Hoppa till huvudinnehållet

En kommunernas kamp på Stadsloppet

Publicerad:
Den 28 maj blir det Säffle Stadslopp i centrum igen. Arkivbild.
Den 28 maj blir det Säffle Stadslopp i centrum igen. Arkivbild. Foto: Carolina Schützer

När Säffle Stadslopp återvänder den 28 maj kommer det mesta att vara sig likt, men några nyheter bjuder tävlingen också på. En av dem är att arrangörerna bjuder in till en stadskamp Säffle och Åmål emellan.

– Det kommer att bli en efterlängtad folkfest, säger Magnus Jansson i arrangörsgruppen.

Säffle och Åmål - klassisk ”syskonrivalitet” finns det nog en del av, grannstäderna emellan. Under Säffle Stadslopp uppmanar arrangörsföreningen de båda kommunerna att delta med så många som möjligt i fyra duellgrupper.

– Det blir en stadskamp! Vi kallar det internt för ”Stadsloppets utmaning”, säger Magnus Jansson.

Må bästa kommun vinna!

De fyra grupperna är Säffle kommun mot Åmåls kommun, Säffle SK mot Vikens IF, Säffle HC mot ÅSK och Säffle Skidklubb mot Åmåls OK. Den kommun med flest deltagare i vardera grupp vinner framförallt äran, men det kan också bli någon ytterligare form av pris.

– Det kan till exempel bli gratisplatser till nästa års lopp, säger Magnus Jansson.

– Vi tycker att det är en rolig idé för att uppmärksamma tävlingen och väcka extra intresse nu när vi äntligen kan köra den igen. Samtidigt tror jag att det finns ett stort uppdämt behov av den här sortens evenemang som det är.

I år blir det två helt nya lopp speciellt för barnen.
I år blir det två helt nya lopp speciellt för barnen. Foto: Carolina Schützer

Många gemensamma krafter

Arrangörsgruppen har gjort ett gediget jobb för att få till Stadsloppet i år. Tretton personer utgör kärntruppen, men det är också ett 40-tal funktionärer som tillkommer för att evenemanget ska gå av stapeln.

– Vi hade stormöte nyligen och då var det 123 punkter att gå igenom: allt ifrån tillstånd och priser till att boka festlokal efteråt. Det är ett väldigt arbete, men också väldigt roligt.

Magnus Jansson lovar att det kommer att finnas något för alla motionssugna - oavsett träningsvana, ålder och fysik.

– Alla kommer att kunna vara med, även om man är funktionshindrad.

Myror i benen

För de minsta deltagarna kommer det att vara två nya lopp. Papricaloppet, i samarbete med Ica Kvantum, är för barn mellan två och fyra år och är ett varv runt Medis.

ST-loppet, i samarbete med Säffle-Tidningen, är för de större barnen. Det loppet är på 1,5 kilometer.

– Vi har ingen fast åldersgräns där egentligen, utan det är lite upp till en själv att bedöma. Men vi tänker att det passar barn som är ungefär mellan 5 och 9 år, säger Magnus.

Magnus Jansson från arrangörsgruppen ser mycket fram emot att få Säffle - och Åmål! - på fötter igen den 28 maj.
Magnus Jansson från arrangörsgruppen ser mycket fram emot att få Säffle - och Åmål! - på fötter igen den 28 maj. Foto: Cecilia Snöbohm

Önskar föranmälan

Man kan föranmäla sig till och med den 21 maj. Det betyder inte att det är omöjligt att få en plats även spontant samma dag som evenemanget, men arrangörsteamet vill verkligen uppmana till att man föranmäler.

– Då är man garanterad en goodiebag som startande, och är med i alla utlottningspriser.

Det har alltid varit fint löparväder på Säffle Stadslopp, menar Magnus Jansson - vi får hoppas att den trenden håller i sig!
Det har alltid varit fint löparväder på Säffle Stadslopp, menar Magnus Jansson - vi får hoppas att den trenden håller i sig! Foto: Carolina Schützer

Fina vinster

Att fler än någonsin skänkt priser visar kanske också på att invånarna har saknat Säffle Stadslopp.

– I år har vi väldigt många och även väldigt fina priser. Bland annat joggingskor till ett värde av 2000 kronor och presentkort i flera av stans butiker.

Vädret är det enda man inte kunnat förbereda eller påverka - men kanske vågar man ändå tro på att solen ska skina i Säffle den 28 maj.

– Det har alltid varit fint väder på Säffle Stadslopp! Jag tror att det blir en riktigt efterlängtad folkfest, säger Magnus Jansson.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilMagnus JanssonNyheterSäffleSäffle stadsloppSäffle-TidningenSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.