Hoppa till huvudinnehållet

Norska polisbilen i Säffle: ”Inget man pendlar till jobbet med”

Publicerad:
Här är den norska polisbilen som gäckat polisen i Säffle. Gus Bäckström, 19, i Värmlandsbro äger bilen: ”Jag har inget att dölja”, säger han.
Här är den norska polisbilen som gäckat polisen i Säffle. Gus Bäckström, 19, i Värmlandsbro äger bilen: ”Jag har inget att dölja”, säger han. Foto: Privat

Här är den: den norska polisbilen som gäckat polisen i Säffle.

Gus Bäckström, 19, från Värmlandsbro gillar sitt nyförvärv.

– Den är fräck, tycker jag. Men inget man pendlar till jobbet med.

I helgen väckte bilen stort intresse i Säffle. Så till den grad att den hamnade på polisens bord. En anmälan mot bilen kom in och den blev omskriven i media.

Falsk norsk polisbil gäckade polisen – var synlig i Värmlandsbro

Men ägaren Gus Bäckström menar att han inte gjort något olagligt.

– Blåljusen har jag kopplat ur. Och bilen är en replika av en gammal norsk polisbil.

Första turen till Säffle

På sin första riktiga tur med den nyinköpta bilen tog han sig en sväng in till Säffle. Han parkerade bilen i centrum och gick en runda på marknaden, innan han åkte hem för att byta bil och åka på ett ärende till Karlstad.

– Folk kommenterade bilen i Säffle, tyckte att den var häftig.

Gus Bäckströms bil är en modifierad Volvo 944. Den ser ut som en norsk polisbil gjorde tidigare.
Gus Bäckströms bil är en modifierad Volvo 944. Den ser ut som en norsk polisbil gjorde tidigare. Foto: Privat

Därför blev han mycket förvånad när han fick läsa på webben att någon polisanmält färden i centrala Säffle. Och att en blåljuskörning skulle ha skrämt Säfflebor.

– Jag hade inte blåljusen på. Faktum är att jag kopplat bort den funktionen. Blåljusrampen vill jag ha kvar. Det finns sidolampor på den som är lagliga, säger Gus Bäckström.

Vill träda fram

När han såg att texten uppdaterats dagen därpå, om att bilen varit synlig i Värmlandsbro, beslöt han sig för att träda fram:

– Det är inte direkt nån hemlighet att jag har bilen. Jag har inget att dölja. Jag tänker ta den på turer då och då, men det är ingen bil man pendlar till jobbet med.

Gus Bäckström jobbar just nu i Åmål. Han är anställd på AP däckservice i Värmlandsbro, som också har en verkstad i Åmål där han jobbar för tillfället.

Gus Bäckström jobbar på däckfirma i Åmål. Han pendlar dock inte till jobbet med norska polisbilen.
Gus Bäckström jobbar på däckfirma i Åmål. Han pendlar dock inte till jobbet med norska polisbilen. Foto: Ove Rydh

Men han är också lantbrukare, jobbar på familjens gård, Norbro gård, som har köttdjur.

– Jag har hand om djuren var tredje helg. Så hoppar jag in lite när det behövs. Roligt att få prova på flera olika saker i arbetslivet, säger han.

Nya fälgar

Gus Bäckström köpte bilen i Ambjörby i norra Värmland. Det han gjort är att han sänkt bilen och satt på nya fälgar.

– Det tycker jag är fräckt. Jag är ju trots allt ung...

Gus gillar polisbilar, helt enkelt.

– Jag har alltid tyckt att polisbilar ser coola ut. Jag har följt personer som byggt polisbilar och har koll på vad som gäller. Tidigare var det inte olagligt att köra en bil som liknar en svensk polisbil i trafiken, men nu är det det. Men den här är gjord för att likna en gammal norsk polisbil. Så här ser inte polisbilarna ut i Norge idag. Om det skulle vara olagligt får jag väl ta konsekvenserna av det.

Artikeltaggar

ÅmålBilMotorSäffleVärmlandsbro

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.