Kommunens pilotprojekt där Säfflebor fick testa att cykla till jobbet under vintern föll väl ut och intresset för att vara med blev större än väntat. En av deltagarna var Claudia Oskarsson.
– Jag cyklade även när det var snöstorm.
Tanken med projektet var att få personer som vanligtvis använder bilen för att ta sig till jobbet på vintern att testa att cykla istället. Målet var att få ihop tio deltagare, men intresset visade sig vara så stort att det till slut blev 15 personer, berättar Daniel Günther, cykelsamordnare vid teknik- och fritidsförvaltningen.
– Det har gått väldigt bra, säger han.
Kommunen söker vintercyklister till pilotprojektClaudia Oskarsson var en av de som anmälde sitt intresse. Hon har sedan tidigare cyklat på sommaren, men inte på vintern och till en början kändes det utmanande med mörkret och halkan.
– Jag tyckte först att det var lite skrämmande, men jag förlitade mig på att cykeln var i bra skick med dubbdäck och bromsar.
Kommunen bjöd deltagarna på dubbdäck till cyklarna och uppdraget var att de skulle cykla till arbetet minst tre dagar i veckan, men gärna mer än så.
Claudia berättar att hon cyklade 5-7 dagar i veckan, i snitt ungefär fem kilometer om dagen. Dagen då det var snöstorm ska hon sent glömma.
– Jag skulle till sjukhuset och lämna blodprov. Jag hade ingen bil den dagen, så då cyklade jag. När jag kom fram var jag helt stelfrusen och det dröjde ett tag innan det gick att sticka mig i fingret, säger hon med ett skratt.
Men förutom dagen med snöstorm så har cyklingen under vintern gått bra. Claudia tycker att cykelvägarna i Säffle är bra och att snöröjningen överlag fungerat bra, men hon önskar att halkbekämpningen hade kunnat vara bättre på en del platser.
– På vissa ställen har det blivit isgator och där hade det varit bra om kommunen saltat.
När det bara grusas kan det snabbt bli halkigt igen, menar hon.
Claudia tycker att cyklingen har fått henne att må bättre. Konditionen har ökat, hon har inte längre ont i ena knät och hon har känt sig piggare.
– Jag känner mig betydligt bättre både fysiskt och psykiskt.
Kommunens vintercyklingsprojekt pågick under december, januari och februari. Under den första månaden cyklade ungefär hälften av deltagarna fem dagar i veckan, medan resterande deltagare cyklade 3-4 dagar i veckan. I januari cyklade dock nästan alla deltagarna fem dagar i veckan, berättar cykelsamordnaren Daniel Günther.
– Det skapades en rutin ju mer man cyklade.
Under februari månad gick dock cyklandet ner under en period, vilket troligen hade att göra med att det kom stora mängder snö.
Genom projektet fick kommunen in en del synpunkter från deltagarna om hur cyklingen fungerade, bland annat att det fanns brister i snöröjningen på Kanalbron för cyklisterna.
– Det är en lärdom som vi tog åt oss.
En förhoppning finns att projektet ska fortsätta nästa vinter med nya vintercyklister, men det är ännu inte beslutat, enligt Daniel Günther. Inspirationen kommer från Karlstads kommun där det varit ett återkommande projekt varje vinter.
– Där startade man med tio deltagare och nu är man uppe på 100.
Varför är det bra om folk cyklar även på vintern?
– Att få fler att cykla överlag är ett viktigt arbete för miljön, ekonomin och även det sociala. Många har upplevt att de känner sig piggare när de kommer till jobbet, även när de cyklat på vintern. Vår målsättning är att få fler att cykla inom Säffle tätort och vi har väldigt bra förutsättningar för det. Man kan nå det mesta inom 3-4 kilometer.