Hoppa till huvudinnehållet

Verkstadsbolaget bygger ut fabriken: ”All time high”

Publicerad:
Verkstadsbolaget i Säffle bygger ut fabriken med 1600 kvadratmeter för att kunna utveckla verksamheten. Ägarna Lars Hartman, vd och Henrik Lindblom, verkstadschef konstaterar att orderläget är bättre än någonsin.
Verkstadsbolaget i Säffle bygger ut fabriken med 1600 kvadratmeter för att kunna utveckla verksamheten. Ägarna Lars Hartman, vd och Henrik Lindblom, verkstadschef konstaterar att orderläget är bättre än någonsin. Foto: Claes Österman

De stora orderframgångarna för Verkstadsbolaget AB i Säffle gör att företaget nu bygger ut fabriken på Industrigatan.

– Det är verkligen ”all time high” för oss. Om vi ska kunna fortsätta utveckla verksamheten är det nödvändigt att bygga ut, säger ägarna Lars Hartman och Henrik Lindblom.

Företaget har i dagarna fått bygglov för att bygga ut fabriken med 1600 kvadratmeter. De nuvarande lokalerna på 2600 kvadratmeter räcker helt enkelt inte till för att klara logistik och produktion.

– Det blir ett jättelyft för oss. Det är absolut nödvändigt för att den positiva utvecklingen ska kunna fortsätta. Just nu ser vi mycket positiva signaler, inte minst efter vårt genombrott på exportmarknaden, säger Lars Hartman som är företagets vd.

Henrik Lindblom, verkstadschefen, håller med.

– Inte en maskin står stilla, det är fullt ös hela tiden. Orderportföljen är bättre än någonsin och de lyckade projekt som vi genomfört har skapat ringar på vattnet. Då måste vi ta det här steget och skapa bättre förutsättningar för produktionen. Det får vi genom utbyggnaden, säger han.

Första exportordern

Utbyggnaden kommer att ske längs Industrigatan och ge ytor så att företaget kan satsa ännu mer på maskinproduktionen.

– Halva delen av utbyggnaden blir en montagedel. Vi kommer att utöka maskinparken och därmed bredda vår produktportfölj. Vi flyttar ut svetsningen till en egen avdelning i nybyggnaden och skapar samtidigt helt andra möjligheter att hantera de stora gods som vi jobbar med. Det blir ett jättelyft, säger de två ägarna.

Verkstadsbolagets ägare Lars Hartman och Henrik Lindblom förbereder just nu en stor tillbyggnad så att företagets verksamhet kan vidareutvecklas.
Verkstadsbolagets ägare Lars Hartman och Henrik Lindblom förbereder just nu en stor tillbyggnad så att företagets verksamhet kan vidareutvecklas. Foto: Claes Österman

Verkstadsbolaget tog i julas hem sin största order hittills vilket samtidigt var företagets första exportorder. Det handlar om att exportera maskinutrustning till en hustillverkare i San Francisco.

– Vi har nyligen varit där för att göra olika förberedelser och den första containern kommer att gå iväg om några veckor. Tillsammans med vår samarbetspartner AFRY i Åmål kommer vi att åka över med sex montörer och elektriker när installationen ska ske, berättar Lars Hartman.

Uppdraget i San Francicsco var en direkt följd av en tidigare orderframgång hos en hustillverkare i Lycksele. Och från kunden i San Francisco har man redan fått en förfrågan om att offerera en produktionslinje till. Det finns dessutom öppningar till en ny husfabrik i Europa och kunder i både Nya Zeeland och Kanada.

– Det är minst sagt spännande. Vi är lite tagna på sängen men väldigt glada över den tillit som kunderna visar oss, säger Lars Hartman.

  • Så här kommer företagets fasad att se ut mot Industrigatan när tillbyggnaden är färdig i höst.
    Så här kommer företagets fasad att se ut mot Industrigatan när tillbyggnaden är färdig i höst. Foto: Claes Österman
  • Produktionsytan kommer att utökas väsentligt. Så här den nya layouten ut.
    Produktionsytan kommer att utökas väsentligt. Så här den nya layouten ut. Foto: Claes Österman

Men det är inte lätt att göra affärer med USA.

– Nej, det är mycket byråkrati och omständigheter. När man gör sin första maskinexport hade man kunnat välja ett lättare land...

Har kriget i Ukraina påverkat er produktion?

– Ja, materialkostnaderna rusar och det finns hot om materialbrist. Det påverkar oss men det är ju samma villkor för alla, svarar Henrik Lindblom.

Företaget har idag 44 anställda. Som många andra företag i samma bransch kan det vara svårt att hitta personal med rätt kompetens inom bland annat svetsning och skärande bearbetning.

– Men vi har nyligen nyanställt fyra personer med rätt kompetens så just nu har vi precis den bemanning vi behöver. Och vår personal är helt avgörande för hur bra det just nu går för företaget, säger Lars Hartman.

Den nya fabriksdelen ska enligt planerna vara klar i oktober/november.

Företagets största order går på export till San FranciscoSäffleföretaget som har byggt en coronarobot

Artikeltaggar

Henrik LindblomLars HartmanNäringslivSäffleVerkstadsbolaget

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.