Hoppa till huvudinnehållet

Exklusiv utställning med två stora konstprofiler

Publicerad:
Den evigt rinnande kaffefontänen som en symbol för Janove Ekstedts uppväxt i ett folkrörelsehem.
Den evigt rinnande kaffefontänen som en symbol för Janove Ekstedts uppväxt i ett folkrörelsehem. Foto: Claes Österman

Trots att Janove Ekstedt och Helene Karlsson är två tongivande profiler inom värmländsk konst deltar de sällan i egna utställningar och de gör det aldrig tillsammans.

– Jo, vi har gjort det en gång förut. Det var i Säffle för typ 20 år sedan och det är ju roligt att Säffle är scenen när det sker igen, säger Helene.

Scenen är Säffles nya konstgalleri Toms Verkstad som fick en flygande start i september men som varit stängd sedan dess på grund av pandemin. På söndag slår Säffle Konstförening upp verkstadsportarna igen och då är det paret Janove Ekstedt och Helene Karlsson som delar på utrymmet.

– Vi driver mycket tillsammans men något gemensam konstutställning har vi inte haft sedan Silvénska Galleriet och det måste vara 20 år sedan. Men det var så roligt när Käthy Nilsson i konstföreningen ringde och bjöd in oss. Käthy var den som en gång uppmuntrade mig att satsa på konsten, berättar Helene.

Konstnärsparet Janove Ekstedt och Helene Karlsson ställer ut i Tomas Verkstad. Det här trädet i färgstarkt tyg har Helene gjort.
Konstnärsparet Janove Ekstedt och Helene Karlsson ställer ut i Tomas Verkstad. Det här trädet i färgstarkt tyg har Helene gjort. Foto: Claes Österman

Det är med andra ord en mycket exklusiv utställning som Säfflepubliken får se.

Helene och Janove är aktiva konstnärer sedan många år men är också betydelsefulla aktörer inom värmländsk konst som ledare för många kultur- och konstprojekt. De är drivande krafter för kollektivet Kolonin i Arvika och Janove är verksamhetsledare för Konstfrämjandet i Värmland.

Nu har de förberett en gemensam utställning som enligt Käthy Nilsson visar bådas mångsidiga, lekfulla och allvarliga sidor.

– Det är två konstnärer som man kan förvänta sig det oväntade av, säger Käthy.

Helene Karlsson visar tre installationer under utställningen.
Helene Karlsson visar tre installationer under utställningen. Foto: Claes Österman

De två konstnärerna visar upp två olika sidor. Helene presenterar tre olika delar i form av olika installationer. Det är träd i färgstarka tyger, en fondvägg med bilder av sly och hårflätor och ett 25-tal olika teckningar samt en tredimensionell bild i form av ett glasbord med pinnar i porslin. Det är i all sin vackra tydlighet öppet för tolkningar och fantasi.

Janoves del av utställningar hämtar sina uttryck i det folkrörelsehem som han växte upp.

– Där man bara fick gå in i vardagsrummet vid festliga tillfällen då finporslinet plockades fram, förklarar han.

Janove Ekstedt visar konstverk som fångar uppmärksamheten och väcker nyfikenhet.
Janove Ekstedt visar konstverk som fångar uppmärksamheten och väcker nyfikenhet. Foto: Claes Österman

Han för in porslinet i utställningen på olika sätt, hela tiden visuellt och effektfullt. Men eftersom Janove i grunden är målare kommer han också att visa upp delar av sitt måleri.

Utställningen som heter ”Dela ett vatten” har vernissage på söndag och kommer att pågå i två veckor med bland annat kvällsöppet på onsdagar. Detta är en i flera avseenden exklusiv utställning som ingen konstintresserad ska missa.

Säffle konstförening kommer att bjuda på en riktig godbit senare i vår. I slutet av april öppnar nämligen Värmlands Konstförenings Vårsalong med 23 konstnärer som samtliga har värmländsk anknytning. Också det sker i Tomas Verkstad. I maj medverkar man också i Konstrundan.

Ingjuten porslin av Janove Ekstedt.
Ingjuten porslin av Janove Ekstedt. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

Helene KarlssonJanove EkstedtKonstSäffleSäffle KonstföreningToms Verkstad

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.