Hoppa till huvudinnehållet

Blåsippor och lavar på Orsberget

Publicerad:
Erik Hansson frågade gärna Claes Kannesten och Ingemar Andersson om Orsbergets hemligheter.
Erik Hansson frågade gärna Claes Kannesten och Ingemar Andersson om Orsbergets hemligheter. Foto: Kjell Olsson

Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår.

Så inleds visan av Alice Tegnér, och just blåsippor och många fler av naturens små smycken fick Säffle och Åmåls Naturskyddsföreningar se på en uppskattad utflykt till Orsberget.

Blåsippor i stora mängder och även vita och rosa fanns att se här och var på Orsberget i Dalsland - de sistnämnda mer ovanliga förstås.

Uppe från Orsberget i Dalsland är det en fantastisk utsikt bl.a över sjön Edslan.
Uppe från Orsberget i Dalsland är det en fantastisk utsikt bl.a över sjön Edslan. Foto: Kjell Olsson

Unik miljö

Det var besökare från Säffles och Åmåls Naturskyddsföreningar som var på utflykt. Claes Kannesten var tillsammans med Ingemar Andersson guider och de kunde både berätta om och visa på det som gör Orsberget så unikt.

– Främst är det förekomsten av kalkhaltigt lösligt skiffer i berget, sade Claes.

– Det ger blåsipporna perfekta förutsättningar men ger även rik förekomst av lavar och mossor samt många speciella och sällsynta arter.

Fantastiska mattor med blåsippor växer på Orsberget.
Fantastiska mattor med blåsippor växer på Orsberget. Foto: Kjell Olsson

Dessutom är fågellivet rikt i blandskogen där mycket "död ved" finns som är gynnsamt. Tack vare luppar och förstoringsglas kunde besökarna titta närmare på många sällsynta lavar som man annars nog inte skulle notera alls.

Lavar skall kollas med lupp.
Lavar skall kollas med lupp. Foto: Kjell Olsson

Fredat område

Området skyddades 1994 och det var i grevens tid för maskinerna mer eller mindre varmkördes för att börja avverkningarna. Stopp gjordes längs turen för att se vad som kunde finnas av intresse. Den röda rävtickan var intressant och vacker och både bårdlav och spiklav besiktades.

Lunglav är en spännande lav som ändrar färg från brun till grön om man har lite vatten på den. Claes Kannesten demonstrerade teorin som stämde väl.
Lunglav är en spännande lav som ändrar färg från brun till grön om man har lite vatten på den. Claes Kannesten demonstrerade teorin som stämde väl. Foto: Kjell Olsson

Bitterlaven såg ut som sockerlag och några "lurades" att smaka på den så kallade sockerlaven, men det smakade inte det man väntat utan en ganska sur smak stannade länge på tungan. Ett skojigt inslag!

Med lupp kunde man kolla närmare på spännande och sällsynta lavar som fanns på Orsberget.
Med lupp kunde man kolla närmare på spännande och sällsynta lavar som fanns på Orsberget. Foto: Kjell Olsson

Skogssvingel är vanligt i Dalsland och Orsberget men sällsynt i Värmland. Lilla Grävlignen var ett intressant namn på en vacker ravinkant som Ingemar Andersson berättade om.

Vid gamla torpruinen Förlusterud fanns en både intressant och tragisk historia att läsa om och stor möda hade lagts vid fägatan omgärdad med stenmurar. Däremot hann man inte titta till torpruinen med det speciella namnet Peckedråga!

Förlusterud var ett torp med spännande och lite tragisk historia och om detta kunde läsas på plats.
Förlusterud var ett torp med spännande och lite tragisk historia och om detta kunde läsas på plats. Foto: Kjell Olsson

Fikapaus hanns med på vägen och väl framme vid startplatsen igen hade närmare fyra km avverkats och mycket intressanta kunskaper insupits. Ordföranden i Säffle Naturskyddsförening, Elisabeth Rimeika, tackade för den givande och kunskapsberikande turen på Orsberget.

Artikeltaggar

Djur och naturEdsleskogFritid och livsstilMiljöNaturskyddsföreningen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.