Hoppa till huvudinnehållet

Ny tävling för A-traktorer – högst ljud vinner

Publicerad:
Putte Torp, Anna Zetterström och Kent Zetterström från Night Rebels, Erika Andersson, Pia Proper och Helena Karlsson från Säffle kommun, Felix Arnell A-traktorförare i Säffle, Ronja Löfgren, ambassadör för BRL, Elin Fredriksson och Trine Pettersen från säkerhetssamordningen och Niklas Nilsson från BRL i Karlstad.
Putte Torp, Anna Zetterström och Kent Zetterström från Night Rebels, Erika Andersson, Pia Proper och Helena Karlsson från Säffle kommun, Felix Arnell A-traktorförare i Säffle, Ronja Löfgren, ambassadör för BRL, Elin Fredriksson och Trine Pettersen från säkerhetssamordningen och Niklas Nilsson från BRL i Karlstad. Foto: Nathalie Forsström

I maj smäller det! Då kommer Night Rebels för första gången arrangera Spräng Meet. Då ska A-traktorn med högst ljud koras i Säffle.

Den 7 maj arrangerar Night Rebels Spräng Meet 2022. Det kommer då att anordnas en decibeltävling för A-traktorer där den A-traktor med högst ljud vinner. Tävlingen kommer att hållas vid Night Rebels klubblokal i Krokstadsområdet. Man hoppas på att ett 60-tal A-traktorer ska vara med och tävla.

– Vi vill kunna knyta oss an ungdomar för att vi ska kunna finnas kvar som förening och för att ungdomarna ska ha någonstans att ta vägen, säger Kent Zetterström, ordförande i Night Rebels.

Felix Arnell och Ronja Löfgren pratar A-traktorer.
Felix Arnell och Ronja Löfgren pratar A-traktorer. Foto: Nathalie Forsström

Ljuddämpning

Föreningen har runt 50 medlemmar men det finns inte många ungdomar i föreningen. För att locka ungdomar har man därför valt att satsa på en tävling för A-traktorer.

Förutom själva tävlingen kommer det att finnas möjlighet att ställa ut sin A-traktor och det kommer att delas ut olika utställningspriser. Tävlingen anordnas tillsammans med BRL i Karlstad som även kommer att finnas på plats för att demonstrera och visa upp billjud på olika sätt. Bland annat kommer det att pratas en hel del om ljuddämpning. Det kommer att handla om hur man bygger ljud för att det ska bli ett bra ljud inne i bilen men låta mindre på utsidan.

– Musiken är en viktig del för dem som gillar A-traktorer samtidigt är det många som blir störda av höga ljudnivåer, framförallt i centrum. Vår tanke är att låta experter från BRL lära ut hur man får till bra ljud i bilen som inte låter lika mycket ut, säger Anna Zetterström, Night Rebels.

Kent Zetterström, Putte Torp och Anna Zetterström i Night Rebels vill gärna se fler ungdomar i föreningen.
Kent Zetterström, Putte Torp och Anna Zetterström i Night Rebels vill gärna se fler ungdomar i föreningen. Foto: Nathalie Forsström

Något för A-traktorer

Anna Zetterström uppger att ungdomar som kör A-traktor får ta mycket oförtjänt kritik och därför vill de nu göra något för dem.

– De får väldigt mycket oförtjänt. Det skylls mycket på att A-traktorer för väsen. Det är en liten klick som gör att många får skit och då känns det bra att räcka ut handen, säger hon.

Felix Arnell från Säffle siktar högt i ljudtävlingen.
Felix Arnell från Säffle siktar högt i ljudtävlingen. Foto: Nathalie Forsström

Kommunen stöttar

Föreningen vill locka ungdomar och ge dem en mötesplats. Förhoppningen är att Spräng Meet ska bli ett återkommande evenemang.

Säffle kommun är med och stöttar evenemanget genom att ge evenemangsstöd. Kommunens näringslivsenhet ser positivt på föreningens initiativ.

– Det skapar relation med ungdomarna och ger dem möjlighet att utöva sina intressen, säger Pia Proper, näringslivschef.

Viktigt med ljud

En av dem som kommer att delta i tävlingen är Felix Arnell från Säffle. Han är 16 år och kör A-traktor, en Volvo 740. Han är väldigt positiv till initiativet.

– Jag tycker att det är jättebra. Jag är själv mycket intresserad och ska vara med och tävla, säger han.

Han berättar att när han började köra A-traktor var ljudet väldigt viktigt. Även om det inte är riktigt lika viktigt nu så tycker han att ljudet är en stor del av att köra A-traktor. Han vill gärna klara sig bra i tävlingen.

– Jag vill komma högt upp!

Artikeltaggar

MotorNight RebelsSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.