Den nästan sekelgamla kvarnen vid Strömbron hade rivits i slutet av 1953. Strax intill hade en träfastighet redan tidigare rivits efter att ha förstörts i en brand. Säffleborna undrade förstås vad som skulle komma i stället. Svaret kom 7 maj 1954 på Säffle-Tidningens förstasida.
I rubriken kunde man läsa om ett framtida ”pampigt utseende” och en skiss med stadsarkitekt Carl Waldenström som upphovsman bör ha skapat förväntningar. På skissen ser man inte bara det föreslagna storbygget utan också delar av en ny bro.
- Om man därtill tänker sig en liknande byggnad i kvarteret Strömmen på norra sidan om gatan, då får man en verkligt förnämlig stadsbild, skrev ST.
En detalj i Carl Waldenströms ritning kan vara värd att notera. Ovanför en entré vänd mot älven kan man läsa ”KVARNEN”. Förklaringen hittar man i artikeln.
- Åt detta hållet vetter entrén till biografen ”Kvarnen”, som beräknas för 400 sittplatser.
Vid denna tid fanns redan tre biografer i Säffle, nämligen Saga, Röda Kvarn och Victoria. De två sistnämnda vid Bergsgatan. Var tanken att en fjärde biograf skulle öppnas eller räknande Waldenström med att någon av de mindre skulle bli ersatt med en ny?
Det som ingick i förslaget var att det skulle bli en biograf som var utrustad med den nyaste tekniken.
Biograf med ny teknik
Biografsalongen skulle, förklarade Carl Waldenström, utrustas för ”vidfilm”.
- Detta betyder, att fondväggen buktas inåt och ger plats för duken i nästan hela lokalens bredd. Man har ett par högtalare för ljudåtergivningen, och man arrangerar dessa så, att om det står ett par personer och samtalar på filmen, då kommer dens röst som står till höger att återges till höger, medan den andres röst återges av högtalaren till vänster. Genom diverse andra anordningar blir filmen vad man kallar tredimensionell utan att man behöver använda extra glasögon.
Man kan gissa att dessa biografplaner väckte förväntningar hos filmintresserade Säfflebor och man skall komma ihåg att 1950-talet var en tid när biosalongerna ofta fylldes. Men man kan samtidigt undra hur biografkungen Östen Malmberg reagerade på nyheten om en fjärde modernt utrustad biograf i Säffle. Det var han som ägde de tre som redan fanns.
Någon konkurrens blev det aldrig. Förslaget om biografen Kvarnen rann av allt att döma ut i sanden. Det blev ingen biograf i nybygget. Där den skulle ha placerats flyttade i stället Sjukkassan in när huset stod klart. ”Säffle med omnejd Allmänna Sjukkassa” var det fullständiga namnet. Idag är namnet Försäkringskassan.
Restaurang med uteservering
Den bild och den beskrivning av det kommande storbygget i kvarteret Kvarnen, som ST förmedlade våren 1954, kom att stämma väl överens med det som blev verklighet. Från början var visserligen tanken att det mellan huset och älven skulle öppnas ett konditori med uteservering. Konditori blev det inte, men det blev en populär lunchrestaurang – Strömparterren – och uteservering blev det också. En annons i Säffle-Tidningen berättar att den öppnades i oktober 1957 av Anna Johansson och Alma Olsson. Strömparterren drevs sedan fram till början av 1970-talet. Därefter hade Medborgarskolan lokalen under många år.
I artikeln från 1954 fick ST-läsarna också veta att det planerades fyra affärslokaler mot Östra Storgatan. Det skulle visa sig bli fem. Längst ner mot älven flyttade Porslinsmagasinet in. Den affären hade tidigare legat i träfastigheten som brann och under några år därefter varit inrymd i en före detta apotekslokal vid Stortorget. I nybygget fick Porslinsmagasinet den lokal som numera tillhör Manne Foto.
Från andra sidan av gatan – från det så kallade Reutershuset – flyttade Högbergs Kappaffär, Albrektssons guldsmedsaffär och Berggrens tobaksaffär. Reutershuset skulle ju rivas. Där blev det ett par år senare Säffles första EPA-varuhus.
Ytterligare en affär flyttade till nybygget. Det var Sko-Dahlström. Den affären hade legat i Wermlandsbankens hus med ingång mot Östra Storgatan och flyttade bara några meter till den översta butikslokalen i nybygget.
Inflyttning i nya huset i kvarteret Kvarnen blev det sommaren 1956. Då handlade det också om ett betydande antal lägenheter i varierande storlek.
Ett stort byggprojekt
Fotografier från byggstarten och framåt vittnar om att det var ett stort byggprojekt, som utfördes av byggfirman Arvid Nilsson. Det var inte bara ett stort hus som skulle uppföras. Det skulle också anläggas en strömpromenad i olika nivåer mellan huset och älven. Till detta kom att det samtidigt skulle byggas en ny bro över Byälven.
Vad många kanske inte tänker på är att Östra Storgatan – Kvarnbacken – fick en ändrad sträckning i samband med bro- och husprojekten. Nya bron byggdes omedelbart söder om den gamla, som naturligtvis var i drift tills den nya var färdig. När man idag kör utför Kvarnbackens nedre del så kör man precis där den gamla kvarnen låg.