Hoppa till huvudinnehållet

SÅÅV skräller i första deltävlingen: ”Det här är stort”

Publicerad:
Serger i första deltävlingen! SSÅV:s lag bestod av Gustav Skålén, Katrin Steverding, Frida Sundblad, Fredrik Pettersson och Tomas Skålén.
Serger i första deltävlingen! SSÅV:s lag bestod av Gustav Skålén, Katrin Steverding, Frida Sundblad, Fredrik Pettersson och Tomas Skålén. Foto: Svenska Seglarförbundet

Den första deltävlingen i Allsvenskan i segling kördes i Skanör i helgen. Efter tre dagars tuffa seglingar i hårda vindar utanför Skanör var det SS Åmålsviken som seglade hem första tävlingen. Allt avgjordes i sista racet där Åmålsviken tog sig förbi Halmstad SS som varit i ledningen i princip sedan starten i fredags, hela lördagen, till söndag eftermiddag.

Deltävlingarna i Allsvenskan seglas över 3 dagar och upp till 15 omgångar kan genomföras om allt flyter på. Denna gång lyckades arrangören genomföra 12 omgångar på grund av att den relativt hårda vinden under fredag och lördag gjorde att man hade vissa problem med materialet.

SSÅV:s lag bestod av Gustav Skålén, Katrin Steverding, Frida Sundblad, Fredrik Pettersson och Tomas Skålén. Laget lyckades bra i den friska vinden och låg på en 3:e plats efter första tävlingsdagen, en placering som de lyckades hålla även efter andra dagen.

– Vi hade lite strul i ett par delseglingar men utöver det så seglade vi mycket stabilt, berättar Fredrik Pettersson som är taktiker ombord.

Efter de två första dagarnas 8 omgångar så hade Åmålslaget vunnit 4 av dem.

– Vår målsättning inför helgen var att placera oss topp 6 efter grundomgången vilket innebär att man får segla en avgörande finalsegling, fortsätter Tomas Skålén som är rorsman.

Till finalen tar man med sig poängen från grundomgången men placeringen i finalseglingen viktas dubbelt vilket gör att den kan bli helt avgörande.

”Vi är otroligt nöjda - det här är stort”
”Vi är otroligt nöjda - det här är stort” Foto: Svenska Seglarförbundet

Även på söndagens avslutande seglingar i grundomgången seglade SSÅV laget stabilt och slutade på en 3:e plats vilket alltså kvalificerade dem till finalen tillsammans med Halmstad SS 1:a, Sotefjordens SS 2:a, GKSS Göteborg 4:a, KSSS 5:a och Hjuvik BK 6:a.

Förutsättningarna inför finalen för SSÅV var följande: För seger var man tvungen att ha minst tre lag mellan sig och Halmstad och komma före Sotefjorden.

– Vi gjorde en mycket bra start som gjorde att vi kunde segla vår egen väg och vi ledde också vid första kryssmärket - en ledning som vi höll hela vägen in i mål, säger Fredrik.

– Nu hade vi gjort vårt - nu var det upp till konkurrenterna, säger Tomas.

När Sotefjorden fick ta ett straff på grund av ett regelbrott i samband med starten och Halmstad gjorde en dålig start öppnade sig möjligheten till en totalseger för Åmål. Både Halmstad och Sotefjorden tvingades nu ta lite chansningar för att försöka komma i kapp något som inte lyckades. Halmstad slutade 6:a i finalracet och Sotefjorden 5:a och därmed var skrällen ett faktum, SSÅV stod som totalsegrare.

– Vi är otroligt nöjda - det här är stort, avslutar Fredrik.

Nästa tävling av Allsvenskan avgörs i Långedrag 17–19 juni. Därefter blir det Åmålsviken som står som arrangör av tävling nummer tre. Det blir första gången Allsvenskan seglas i Åmål och det sker 19–21 augusti.

Tomas Skålén

Allsvenskan 2022

Efter en av fyra tävlingar

1. SS Åmålsviken

2. Halmstad SS

3. Sotefjorden SS

4. Hjuvik BK

5. KSSS

6. GKSS

7. Ljungskile SS

8. Malmö SS

9. Gamla Stan YS

10. Skanör BK

11. Ekerö BK

12. Örnsköldsvik SS

13. Stenungsund SS

14. Upsala SS

15. Stockholm 606-klubb

16. SS Kaparen

17. Ekolns SK

18. Strängnäs SS

Artikeltaggar

Allsvenskan i seglingKatrin SteverdingSeglingSkanörTomas Skålén

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.