Hoppa till huvudinnehållet

Här är paret som tar över krogen och vandrarhemmet på Lurö

Publicerad:
Angelica Björk och Håkan Mattsson längtar efter att säsongen ska dra igång på allvar.
Angelica Björk och Håkan Mattsson längtar efter att säsongen ska dra igång på allvar. Foto: Helena Karlsson

På Värmlands sydligaste utpost, långt ute i Vänern, ska Angelica Björk och Håkan Mattsson driva vandrarhem och krog i sommar.

– Nästa helg ska vi hämta hit höns och kajaker, sen kommer vi inte i land förrän i september, säger Håkan Mattsson.

I hamnen på Ekenäs, längst ner på Värmlandsnäs väntar Håkan Mattsson med den lilla båten. Regnet hänger i luften.

– Det blir nog ingenting, på Lurö regnar det nästan aldrig, konstaterar han.

En halvtimme senare kan vi gå iland vid Lurö gästhärbärge och krog.

Från Ekenäs tog det en halvtimma att komma ut till Lurö.
Från Ekenäs tog det en halvtimma att komma ut till Lurö. Foto: Helena Karlsson

Han har under några år drivit krogen och vandrarhemmet tillsammans med Gunnar Åberg, som inför årets säsong bestämde sig för att dra sig tillbaka.

Istället har Håkan Mattssons sambo Angelica Björk gått in som delägare.

Vintertid jobbar de tillsammans på Krokstad herrgård i Säffle. Han som krögare och hon som anställd.

Det känns helt rätt och det ska bli spännande att få driva något eget.”
Angelica Björk

Lurö blir deras första gemensamma projekt.

– Det känns helt rätt och det ska bli spännande att få driva något eget. Nu är det på riktigt, säger hon.

Lurö håller på att vakna ur sin vintersömn. De första gästerna har hittat hit och grönskan är på väg men lite senare här än på land.

Dagens lunch förbereds, vänerlax, risotto, lättfriterad broccoli och picklad rödlök.
Dagens lunch förbereds, vänerlax, risotto, lättfriterad broccoli och picklad rödlök. Foto: Helena Karlsson

Håkan Mattsson, 41, är först och främst kock. I sommar kommer han att få vara en hel del annat också, som skeppare och allt-i-allo-man.

Här är långt till allt.

– Går pumpen i bastun sönder så får man försöka laga den själv. Det är också en del av charmen, säger han.

Men det är logistiken som är den största utmaningen. Gäster ska hämtas på Spiken i söder och Ekenäs i norr. Allt som ska ätas och drickas likaså.

– Man får vara uppfinningsrik. Tar nåt slut och så får man hitta på något annat. Största tillgången är att kunna koka soppa på en spik, säger Håkan.

– Det är god stämning här ute och gästerna är väldigt förstående, säger Angelica.

Firade födelsedag

De blev förtjusta i ön för flera år sedan.

– Angelica bjöd med mig hit på min födelsedag, säger Håkan.

Han började som anställd kock men när han fick erbjudandet om att bli delägare på Lurö slog han till och har sedan dess delat sin tid mellan ön och Krokstad.

Bastuflotten har också grillstuga och badtunna. Att elda bastun är en uppgift för de volontärer som kommer till vandrarhemmet och jobbar för mat och logi under en sommarvecka.
Bastuflotten har också grillstuga och badtunna. Att elda bastun är en uppgift för de volontärer som kommer till vandrarhemmet och jobbar för mat och logi under en sommarvecka. Foto: Helena Karlsson

Nu blir det en nystart och det kommer att bli en sommar fylld av arbete.

– Det är så vackert här och fint att få jobba i den här miljön även om det bara är små stunder man hinner njuta. Min puls går ner 20 slag direkt när jag lägger till här, säger Håkan.

I stort fortsätter verksamheten som tidigare. Vandrarhemmet har ett 40-tal sängar att hyra ut, bland annat i en gammal fyr.

– Det är norra hemisfärens mest vittberesta fyr, säger Håkan och skrattar. Först flyttades den från en ö söder om Lurö, sedan till Ekenäs och sen hit när det först blev vandrarhem här.

De har nära till jobbet. Det ursprungliga bostadshuset på gården Stenstakan är nu Angelica och Håkans sommarbostad.
De har nära till jobbet. Det ursprungliga bostadshuset på gården Stenstakan är nu Angelica och Håkans sommarbostad. Foto: Helena Karlsson

Anläggningen ägs av Säffle kommun och ligger i ett Natura 2000-område. Förändring tar tid.

Planen var att det skulle finnas tre nya stugor med totalt 18 bäddar nu under våren. Så blev det inte.

Lång process

Bygglovet och strandskyddsdispensen är klara, men sent i processen upptäcktes att hygienanläggningen inte var dimensionerad för att klara fler gäster.

– Vi är väldigt glada för att kommunen vill satsa men vi är väl inte riktigt lika glada för byråkratin. Nu är förhoppningen att stugorna kan vara på plats till 2024, säger Håkan.

Angelica och Håkan kommer båda från Grums.

– Efter gymnasiet var jag en ”skibum”. Jag åkte skidor och festade i Canada, Italien, Schweiz och Frankrike. Det finansierade jag genom att jobba på Gruvön på somrarna. Jag trodde mitt liv skulle fortsätta så, säger Håkan.

Ett skadat knä gjorde att han behövde tänka om och då blev det mat.

– Jag tyckte om att laga mat och mamma och farmor var väldigt duktiga. Jag tjatade in mig på vuxenutbildningen.

”Fine dining”

Sedan dess har han skaffat sig både erfarenhet och gott rykte som kock.

– Jag jobbar väl med det man kallar ”fine dining”, lokala råvaror, i säsong... I princip kan man säga att jag lagar mat som jag själv vill äta.

Sommarens meny för Lurö är inte riktigt klar.

– Men det blir lokalt så långt det går, fisken hämtar jag från en fiskare i Spiken.

Angelica Björk jobbade på förskolan innan hon hamnade i restaurangbranschen. De senaste åren som husfru och ansvarig för restaurangdelen på Krokstad.

Hundarna har fått en egen meny.
Hundarna har fått en egen meny. Foto: Helena Karlsson

Intresset för mat och resor har de gemensamt. De har gjort långresor över hela världen och längtar till Köpenhamn för att få äta gott.

Men det får bli ett annat år.

– Det är en väldigt avkopplande tanke att vi bara ska vara här, säger Angelica.

Nu har de några dagar på sig att fixa allt som ska göras i land innan det drar igång på allvar. Bland annat ska åtta höns, en tupp och två kajaker för uthyrning hämtas.

Det börjar bli dags att förbereda lunchen för gästerna och Håkan drar sig tillbaka till köket när Angelica visar runt på Stenstaka som gården heter.

Bastuflotten som gästerna kan hyra. Gästhamnen som kan ta uppåt 25 båtar. Vandringlederna mot sevärdheter som fornborgen, kyrkoruinen, Munkekällan och Basteviken där det finns lunchrestaurang och båtar som avgår mot Ekenäs.

”Det är så vackert här och fint att få jobba i den här miljön även om det bara är små stunder man hinner njuta”. Angelica Björk och Håkan Mattsson är vana att bo nära jobbet. Även på Krokstad bor de i ett hus på herrgården.
”Det är så vackert här och fint att få jobba i den här miljön även om det bara är små stunder man hinner njuta”. Angelica Björk och Håkan Mattsson är vana att bo nära jobbet. Även på Krokstad bor de i ett hus på herrgården. Foto: Helena Karlsson

Lurö gästhärbärge och krog är anslutet till STF, Svenska turistföreningen. Rummen har vandrarhemsstandard och det finns möjligheter att sköta sin egen mathållning.

I restaurangen serveras frukost, lunch och middag.

– I år satsar vi på smörrebröd till lunch.

Men det bäst att boka innan, under högsäsongen blir det snabbt fullt.

– Att utöka ytan för restaurangdelen där vi har rättigheter är en grej vi vill göra så fort som möjligt, säger Håkan.

Kommer gamla gäster att känna igen sig?

– Absolut, vi gör små förändringar allt eftersom så kanske vi har kommit dit vi vill om tio år. Vi ser det här långsiktigt, vi vill bo här, säger Håkan.

– Nu längtar man verkligen efter att det ska dra igång, säger Angelica.

Artikeltaggar

Håkan MattssonKrokstad herrgårdLuröTurismVärmlandsnäs

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.