Hoppa till huvudinnehållet

Politiskt förslag: ”Så kan Industrigatan användas i framtiden”

Publicerad:
Säffle kommun äger fastigheten men har flyttat ut sin verksamhet och även Folktandvården har flyttat. Nu finns ett politiskt förslag att bygga om huset till särskilt boende för äldre och förskola.
Säffle kommun äger fastigheten men har flyttat ut sin verksamhet och även Folktandvården har flyttat. Nu finns ett politiskt förslag att bygga om huset till särskilt boende för äldre och förskola. Foto: Claes Österman

– Gör om Industrigatan 10 till ny förskola och särskilt boende för äldre!

Det föreslår Sjukvårdspartiet i Värmlands fullmäktigegrupp i Säffle.

Förslaget lämnades i måndags in till kommunstyrelsen och går ut på att man vill utreda möjligheten att omvandla fastigheten till både äldreboende och förskola.

– Det skulle innebära många fördelar, skriver fullmäktigeledamöterna Hèléne Agdén, Marianne Utterdahl, Ingalill Rosell och Ingegerd Welin Forsberg som har undertecknat motionen.

Industrigatan 10 är den fastighet där Folktandvården fram till årsskiftet hade en av sina två kliniker i Säffle. Tidigare har Säffle kommun också haft delar av sin verksamhet i fastigheten, nämligen socialkontoret och skolkontoret.

Längre tillbaka i tiden hade också landstinget en vårdcentral i huset. Då fanns där även ett apotek.

Behov av fler platser

Men idag står fastigheten i det närmaste tom. Säfflebostäder har tidigare presenterat en omfattande plan om hur man vill rusta upp det aktuella området och göra det mer attraktivt. Förslaget bygger bland annat på att Industrigatan 14 och Vegagatan 2 rivs - men att Industrigatan 10 ska bevaras.

I förslaget påpekas att det i framtiden kommer att finnas ytterligare behov av särskilt boende för äldre i Säffle samtidigt som förskolan Plutos lokaler är undermåliga.

– Man skulle därför kunna använda Industrigatan 10 för att skapa särskilt boende för äldre och förskola i samma fastighet. Det ligger ett stort värde i att äldre och barn får mötas och kommunen kan använda lokalerna mer effektivt, påpekar förslagsställarna.

Fler fördelar

Man pekar också på fördelen av att kunna samlokalisera kök, städ och tvätt.

– Båda förskola och äldreboende handlar om omsorg men i olika delar av livet. Barnen får möjlighet att träffa äldre samtidigt som forskning visar att man skapar högre livsglädje och minskar förekomsten av demens hos äldre som i sin vardag regelbundet träffar barn.

Man menar att ytterligare en fördel vore att området skulle vara bemannat dygnet runt vilket skulle minska risken för skadegörelse och inbrott och öka trivseln för hela området.

Artikeltaggar

SamhälleSjukvårdspartiet i Värmland

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.