Hoppa till huvudinnehållet

Boston maraton blev tionde loppet i mål för Lennart, 74, och Kristina, 72

Publicerad:
Lennart Westerlind och Kristina Skar Westerlind tycker det är extra roligt att sonen Erik Westerlind hakat på de två senaste maratonloppen.
Lennart Westerlind och Kristina Skar Westerlind tycker det är extra roligt att sonen Erik Westerlind hakat på de två senaste maratonloppen. Foto: Privat

Säffleborna Lennart Westerlind och Kristina Skar Westerlind håller sig i form tillsammans. Den 18 april sprang de sitt tionde maratonlopp, den här gången i Boston, USA.

Sonen Erik Westerlind var med och sprang för andra gången.

Familjen har precis landat hemma i Sverige på torsdagen när vi når dem på telefon.

– Det känns jättebra, säger Kristina.

Särskilt nöjda är de att de i och med Boston Marathon genomfört alla sex World Marathon Majors och blev belönade med en extra fin medalj. Kravet för den var att gå i mål inom sex timmar och det klarade Lennart med drygt åtta minuter tillgodo. Kristina sprang på 5.12 och Erik på 4.34.

– Det var en press att hinna, säger Lennart.

Vilket maratonlopp har varit jobbigast?

– Det var nog det här. Min man fyller 75 i år och jag 73 så vi har ju åldern inne, säger Kristina.

– Men vi är oerhört tacksamma och ödmjuka att vi orkar springa 4,2 mil, säger Lennart.

Klassikern

Men efter tio maratonlopp känner de att det räcker. Nu koncentrerar de sig på andra utmaningar på hemmaplan i Sverige. Lennart har åkt 20 Vasalopp och de har sprungit 15 Lidingölopp. De har också genomfört en Svensk klassiker tio gånger tillsammans och i år tänker Lennart ta den elfte.

– Jag åkte Vasaloppet så nu väntar Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Kristina hänger med på tandemcykeln runt Vättern och i löparspåret.

– Sen får jag se om det blir Vansbrosimningen. Det beror på hur kallt det är i vattnet, säger hon.

Boston var Erik Westerlinds andra maratonlopp. Föräldrarna Lennart Westerlind och Kristina Skar Westerlind är mer rutinerade, om det skvallrar inte minst medaljskörden.
Boston var Erik Westerlinds andra maratonlopp. Föräldrarna Lennart Westerlind och Kristina Skar Westerlind är mer rutinerade, om det skvallrar inte minst medaljskörden. Foto: privat

Började vid 50

De började motionera tillsammans när de var drygt 50 år och barnen flyttade hemifrån.

– Det har varit jättepositivt att hitta en gemensam nämnare, berättar de.

De springer tillsammans två gånger i veckan, lika ofta simmar de i badhuset i kombination med styrketräning och utöver det går Kristina på yoga.

– Sen blir det lite extra inför ett lopp, då springer vi tre gånger i veckan olika längder, berättar Kristina.

Lennart Westerlind och Kristina Skar Westerlind är extra glada för medaljen de fick efter att ha genomfört alla sex World Marathon Majors, de största maratonloppen i världen.
Lennart Westerlind och Kristina Skar Westerlind är extra glada för medaljen de fick efter att ha genomfört alla sex World Marathon Majors, de största maratonloppen i världen. Foto: Privat

Började i New York

Första maratonloppet de sprang var i New York 2010. Efter det har de sprungit maraton i Berlin, Schweiz, Honolulu, Chicago, Reykjavik, Stockholm, Tokyo, London och nu senast i Boston.

– Det roligaste loppet var det första, i New York, säger de.  Det var så härligt att springa i de olika stadsdelarna som är så olika och publikstödet var enormt. Det var det även i Boston. Sen är det jättekul att sonen har hakat på de senaste två loppen.

Tack vare löpningen har de fått se platser de aldrig skulle ha besökt.

– Det har varit roligt att se världen på det här sättet, säger Kristina och Lennart fyller i:

– Vi hade nog inte kommit till Boston och Tokyo annars. Sen är det fantastiskt att kunna se en plats till fots också.

Lennart och Kristina är tacksamma att de är friska och de känner att det är viktigt att sköta om den kropp man har på bästa sätt.

– Några som inspirerat mig är bland andra Jonas Holmsäter som grundade Friskis & Svettis och som sommarpratade om vikten av att ta hand om sig, en annan är Aron Andersson som är med i Let's Dance och som har bestigit Kebnekaise i rullstol. Vi tränar inte för att leva längre utan för att leva friskare, säger Lennart Westerlind.

Artikeltaggar

En svensk klassikerFamiljLidingöloppetMotion och hälsaSäffleVansbrosimningenVasaloppetVätternrundan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.