Hoppa till huvudinnehållet

Härliga arbetsdagar på Lurö

Publicerad:
Johannes, Olle och Sune slipar motorsågar på Stenstakaudden.
Johannes, Olle och Sune slipar motorsågar på Stenstakaudden. Foto: Henrik Ahlgren

Luröskärgårdens Natur och Kulturförening hade under helgen den 22-24 april årets första arbetshelg. Runt 45 personer samlades under helgen för både arbete, årsmöte och gemenskap. Efter två år av begränsade arbetsdagar var den populära knytmiddagen på fredagskvällen åter tillbaka.

Arbetsuppgifterna under helgen bestod av att ta ner sly och träd som eldades på ön Mathall som ligger i närheten av Vithall. Stenstakaudden röjdes på sly under både lördagen och söndagen. Grillplatsen på udden städades också. Ris drogs även i kanterna på de gamla odlingsmarkerna på Svea som ligger på vägen upp mot Korsön.

Fika måste man naturligtvis ha.
Fika måste man naturligtvis ha. Foto: Henrik Ahlgren

Uppgraderingar

Prickningen på alla leder på ön förbättrades och bänkbord och bänkar oljades på flera ställen på Lurö. En ny informationsskylt med Lurökarta sattes upp i Naturhamnen; Bösshamn. Baksidan ska användas som anslagstavla. Anslagstavlan på Stångudden förbättrades också.

Per Vall från Skattkärr lagar en spång som gått sönder efter att träd fallit på den.
Per Vall från Skattkärr lagar en spång som gått sönder efter att träd fallit på den. Foto: Svetlana Lundh

Tre dass i Bösshamn och ett på Stångudden vårstädades och en del vägskyltar tvättades för att få bort gröna alger. Runt Pumphuset tog några fler alar ner för att minska risken för att de fallet på byggnaden. Linfärjan sjösattes, i år med en ny lina. En spång lagades också på väg upp mot Korsön efter bäverns trädfällande. Ett dike på Tegelbruksängen rensades och staket stagades även upp på Stenstaka.

På ön Mathall tog man ner träd och ris - och fikade i solskenet.
På ön Mathall tog man ner träd och ris - och fikade i solskenet. Foto: Sune Westerberg
Mathall ligger i närheten av Vithall där föreningen arbetade på uppdrag av Länsstyrelsen.
Mathall ligger i närheten av Vithall där föreningen arbetade på uppdrag av Länsstyrelsen. Foto: Gunnar Löfdahl

Ny ordförande vald

Under årsmötet redogjorde arbetsgrupperna för vad som hänt i respektive grupp. Bland annat berättade båtgruppen har köpt en båt till vasslåtteraggregatet och Bärögruppen redogjorde för de 13 arbetsdagar de hade på ön förra året. Till ny ordförande valdes Ann-Marie Falkensjö i föreningen för ett år. Efter städning av boendena och matsalen styrde båtarna åter mot fastlandet på söndagseftermiddagen.

Artikeltaggar

Djur och naturLuröLuröskärgårdens natur- och kulturföreningMiljö

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.