ST:s brottsarkiv

ST:s brottsarkiv: Mordet på Jerry höll på att bli ett nytt Lindomefall

Alla skyllde på varandra • Tingsrätten friar – Hovrätten fäller • ”Det var fyra människor som befann sig i lägenheten och en av dem är död”

I ST:s brottsarkiv gräver vi fram Säffles gamla brott- och kriminalhistoria – händelser som har skett innan 2000-talet. Men den här gången gör vi ett undantag, med medgivande från de anhöriga. ST:s brottsarkiv är en serie där vi ger nytt liv till historierna som inte får glömmas. Det här är en historia som inte får glömmas, en historia från 2012. Den här gången uppmärksammar vi ett av Säffles hemskaste mordfall, till minne av Jerry Eriksson som för tio år sedan, på tisdag, miste livet i en dödsmisshandel.

På fredagsmiddagen, klockan 12.43, den 30 mars 2012 fick polisen ett samtal – en man hade hittats livlös i en lägenhet på Gläntstigen i Annelund. Mannens namn var Jerry. På plats kunde polisen konstatera att han var död, på grund av omfattande våld mot huvudet. Lägenhetsinnehavarna, en kvinna och hennes sambo, greps direkt. En stund senare greps ytterligare en man i sin bostad.

Rubriker från Säffle-tidningen angående mordet
Rubriker från Säffle-tidningen angående mordet Foto: ST arkiv

Ju längre den här historien berättas, desto mer makaber kommer bilden av detta brott att bli. En man misshandlas grovt till döds. Två av de misstänkta gärningspersonerna lägger sig och sover i samma rum som brottet begåtts och den tredje går därifrån. Vad var det egentligen som hände den där natten i slutet av mars för tio år sedan? Vem var det som dödade Jerry? Alla tre skyller på varandra. Skulle det här bli ett nytt Lindomefall?

En liten parentes: Lindomefallet är ett av Sveriges mest kända brottmål. En 89-årig man slogs ihjäl med en stekpanna. Två män fanns på plats och de skyllde på varandra. Rättsväsendet misslyckades med att döma mördaren eller mördarna. Allmänheten var upprörd över att ingen dömdes för det brutala mordet. Tre personer fanns på brottsplatsen, en är död, två åtalades – minst en är skyldig men ingen fälldes. Lindomefallet har därefter blivit ett juridiskt begrepp som används för fall där åtalade skyller på varandra och därigenom får mildare domar eller helt slipper straffansvar.

”Det var fyra människor som befann sig i lägenheten och en av dem är död.”
”Det var fyra människor som befann sig i lägenheten och en av dem är död.” Foto: Helena Dahlgren

Innan vi gräver ner oss mer ingående i detta hemska brott, så ska vi ta oss en titt på en misstänkta gärningspersonerna. Samtliga tre var kända av polisen sedan tidigare och har figurerat i flera olika brottsutredningar. Kvinnan och hennes sambo kommer vi att kalla Rakel och Tore. Vi kan inte heller låta bli att ge kvinnan smeknamnet Bestickkvinnan – ni kommer snart förstå varför. Den tredje personen kommer att gå under namnet Kurt. Vi börjar med Kurts historia.

Kurt - en man som varit misstänkt för mycket

Även Kurt har tidigare misstänkts och dömts för en hel del brott. I augusti 2010 misstänks och häktas han för våldtäkt och för att ha anlagt en brand på sin egen arbetsplats. Kurt nekade till brott, men var på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och mordbrand.

Det var vid 03-tiden på lördagsnatten den 21 augusti 2010 som en industrilokal totalförstördes i en anlagd brand. Några timmar tidigare hade en sovande, medelålders man blivit grovt misshandlad med en krossad glasflaska. Han fick allvarliga inre skador som kommer att ge men för livet.

Enligt en uppgiftslämnare skulle våldtäktsoffret och Kurt, den misstänkte gärningsmannen, ha varit bekanta sedan tidigare. Vid något tillfälle under den aktuella natten blev de osams om en skuld. I anslutning till tjafset ska Kurt ha uttalat att han skulle skada mannen. Men mer än så har man inte.

– Bevisläget är inte det bästa. Det handlar om en jätteallvarlig skada, men vi måste kunna säga vem som gjort det och än så länge har vi inte fått fram så mycket uppgifter. Ingen av dem har sett eller hört någonting. Mannen låg höggradigt berusad och sov, säger åklagare Stefan Wessberg.

Frias för båda brotten

Vad gäller branden hoppas man att teknisk bevisning ska knyta Kurt till brottsplatsen. För även där är bevisläget svagt, och även här på grund av alkohol och berusning.

– Det finns uppgifter om att han sagt att han skulle bränna ner arbetsplatsen, och även att han efteråt sagt att han gjort det. Men ingen av de personer som säger att de hörde det var speciellt nyktra.

De misstänkta är redan kända hos polisen för andra brott.
De misstänkta är redan kända hos polisen för andra brott. Foto: Johan Nilsson/TT

I mitten av september 2010 släpptes Kurt på fri fot – fortfarande misstänkt men på den lägre misstankegraden. Åklagaren saknade tillräckliga bevis för att kunna behålla honom i häktet, och han kom inte heller att dömas för något av brotten.

Bestickkvinnan - föredrar kniv men skinkgaffel funkar också

Mordet på Jerry är bara ett av flera grova våldsbrott som Bestickkvinnan Rakel varit misstänkt eller dömd för. Hon hade ett minst sagt ”digert syndaregister”.

Vi lunchtid den 13 maj 2011 tar Rakel fram en kniv, gömmer den under armen och med drygt 3,6 promille i blodet sätter hon kurs mot en specifik lägenhet. I den här lägenheten bor en bekant till henne, en 58-årig man – hennes granne.

När han öppnade dörren skrek hon:

– Jag ska döda dig!

Rakel högg kniven mot hans i hals och bröstkorg, men tack vare en snabb manöver av mannen träffade kniven istället hans högra skuldra. Han lyckades vrida kniven ur handen på kvinnan, slog igen dörren och låste medan en annan granne larmade polisen.

Redan några dagar före knivattacken hade kvinnan hotat att döda honom. Orsaken ska ha varit att han avvisat henne från sin lägenhet.

Bestickkvinnan greps och anhölls samma dag som attacken skedde, sovandes med 3,62 promille i blodet. Tre dagar senare häktades hon. I förhören nekade kvinnan till att ens varit på platsen. Vittnesuppgifter och spår av 58-årings blod på henne skor, motbevisade dock detta.

Tingsrätten ser inget uppsåt

Den 20 juni 2011 hölls rättegången mot Rakel, där hon åtalades för mordförsök på grannen. Två veckor senare kom domen. Tingsrätten ansåg det inte bevisat att hon haft uppsåt att döda grannen och gav henne två års fängelse för grov misshandel. Vad hände där? Hur kan man inte ha uppsåt när man tar en kniv med sig till grannen och skriker ”jag ska döda dig” innan man försöker hugga ner denne?

Både åklagaren och kvinnan överklagade domen till hovrätten – dock av olika anledningar. Rakel ville i första hand bli frikänd, i andra hand få skyddstillsyn - för hon mindes ju inget. Åklagaren ville ha ett skärpt straff.

Kvinnan, som vi kallar Rakel, beskrivs som våldsam och ”helt hysterisk” - vilket också hennes brottshistoria visar.
Kvinnan, som vi kallar Rakel, beskrivs som våldsam och ”helt hysterisk” - vilket också hennes brottshistoria visar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Hon hade inga spärrar alls”

I väntan på eventuella hovrättsförhandlingar passar kvinnan på att fylla på sitt register en aning. I januari 2012 misshandlar Rakel sin sambo Tore, som även han senare är misstänkt för mordet på Jerry. Likt det förra brottet så tar hon till kniven – men den här gången är det en hälsena hon är ute efter.

Två månader senare den 26 mars, bara några dagar innan mordet på Jerry, är det dags igen. Återigen är hon i besticklådan och rotar, men den här gången fått hon fram en skinkgaffel som hon sticker i näsvingen på Tore - innan hon knivskär honom uppe i huvudet. Hur denna man kan stanna kvar hon denna kvinna kan man ju fråga sig?

Som svar på det berättade Tore under förhören angående mordet på Jerry, att ”hon blev livsfarlig, det bara small – hon hade inga spärrar alls”.

Vem var då Jerry?

Jerry var vid tiden för mordet 51 år gammal. Han bodde ensam i en lägenhet i Säffle, och hade ett känt missbruksproblem. Han var en man som hamnat lite snett men var absolut ingen våldsman.

– Jerry var snäll och alltid hjälpsam mot alla. Det fanns inget ont i honom, hans problem var spriten och försöken att komma ifrån den. Men det sista halvåret hade vi allt mer kontakt. Han hade genomgått en stor förändring, sade Jerrys pappa, Sven-Åke Eriksson, till ST i en intervju den 22 oktober 2012.

Jerrys fall tas upp i tv-programmet Veckans brott 2012. Sven-Åke Eriksson och hans fru medverkar då i inslaget och berättar då att det började gå snett för Jerry redan de sista åren i skolan, vid 15-16 års ålder. Han hade fram tills dess bott hos sin mamma, men flyttade då till Sven-Åke i Säffle.

– Han hade fel umgänge helt enkelt. Och dumsnäll som han var, och lättledd, så åkte han ju mer och mer in i det här missbruket – och så har det ju fortsätt, berättade pappan i inslaget.

Nej, han kunde inte slåss – han bara viftade med armarna och skyddade sig”
Sven-Åkes fru

– Han var aldrig våldsam mot andra – han kunde inte försvara sig. Nej, han kunde inte slåss – han bara viftade med armarna och skyddade sig, fortsatte Sven-Åkes fru.

Tiden innan mordet hade många sett en förändring hos Jerry - han hade ryckt upp sig och började få lite ordning på sitt liv. Vilket gör hela historien ännu mer tragiskt - om det nu är möjligt.

"Det ska ligga en man på golvet i en lägenhet”

Precis som det stod i inledningen så fick polisen ett samtal klockan 12.43, den 30 mars 2012. En man vill anmäla att det ”ska ligga en man på golvet i en lägenhet”. Adressen är Gläntstigen i Annelund. Inringaren säger sig inte veta om mannen är vid liv, men när en ambulans ska skickas fortsätter han; ”det är inte bråttom”. Han hade blivit uppringd av Tore, och det är efter det som han ringer till SOS.

Vad som sades under samtalet från Tore är ganska oklart men han ska ha sagt ”håll käften jävla mörderska, nu ser du vad jag har varit ihop med”. Troligaste förklaringen till uttalandet antogs vara att han visste eller misstänkte att Rakel dödat Jerry.

När ambulansen kommer fram till platsen finns lägenhetsinnehavarna finns på plats; Tore och Rakel. De har endast bott här i några veckor, då de vräkts från sitt tidigare boende på grund av deras störande levnadssätt. Paret var alkoholmissbrukare som hade blivit placerade i den här lägenheten på Gläntstigen.

Ambulanspersonalen går upp till lägenheten som ligger på andra våningen – här hittar de Jerry död. Lägenheten är en etta med kokvrå, toalett och en lite hall. Rummet där brottet begåtts var 18 kvadratmeter stort, och det var uppenbart att Jerry hade utsatts för kraftigt våld.

Strax efter ambulansen anländer polisen. Tidigt framkommer det uppgifter om att det befunnit sig en tredje person i lägenheten; Kurt. Polisen tar ganska snabbt in de tre misstänkta på förhör.

Rubriker från Säffle-tidningen angående mordet
Rubriker från Säffle-tidningen angående mordet Foto: ST arkiv

Fyra på brottsplatsen - en död

På måndagen den 2 april 2012 hölls häktningsförhandlingarna på två av de tre misstänkta. Det var Kurt, Tore och Rakel som misstänktes för mordet – de båda männen häktades efter förhandlingarna på måndagen. Även kvinnan begärdes häktad – de förhandlingarna hölls på tisdagen. Alla tre nekade till inblandningen i Jerrys död.

– Det var fyra människor som befann sig i lägenheten och en av dem är död. Vi är säkra på att de här tre är inblandade, sade Stefan Wessberg på åklagarmyndigheten och fortsätter:

– Vi har begärt alla tre häktade på sannolika skäl misstänkta för mord.

Wessberg hyser inga tvivel om att Jerry bragts om livet, men i nuläget berättar de tre misstänkta personerna ingenting och skyller på varandra.

– Han har utsatts för upprepat våld mot huvudet, det är ingen olycka, säger han.

Utredningen har visat att mannen troligtvis dog under torsdagen den 29 mars, och att våldet förvållats med ett basebolliknande föremål.

Han har utsatts för upprepat våld mot huvudet, det är ingen olycka”
Stefan Wessberg

Vad var det då som hände den där natten?

Eftersom alla tre skyller på varandra så är detta närmast omöjligt att svara på. Men vi ska försöka bena ut det så bra det går. Vi börjar med det vi vet hände – det som Tore, Rakel och Kurt är ganska överens om.

Tore och Rakel köpte under torsdagen den 29 mars tre stycken helflaskor sprit – åkte hem och började dricka. Senare på kvällen kom Kurt på besök. Han hade passerat Gläntstigen då han var på väg hem, och såg då att det lyste i ett fönster. Han knackade på och blev insläppt – trots att Rakel och Kurt aldrig sett varandra förut.

Ungefär kvarten senare kom Jerry till lägenheten. Han hade med sig en spritflaska som han bjöd på. Det är efter det här som meningarna om vad som hände går isär.

Rakel påstår att hon var så berusad att hon knappt minns någonting. Dock ska hon ha kommit ihåg att Kurt kallat Jerry för ”golbög” och sedan slagit honom så att han hamnade på golvet. Han fick därefter bråttom därifrån. Rakel och Tore ska då ha trott att Jerry däckade, och påstår sig snart ha somnat av berusning.

Rubriker från Säffle-tidningen angående mordet
Rubriker från Säffle-tidningen angående mordet Foto: ST arkiv

Någon har kallat honom ”golbög” - men vem?

Liknande uppgifter lämnar också Tore. På grund av sin berusning mindes han inte så mycket mer än att Kurt hade kallat Jerry för ”golbög” och därefter ha utdelat slag mot honom. Tore ska även han ha somnat strax därefter, och säger sig ha vaknat vid tolvtiden nästa dag. Han ska då ha väckt Rakel, när han fick syn på Jerry, och sedan ringt kamraten som i sin tur kontaktade ambulansen. Enligt Rakel var det hon som vaknade först, och hon som väckte Tore - sedan fick hon syn på Jerry, och Tore ringde vad hon trodde var ambulansen.

Tores långa tupplur ifrågasätts dock av polisen. Vid kontroll av Tores samtalstrafik så visar de att han ringde kompisen, som sedan kontaktade SOS, vid 08.54 – samtalet besvarades aldrig. Några minuter senare gjordes ytterligare ett samtal från Tore till anmälaren – inget svar då heller. Till dessa samtal kunde inte Tore ge någon trovärdig förklaring. Han hade enligt telefonsamtalen varit vaken före 08.54, utan att larma polisen.

Rakels ord står här mot Kurts ord. Hon hävdade att det var han som kallat Jerry för ”golbög” och sedan slagit honom. Kurt menar att det var Rakel som plötsligt skrek ”jävla golare” och flög på Jerry med en halvmeterlång påk och slog honom i huvudet flertalet gånger.

Han berättar också att Jerry ska ha mått dåligt och sagt att han skulle gå hem. Kurt ska då ha bett honom att gå att tvätta av sig på toaletten. Rakel ska då ha sagt något i stil med ”jag har dödat förr och suttit i fängelse för det”.

Blommor utanför Gläntstigen efter mordet på Jerry.
Blommor utanför Gläntstigen efter mordet på Jerry. Foto: Maja Andersson

Rakel hade mord i blicken

Tore ingrep inte, utan satt bara och tittade på. Kurt blev också rädd för vad Rakel skulle ta sig till härnäst och bestämde sig för att lämna lägenheten. Han säger också att han ska ha försökt få Jerry med sig, men att han vinkat avvärjande. Hemma ska Kurt ha varit före tolvslaget – det kunde han veta i och med att hans belysningstimer i hallen inte släckts än, och den slocknar vid midnatt.

Efter överläggande med sin försvarar, lämnade Tore senare en lite annorlunda berättelse om vad som hänt – en som mer liknade Kurts. Han stod fast vid det han tidigare sagt, men han mindes nu också att Rakel satt sig grensle över Jerry och ”slagit honom så in i helvete”. Därefter somnade han.

När han vaknade nästa dag hade Rakel suttit helt lugn och inte rört en min – Jerry låg död på golvet. Tore berättade att hon hade ”den där jävla blicken”, och att han då inte vågade göra något – han var rädd för vad Rakel kunde göra. Han påstod också att hon erkänt för honom att hon dödat Jerry.

Den största frågan; vem hade gjort vad?

Dessa uppgifter konfronteras Rakel med – hon har inget minne av det och förundrades över varför inte två vuxna män ingrep i sådana fall. Både Kurt och Tore ska ha menat att de inte vågade ingripa. Kurt sade att Rakel skrikit att hon skulle slå ihjäl Jerry, samtidigt som hon slog – hon ska ha uppträtt ”helt hysteriskt”.

Det skulle med andra ord bli fruktansvärt svårt att reda ut detta – vem hade gjort vad? Vem ljög och vem talade sanning? Kom de ihåg mer än de berättade? Vem eller vilka dödade Jerry? Men vad blir resultatet; kommer någon att dömas?

Jerry Eriksson mördades den 29 mars 2012.
Jerry Eriksson mördades den 29 mars 2012. Foto: Sanna Emanuelsson

Tre åtalas för mord

Den 17 april hade de tre misstänkta gärningspersonerna suttit häktade i två veckor. Inget åtal har här ännu inte väckts och de tre personerna omhäktades för ytterligare en period om två veckor.

I början av juli 2012 väljer åklagaren att åtala Rakel, Tore och Kurt för mord - alternativt medhjälp till mord för de båda männen. Åklagaren menar att kvinnan varit den som slagit Jerry med tillhygget, och misstänks också vara den som utdelade det dödliga våldet. Tore och Kurt anklagas för att ha deltagit i eller startat misshandeln - alternativt för att de uppmuntrade kvinnan till dödsmisshandeln.

– Hon är den perfekta syndabocken för att de ska kunna rädda sitt eget skinn. Men hon har inget motiv, framförde Rakels advokat under tingsrättsförhandlingarna.

Tingsrätten: En död + tre åtalade = tre frikända

Det fanns en rad besvärande omständigheter som hopat sig för de inblandade, men det fanns ingen bevisning som pekade på vem som gjort vad. Fynden talade för att döden orsakats av en annan person – men av vem? Rättegången i tingsrätten avslutades i början av augusti, och domstolen beslutade då att de åtalade skulle försättas på fri fot. Rakel, Tore och Kurt hade då suttit häktade i fyra månader.

Tingsrätten ansåg att minst en av de åtalade var skyldig till Jerrys död, men kunde inte bevisa vem.

”Det står i alla fall klart att ingen utanför kretsen av de åtalade kan ha gjort något”, står det i domen.

Det ansågs inte styrkt att någon av de åtalade hade utövat det våld som de medåtalade påstått, och inte heller att något av de tre varit medgärningsmän. Farhågorna att det skulle bli ett nytt Lindomefall verkade bli besannade – minst en hade dödat Jerry, men ingen dömdes.

Frias för mord men döms för annat

”Minst en av de åtalade bär skulden till Jerrys död, men det är inte styrkt mot vars och ens förnekande att de utövat det våld som påståtts...” fortsätter domen.

Medan mordåtalet ogillas döms Rakel och Tore för andra brott. Han döms till två månaders fängelse för bland annat grovt rattfylleri och försök till våld mot tjänsteman. Kvinnan döms till ett år och tio månaders fängelse för två fall av grov misshandel av sambon Tore - attackerna med kniv och skinkgaffel.

Minst en av de åtalade bär skulden till Jerrys död, men det är inte styrkt mot vars och ens förnekande att de utövat det våld som påståtts...”
Ur domen

Redan när beslutet om frisläppandet kommer öppnade åklagare Stefan Wessberg för ett överklagande av domen till hovrätten.

Rakels mordförsök på grannen togs även det upp i hovrätten efter att båda sidor överklagat domen. Hovrätten ansåg dock inte att vara full och ha tappat minnet var någon förmildrande omständighet. Rätten skärpte därför straffet i november 2012 till sex års fängelse för mordförsöket på grannen – det var inte riktigt det Rakel hoppats på.

Kriminalvården kunde dock inte nå henne för att avtjäna straffet för mordförsöket. I ST den 4 december var det till en början oklart om Rakel ens skulle dyka upp då:”Det är oklart om kvinnan kommer att infinna sig. Bakgrunden till detta är att kvinnan än så länge inte infunnit sig för att avtjäna sitt sexåriga straff som hon dömdes till i höstats för mordförsök på en granne. Om kvinnan inte kommer till hovrättsförhandlingarna är det troligt att hon blir efterlyst av polisen”.

Men dök upp gjorde hon, och greps då av polisen eftersom hon varit efterlyst. Det var alltså först i samband med hovrättsförhandlingen för mordet på Jerry, som kvinnan påträffades, greps och häktades för mordförsöket. I ST går också att läsa: ”Kvinnan blev mycket våldsam då hon greps och står under polisbevakning under hela rättegången”. Vilket kanske inte förvånade någon egentligen?

Upprättelse i Hovrätten

Hovrätten väljer att ta upp mordfallet i oktober 2012 – förhandlingarna skulle inledas den 3 december. De tog del av exakt samma bevisning som presenterades i tingsrätten - samma syn av brottsplatsen, samma gärningspåståenden och samma förhör. Men här blev utfallet annorlunda – domen skulle meddelas den 21 december, men kom att skjutas upp till den 15 januari.

Rakel hade, under tiden hon satt häktad för mordet, dömts till fängelse i november 2012, för mordförsöket på grannen i maj 2011. Hon började i väntan på hovrättens dom för mordet på Jerry att avtjäna detta sexåriga fängelsestraff.

Hotade man till livet med luftpistol

Även Kurt höll sig sysselsatt i väntan på hovrättsdomen. Trion hade varit på fri fot sedan i augusti 2012 - den 2 januari 2013 häktas Kurt, misstänkt för att ha pistolhotat en man. Det var den 30 december som en man hotades till livet med en pistol, vid Gläntstigen i Annelund.

Ytterligare en man ska ha dykt upp och sedan försvunnit med vapnet som Kurt tappat. Mannen som attackerats lyckades fly och larmade polisen. Senare kunde han peka ut gärningsmännen - Kurt och en 25-årig man greps. Vid en husrannsakan hittades den luftpistol som användes vid överfallet.

Adressen är Gläntstigen i Annelund.
Adressen är Gläntstigen i Annelund. Foto: Helena Dahlgren

25-åringen släpptes senare på fri fot, men Kurt åtalas för grovt olaga hot. Han förnekat brott, men erkänner att han varit på platsen och även burit med sig luftpistolen.

Kurt och Tore frikändes

Dagen för förkunnandet av Hovrättens dom mot de mordåtalade kom. Hovrätten uteslöt att våldet utdelats av någon annan person än en eller flera av de åtalade. Skadorna talade för att något tillhygge hade använts. Hovrätten fann det inte heller troligt att någon kunnat undgå att se och höra vad som skett i lägenheten, även om denne varit kraftigt berusad.

Man menade att våldet som Rakel och Tore sagt att Kurt utdelat mot Jerry inte varit tillräckligt för att döda honom. Bevisningen mot Kurt ansågs inte tillräcklig för att döma honom för varken mord eller medhjälp – han frikändes.

Även Tore frikändes. Trots att han hade svårt att lämna trovärdiga förklaringar kring en rad besvärande omständigheter som telefonsamtalen eller den långa tuppluren. Men det fanns inte tillräckligt med bevis för en fällande dom.

Rakel ”anser sig vara oskyldigt dömd”

Gällande Rakels farlighet, ansåg Hovrätten att Tores citerade förhörsuppgifter hade ett väsentligt bevisvärde. Även intrycket från rättegången och genomgången av åtalet mot Rakel för grov misshandel av Tore dagarna innan mordet, bekräftade bilden av henne.

Hovrätten ansåg att den samlade bevisningen, med tillräcklig grad av säkerhet, visade på att Rakel var gärningspersonen. Mordet på Jerry fick härmed en fällande dom; Rakel dömdes till tolv års fängelse för mord, men också för två grova fall av misshandel av Tore – ett år och tio månader.

Hon har hela tiden nekat till det här och nu anser hon sig vara oskyldigt dömd till ett mycket långt fängelsestraff”
Kerstin Samuelsson

”Hovrätten anser att den samlade bevisningen med tillräcklig grad av säkerhet pekar på Rakel som gärningsman”, står det i domen.

– Hon är ledsen och närmast chockad. Hon har hela tiden nekat till det här och nu anser hon sig vara oskyldigt dömd till ett mycket långt fängelsestraff, säger Rakels advokat Kerstin Samuelsson.

Sambon Tores utpekande av henne som mördare, först i ett telefonsamtal med en kamrat och sedan i polisförhör, var en sak som hovrätten vägde tungt.

Fick 12 år för mordet - totalen blev 18 år i fängelse

Kurt friades för mordet i både tingsrätt och hovrätt men några dagar efter hovrättens dom kommit väljer tingsrätten att döma Kurt till sex månaders fängelse för pistolhotet. Dessutom ska han betala skadestånd på 11 000 kronor till målsägaren.

Rivning av huset på Gläntstigen där mordet skedde. (december 2021)
Rivning av huset på Gläntstigen där mordet skedde. (december 2021) Foto: Claes Österman

Rakel överklagade snart sin dom till Högsta domstolen. Den 23 april 2013 meddelade HD att hon inte ges prövningstillstånd. Hovrättens dom, tolv års fängelse för mord, står därmed fast. Eftersom hon dessutom redan sitter av ett sexårigt fängelsestraff vid tiden för morddomen så blir hennes sammanlagda straff 18 års fängelse.

Hur gick det då för de inblandade i denna historien?

Historien fick absolut inte ett lyckligt slut, men den fick ett slut i alla fall. Till slut så dömdes ju någon för detta hemska brott, och vi slapp ett nytt Lindomefall - som det från början verkade bli. Rakel som dömdes för mordet på Jerry avtjänar numera sitt fängelsestraff i Norge, och har suttit av ungefär hälften av sina 18 år. Hennes dåvarande sambo, Tore, avled för några år sedan. Vad gäller Kurt, så har han den senaste tiden hållit sig på rätt sida lagen - kanske har han hittat en väg från brottsligheten?


Läs tidigare delar i serien:

ST:s brottsarkiv: Säfflebon som gav Christer Pettersson alibi för PalmemordetST:s brottsarkiv: Tre bankrån klarades upp - men dömdes rätt personer?ST:s brottsarkiv: Boxaren var arbetslös – blev kurir i rekordstor kokainhärva
Publicerad:

Artikeltaggar

Brott & blåljusSäffleST:s brottsarkivST:s brottsarkiv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.