Där finns det plats för över 1500 personer. På Industrigatan finns liknande skyddsrum för 851 personer och på Siriusgatan 457 personer.

Också i hyresfastigheterna i centrum finns skyddsrum - många med plats för över 200 personer.

I gamla sjukhuset finns tre skyddsrum med plats för 740 personer. I skolor, äldreboenden och andra offentliga byggnader finns också skyddsrum liksom i flera industrifastigheter. I gamla Electroluxfabriken finns exempelvis skyddsrum med plats för 300 personer.

På MSB:s hemsida kan man söka skyddsrumskarta för Säffle för att i detalj studera var alla skyddsrum finns och hur stora de här.
På MSB:s hemsida kan man söka skyddsrumskarta för Säffle för att i detalj studera var alla skyddsrum finns och hur stora de här.

Stora skyddsrum i Säffle (antal platser)

Gamla sjukhuset 740

Tegnérskolan 470

Höglundaskolan 208

Herrgårdsgymnasiet 315

Tingvallaskolan 165

Björkbacken 135

Lindbacken 177

Kaptensgården 73

Vintergatan 1564

Industrigatan 851

Siriusgatan 457

Annelundstorget 334

Sundsgatan 249

Östra Storgatan 477

Västra Storgatan 304

Karlstadvägen/Vallgatan 570

Kungsgatan (inkl hotellet) 666

Fd Electrolux 297

Nordic Paper 224

Somas 120

Coop stormarknad 90

Pekås 100

Forskningen 122

BTG-området 220

Stadshuset 216

Svanskogs Folkets hus 85

Bryngels väg, Nysäter 38

Källa: MSB (https://msbgis.maps.arcgis.com/apps/instant/nearby/index.html?appid=8bfc89e7c6064bc181c6a1a6bbac2fa3&sliderDistance=1&find=S%25C3%25A4ffle%252C%2520SWE)

Artikeltaggar

Mattias LarssonMSBSäffleSamhälleSkyddsrumUkrainakriget

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.