Hoppa till huvudinnehållet

Barnens gripande dans för Ukraina

Publicerad:
Barnen från Kulturskolan framförde en dans som grep tag om hjärtat.
Barnen från Kulturskolan framförde en dans som grep tag om hjärtat. Foto: Claes Österman

Manifestationen för Ukraina och dess plågade befolkning blev både stämningsfull och värdig med mycket allvarliga undertoner. Säffle kommun genomförde manifestationen vid gamla vattentornet och inte minst barnens dans grep tag i våra hjärtan.

Framför tornet, som var upplyst i Ukrainas blåa och gula färger, genomförde en dansgrupp från Kulturskolan en gripande dans som inte lämnade någon oberörd. Dansen till musik avbröts av ljudet från granater och kulsprutor och det var en plågsam påminnelse om hur just barnen drabbas värst i krig.

Kommunalrådet Dag Rogne höll ett känslosamt tal.

– Det är ett ofattbart lidande som nu pågår. Invasionen och kriget har skapat starka känslor, stor vanmakt och mycket sorg. Det finns många obesvarade frågor och nu gäller det att vi är beslutsamma och stöttar varandra, sa han.

Den ukrainska fanan framför vattentornet som var belyst i Ukrainas blåa och gula färger
Den ukrainska fanan framför vattentornet som var belyst i Ukrainas blåa och gula färger Foto: Sven-Erik Dahlström

Han betonade att vi kan göra mycket för att stötta de människor som drabbas av kriget.

– Vi måste göra allt vi kan. Vi måste öppna vårt land, våra kommuner, våra hem och våra hjärtan. Vi ska också samla in pengar och hjälpa de som inte längre har någonting kvar, sa han.

Kommunalrådet höll ett allvarligt tal om läget i Europa.
Kommunalrådet höll ett allvarligt tal om läget i Europa. Foto: Claes Österman

Han påminde om vad det ukrainska folket försvarar:

– Rätten att själva bestämma över sitt land, yttrandefriheten, åsiktsfriheten, fria medier, mötesfriheten och alla andra demokratiska rättigheter. Respekten för allas lika värde. Vi ska på alla sätt visa våra sympatier och solidaritet och göra vad vi kan för att hjälpa till, sa Dag Rogne.

Många samlades i kyrkan för eftertanke, samtal och att tända ljus.
Många samlades i kyrkan för eftertanke, samtal och att tända ljus. Foto: Claes Österman

Kyrkan var öppen för de som ville samlas en stund för att begrunda det som just nu händer. Flera präster fanns på plats för den som ville samtala om sin oro över det som nu sker i Europa. Framför altaret tändes många ljus som symboler för de tankar alla nu sänder till människor i Ukraina och de som lyckats fly därifrån.

Barnens dans avbröts av dånet från granater och ljudet av kulsprutor. Det lämnade ingen oberörd.
Barnens dans avbröts av dånet från granater och ljudet av kulsprutor. Det lämnade ingen oberörd. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

Dag RogneManifestationerNyheterSäffle kommunSäffle KulturskolaUkrainakriget

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.