Hoppa till huvudinnehållet

"Vi vill sprida bilden av hur bra det är i Säffle”

Publicerad:
Årets företagare i Värmland 2021, Malin Sairio berättade om hur företaget Bokashi har utvecklats och betonade det gynnsamma företagsklimatet i Säffle.
Årets företagare i Värmland 2021, Malin Sairio berättade om hur företaget Bokashi har utvecklats och betonade det gynnsamma företagsklimatet i Säffle. Foto: Claes Österman

Det ligger ett stort värde i att sprida bilden av hur bra det är i Säffle. Det var alla överens om när Säffle kommuns näringslivsenhet bjöd in företagarna till ett lunchmöte på onsdagen.

– Det finns många argument som lockar människor och företagare att flytta hit, sa företagaren Lars-Evert Wikholm.

En av programpunkterna vid mötet var en smygtitt på vad diskussionerna och undersökningen om platsvarumärket för Säffle har lett fram till. Om Säffle idag kan beskrivas som en ”otydlig, lite bonnig, vanlig plats med processindustri och natur och lite av det som alla små platser har” så vill många i stället lyfta fram Säffle som en ”nyfiken och alert plats i Värmland med rötterna i skogen, tekniskt driv, näsa för kultur och blicken på vattnet”.

– En kaxig men samtidigt ödmjuk attityd, som näringslivschefen Pia Proper sammanfattade.

Lars-Evert Wikholm från Wiksfors Bruk var en av många företagare som fanns på plats och han gillade den profilbilden.

– Det finns mycket som lockar människor att flytta till landsbygden. Därför är det här budskapet och den här attityden ett bra sätt att lyfta fram Säffle, tyckte han.

Vi har aldrig haft så mycket förfrågningar om detaljplanerad industrimark och så stor efterfrågan på villatomter
Pia Proper

Att det sedan länge finns ett stort intresse för att flytta till Säffle - både som privatpersoner och för att etablera företag i kommunen - kunde Pia Proper bekräfta.

– Vi har aldrig haft så mycket förfrågningar om detaljplanerad industrimark och så stor efterfrågan på villatomter, sa hon.

Kommunens näringslivschef Pia Proper konstaterade att efterfrågan på industrimark och villatomter är mycket stort i Säffle.
Kommunens näringslivschef Pia Proper konstaterade att efterfrågan på industrimark och villatomter är mycket stort i Säffle. Foto: Claes Österman

Peter Pettersson, som är förvaltningschef på miljö- och bygg, gav en grundlig genomgång av jobbet med kommunens översiktsplan 2022-23 och berättade bland annat om hur det går med laxfabriken, som 250 byggnadsarbetare ska börja bygga i sommar. Han berättade att kommunen vill detaljplanera ännu mer industrimark i anslutning till laxfabriken, bland annat för att möjliggöra vidareförädling av restprodukter i samband med laxodlingen.

Han berättade också om Biltemas planer:

– Där kämpar vi med Trafikverket för att hitta en trafiklösning. Om allt går som vi vill kommer bygget i gång våren 2023 så att varuhuset kan öppna i årsskiftet 23/24, sa han.

Årets företagare

Han pratade också om fokuset på vindkraft, LIS (landsbygdutveckling i strandära områden), padelhallen och friidrottsanläggningen vid Tegnérområdet och Ladugårdsparken där det ska byggas åtta småhus och tio radhus.

Lars Pettersson från Företagarna berättade om kommande aktiviteter och påminde bland annat om att det är dags att nominera kandidater till Årets företagare 2022. Förra årets vinnare blev Malin Sairio och Jenny Harlan vars företag BokashiWorld in Sweden inte bara blev vinnare i Säffle och Värmland utan också blev trea totalt i hela Sverige.

Malin medverkade vid lunchmötet.

– Vi hann knappt fatta allt som hände innan vi plötsligt stod i Blå hallen och tog emot priset. Nu släpper vi snart Stora Bokashi-boken och i förordet tackar vi Säffle som är en fantastisk kommun på att ge företagare möjligheter att utvecklas, sa Malin.

Artikeltaggar

BiltemaLars-Evert WikholmPia ProperPremium Svensk Lax ABSäffle kommunSamhälleTrafikverket

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.