Hoppa till huvudinnehållet

Nostalgifest på fyra hjul i Nysäter

Publicerad:
Torgny Olsson t.v och Mikael Utterdal hade massor av Volvodelar som plockats från framlidne Boro Olssons garagesamling. Torgny med en magnet årgång 1953 och Mikael med en hastighetsmätare till PV 1960.
Torgny Olsson t.v och Mikael Utterdal hade massor av Volvodelar som plockats från framlidne Boro Olssons garagesamling. Torgny med en magnet årgång 1953 och Mikael med en hastighetsmätare till PV 1960. Foto: Kjell Olsson

– Äntligen kan vi motornördar träffas igen!

Det säger Jonny Olsson, ordförande i Gammelbilens vänner, när han ser ut över de fullsatta ytorna vid före detta Nysäters Buss och kioskområdet.

I det strålande vädret har många kommit för att visa och sälja delar till bilar av de flesta modeller, även om Volvo och SAAB finns på de flesta kärror och andra visningsplatser.

För en invigd är det otroligt många bilar, mc och mopeddelar, och för den som vet exakt vad man vill ha kan det gå att äntligen finna den del som saknas i ett bilbygge.

En Buick i vårsolens glans är en ögonfröjd för många som älskar veteranbilar.
En Buick i vårsolens glans är en ögonfröjd för många som älskar veteranbilar. Foto: Kjell Olsson

En del vill gärna komplettera med delar som man vet kommer att bli ännu svårare att få tag i och priserna för sällsyntheter lär komma att stiga.

Många besökare kom långväga ifrån, tii exempel Mikael Persson från Torsby. Han hade hittat och köpt en ny pakethållare till sin Zundapp 1962.

– Den blev dyr, tusen kronor, men det fick det vara värt, sade en nöjd Mikael.

Summan är säkert i stort sett vad en ny moped kostade i början av sextiotalet.

Flera bilradio blev kap för Jörgen Fredriksson och Nathalie Grundmyren från Årjäng.
Flera bilradio blev kap för Jörgen Fredriksson och Nathalie Grundmyren från Årjäng. Foto: Kjell Olsson

Conny Nilsson fick tag på fyra bakljus till sin Impala och Joakim Brustad från Charlottenberg var glad över Fender Skirts till sin Chevrolet Corvair 1961.

– Femhundra var ett helt ok pris, sade Joakim.

 • Billyktor av allsköns modeller.
  Billyktor av allsköns modeller. Foto: Kjell Olsson
 • Joakim Frustad från Charlottenberg var glad över sitt inköp av Fender Skirts till sin Corvair modell 61. Priset blev 500 kronor.
  Joakim Frustad från Charlottenberg var glad över sitt inköp av Fender Skirts till sin Corvair modell 61. Priset blev 500 kronor. Foto: Kjell Olsson
 • En överblick av en liten del av allt som träffen hade att erbjuda.
  En överblick av en liten del av allt som träffen hade att erbjuda. Foto: Kjell Olsson
 • Märken för prickfri körning fanns hos Rolf Engholm som var nöjd försäljare av bl.a MB-delar.
  Märken för prickfri körning fanns hos Rolf Engholm som var nöjd försäljare av bl.a MB-delar. Foto: Kjell Olsson
 • Bra att ha en extra skärm till Volvo 140 årgång 1969 tycker Lars Magnus Persson från Höljes . 700 kr fick han betala.
  Bra att ha en extra skärm till Volvo 140 årgång 1969 tycker Lars Magnus Persson från Höljes . 700 kr fick han betala. Foto: Kjell Olsson
 • Söker du så finner du - kanske?
  Söker du så finner du - kanske? Foto: Kjell Olsson
 • Ingen flygande matta men snyggt och prydligt.
  Ingen flygande matta men snyggt och prydligt. Foto: Kjell Olsson
 • Perfekt grill till en Opel Rekord 1958 för priset 400 kr vilket Ronny Eriksson var nöjd med.
  Perfekt grill till en Opel Rekord 1958 för priset 400 kr vilket Ronny Eriksson var nöjd med. Foto: Kjell Olsson
 • Torgny Olsson t.v ville "göra upp" med Fredrik Johansson, f.d boxare i Säffle om priset på den sistnämndes Zundapp Bella 175 cc från 1952. Fredrik ville ha 15.000 trots att han själv gav "bara" 500 kr när han köpte den själv 1970.
  Torgny Olsson t.v ville "göra upp" med Fredrik Johansson, f.d boxare i Säffle om priset på den sistnämndes Zundapp Bella 175 cc från 1952. Fredrik ville ha 15.000 … Foto: Kjell Olsson
 • Per-Anders Henningsson med broder Ola hade bl.a demonterat en Saab V 4 som såldes i bitar. Även en del spännande saker från Häljebol fanns på flaket.
  Per-Anders Henningsson med broder Ola hade bl.a demonterat en Saab V 4 som såldes i bitar. Även en del spännande saker från Häljebol fanns på flaket. Foto: Kjell Olsson
 • Glad som ett barn på julafton var Mikael Persson från Torsby som köpte en sprillans ny pakethållare till sin Zundapp 1962. Pris 1000;.
  Glad som ett barn på julafton var Mikael Persson från Torsby som köpte en sprillans ny pakethållare till sin Zundapp 1962. Pris 1000;. Foto: Kjell Olsson
 • Sverker Scott handlade en kopplingskåpa till en Puch Florida för 50 kr. Han kanske skulle ge den till kära hustrun därhemma.
  Sverker Scott handlade en kopplingskåpa till en Puch Florida för 50 kr. Han kanske skulle ge den till kära hustrun därhemma. Foto: Kjell Olsson

Spindelleder till Oplar 58-61 och 62 strök med när Kenneth och Markus Myrberg , Älgå, fick syn på dem. Per-Anders Henningsson med broder Ola hade plockat ned en SAAB V 4 som såldes i delar liksom lite annat .

En Zundapp Bella 1952 ägd av Fredrik Johansson boende i Söpple men välkänd som duktig boxare i Säffle för länge sedan väckte stort intresse.

- Jag gav 500 kronor år 1970 men nu är det bud på 15000 sade Fredrik förnöjt. Kompisen Torgny Olsson tyckte dock Fredrik ville ha för mycket och hur diskussionen gick till slut tillkännagavs inte.

Veteranfordondagen i Långserud var en fest för alla som älskar gamla bilar och motorcyklar.
Veteranfordondagen i Långserud var en fest för alla som älskar gamla bilar och motorcyklar. Foto: Kjell Olsson

Rolf Engholm hade plockat ned sju st MB 180 och delarna var populära. Sverker Scott köpte en kopplingskåpa till sin Puch Florida för femtio kr.

– Jag slår nog in den och ger till frugan i present, funderade Sverker.

Jonny Olsson, ordförande i föreningen Gammelbilens Vänner, var väldigt nöjd med dagen. Det var andra året man höll till i Värmlands Nysäter
Jonny Olsson, ordförande i föreningen Gammelbilens Vänner, var väldigt nöjd med dagen. Det var andra året man höll till i Värmlands Nysäter Foto: Kjell Olsson

Det var många funderingar, skrönor och mycket både såldes och köptes innan dagen var slut. En hel del passade även på att visa upp sina fina bilar i vårsolen.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLångserudMotorVeteranbilar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.