Hoppa till huvudinnehållet

Ungt jazzband på scenen

Publicerad:
Violinisten Terese Lien Evenstad är en av medlemmarna i The Jazzcats.
Violinisten Terese Lien Evenstad är en av medlemmarna i The Jazzcats. Foto: Emma Ivarsson

Torsdag den 24 mars, bjuder Seffle Jazz Club på en kväll med musik från den tid då Duke Ellington, Count Basie och Cole Porter hade huvudroller inom jazzmusiken.

De som står för musiken är The Jazzcats, en grupp som låter som ett storband i mindre och mer personligt format. Gruppen har den ovanliga sammansättningen violin, klarinett och trombon som ”blåssektion” och den kompas av gitarr, kontrabas och trummor.

Gruppens violinist, Terese Lien Evenstad, berättar att Jazzcats medlemmar träffades och blev vänner på Musikhögskolan i Stockholm för omkring tio år sedan.

– Vi upptäckte kvaliteten hos 40- och 50-talens storbandsjazz och bestämde oss för att satsa på ett återupplivande av den musiken, säger hon.

Fina arrangemang

The Jazzcats föddes i viss mån som en kontrast till den musik som stod högst i kurs på musikhögskolan, men gruppen har ändå lyckats få stor uppskattning. En internettlyssning visar att gruppen tar upp många av Ellingtons glansnummer i fina arrangemang och med stark swing. Men man hör också influenser från senare tiders musik. Annat vore underligt med tanke på att musikerna är födda i början av 90-talet. Nyligen släppte de sitt första album “Come Fly With Me”.

Trevligt nog finns två kvinnliga instrumentalister i gruppen, förutom violinisten Evenstad också trombonisten Agnes Darelid. Klarinettisten Alexander Ivarsson bidrar med sång vissa nummer, Alf Carlsson spelar gitarr, Samuel Löfdahl kontrabas och Oskar Mattson trummor.

Prisbelönt violinist

Som vanligt bland jazzmusiker spelar Jazzcats medlemmar i flera olika sammanhang. Nämnas bör att Terese Lien Evenstad år 2018 tilldelades både musikradion P2:s pris Jazzkatten och utmärkelsen Louis Armstrong scholarship från Classic Jazz Association. Jag gläder mig också åt klarinettisten Alexander Ivarsson. Klarinett är inte längre ett vanligt instrument bland jazzmusiker. Alexander har därför blivit uppskattad och eftertraktad av många jazzgrupper. Det ska bli roligt att få höra honom och det fina instrumentet på torsdag.

För äldre jazzvänner kommer The Jazzcats att bjuda på nostalgiska stunder. Yngre musikentusiaster får tillfälle att upptäcka att klassisk jazz i händerna på unga kreativa musiker står sig väl på 2000-talet. En fin jazzkväll väntar med Jazzklubben på Hotel Royal.

Stig Andersson

Artikeltaggar

MusikSäffleSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.