Hoppa till huvudinnehållet

Visklubben får prestigefyllt stipendium

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Visklubb -67 tilldelas Olle Adolphson-stipendiet 2022 på 25 000 kronor. Anders Falk och Per Nilsson i visklubben var rörda och stolta då de nåddes av beskedet.
Visklubb -67 tilldelas Olle Adolphson-stipendiet 2022 på 25 000 kronor. Anders Falk och Per Nilsson i visklubben var rörda och stolta då de nåddes av beskedet. Foto: Claes Österman

Visklubb -67 tilldelas årets stipendium ur Olle Adolphsons Minnesfond. Det är en mycket prestigefylld utmärkelse.

– Vi är stolta och oerhört smickrade, säger visklubbens ordförande Anders Falk.

Priserna ur minnesfonden utdelas vartannat år till minne av kompositören, textförfattaren och vissångaren Olle Adolphson. Priserna som ges för betydande insatser inom visdiktningens område, utdelas av Kungl. Musikaliska Akademien och bedöms som ett av Sveriges mest prestigefylla musikpriser.

Utmärkelsen gick förra året till bland annat Pernilla Anderson och året dessförinnan till Louise Hoffsten.

Första gången

Det är första gången som stipendiet utdelas till en klubb.

– Det är ett fantastiskt erkännande och att det är just Olle Adolphson-stipendiet värmer hjärtat. Han har alltid varit en förebild och var ju en av de första artisterna som kom till oss när visklubben drog igång på 60-talet, säger Per Nilsson i Visklubb -67.

Den legendariske Olle Adolphson gjorde flera gästspel hos Visklubb -67. Den här bilden togs på Epa-baren 1970.
Den legendariske Olle Adolphson gjorde flera gästspel hos Visklubb -67. Den här bilden togs på Epa-baren 1970. Foto: Hagö Järpegård

Stipendiet är på 25 000 kronor och kommer att delas ut vid en ceremoni i Stockholm i början av maj.

Samtidigt kommer Olle Adolphson-priset på 75 000 kronor att delas ut. Det tillfaller Cajsa-Stina Åkerström, en annan artist med starka kopplingar till Visklubb -67.

Olle Adolphson (1934–2004) var en udda, underfundig och mycket begåvad vissångare och kompositör under 1960- och 70-talet. Han skrev sånger som Trubbel, Det gåtfulla folket, Mitt eget land, Trettifyran och komponerade på 80-talet Mässa på svenska språket för blandad kör.

En av de största

Han har hyllats och tolkats av artister som Håkan Hellström. Peter LeMarc, Eva Dahlgren och Freddie Wadling och bedöms som en av 1900-talets största svenska artister och kompositörer.

– Att få ett pris i hans namn gör oss oerhört stolta, säger Anders Falk.

Till minne av honom delar Kungl. Musikaliska Akademien ut stipendier ur Olle Adolphsons minnesfond på 25 000 kronor. Stipendierna skall användas till utbildning eller forskning inom visdiktningens område, berättar Akademien i ett pressmeddelande.

Olle Adolphsons Minnesfond

Tidigare stipendiater:

2021 Pernilla Andersson, Jan-Olof Andersson, Stina Nordenstam, Anders Widmark (extrastipendium pga coronapandemin)

2020 Louise Hoffsten, Harald Svensson, Elona Planman

2018 Amanda Ginsburg

2016 Sånggruppen Amanda

2014 Johannes Larsson

2009 Jimmy Ginsby

2008 Hanna Åberg

2007 Ola Sandström

Artikeltaggar

Anders FalkMusikPer NilssonSäffleVisklubb -67

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.