Hoppa till huvudinnehållet

Pampiga storbygget skulle få en toppmodern biograf

Publicerad:
Det hade hänt mycket med husbygget 1955 och den gjutna betongväggen mot älven var också till största delen på plats. Samtidigt fanns fortfarande resterna av kvarnen kvar och skapade uppenbarligen en bra plats för fiske från eka.
Det hade hänt mycket med husbygget 1955 och den gjutna betongväggen mot älven var också till största delen på plats. Samtidigt fanns fortfarande resterna av kvarnen kvar och skapade uppenbarligen en bra plats för fiske från eka. Foto: ST Arkiv

Den nästan sekelgamla kvarnen vid Strömbron hade rivits i slutet av 1953. Strax intill hade en träfastighet redan tidigare rivits efter att ha förstörts i en brand. Säffleborna undrade förstås vad som skulle komma i stället. Svaret kom 7 maj 1954 på Säffle-Tidningens förstasida.

I rubriken kunde man läsa om ett framtida ”pampigt utseende” och en skiss med stadsarkitekt Carl Waldenström som upphovsman bör ha skapat förväntningar. På skissen ser man inte bara det föreslagna storbygget utan också delar av en ny bro.

- Om man därtill tänker sig en liknande byggnad i kvarteret Strömmen på norra sidan om gatan, då får man en verkligt förnämlig stadsbild, skrev ST.

En detalj i Carl Waldenströms ritning kan vara värd att notera. Ovanför en entré vänd mot älven kan man läsa ”KVARNEN”. Förklaringen hittar man i artikeln.

- Åt detta hållet vetter entrén till biografen ”Kvarnen”, som beräknas för 400 sittplatser.

En viktig del i projektet var den yta som skapades mellan nya huset och älven. Vid den nedre avsatsen öppnades restaurangen Strömparterren med populär uteservering.
En viktig del i projektet var den yta som skapades mellan nya huset och älven. Vid den nedre avsatsen öppnades restaurangen Strömparterren med populär uteservering. Foto: Lars-Åke Widing

Vid denna tid fanns redan tre biografer i Säffle, nämligen Saga, Röda Kvarn och Victoria. De två sistnämnda vid Bergsgatan. Var tanken att en fjärde biograf skulle öppnas eller räknande Waldenström med att någon av de mindre skulle bli ersatt med en ny?

Det som ingick i förslaget var att det skulle bli en biograf som var utrustad med den nyaste tekniken.

Biograf med ny teknik

Biografsalongen skulle, förklarade Carl Waldenström, utrustas för ”vidfilm”.

- Detta betyder, att fondväggen buktas inåt och ger plats för duken i nästan hela lokalens bredd. Man har ett par högtalare för ljudåtergivningen, och man arrangerar dessa så, att om det står ett par personer och samtalar på filmen, då kommer dens röst som står till höger att återges till höger, medan den andres röst återges av högtalaren till vänster. Genom diverse andra anordningar blir filmen vad man kallar tredimensionell utan att man behöver använda extra glasögon.

Man kan gissa att dessa biografplaner väckte förväntningar hos filmintresserade Säfflebor och man skall komma ihåg att 1950-talet var en tid när biosalongerna ofta fylldes. Men man kan samtidigt undra hur biografkungen Östen Malmberg reagerade på nyheten om en fjärde modernt utrustad biograf i Säffle. Det var han som ägde de tre som redan fanns.

 • När denna bild togs hade inte den gamla kvarnen långt kvar. Träfastigheten mellan kvarnen och bankhuset saknas. Det revs 1952 efter en omfattande brand. Hösten 1953 revs kvarnen. Snart skulle det bli både storbygge och brobygge och en förändrad stadsbild.
  När denna bild togs hade inte den gamla kvarnen långt kvar. Träfastigheten mellan kvarnen och bankhuset saknas. Det revs 1952 efter en omfattande brand. Hösten 1953 revs kv… Foto: Curt Rolfsman
 • En del av bygget hade fått tak, men den del som är vänd mot Kvarnbacken väntade ännu på sitt. Bilden ger en uppfattning om hur vägen vek av till höger så länge gamla Strömbron var i drift.
  En del av bygget hade fått tak, men den del som är vänd mot Kvarnbacken väntade ännu på sitt. Bilden ger en uppfattning om hur vägen vek av till höger så länge gamla Strö… Foto: Lars-Åke Widing
 • På hösten 1954 inleddes arbetet med grunden för det blivande affärs- och bostadshuset i kvarteret Kvarnen. När bilden togs – av allt att döma tidig vår 1955 - hade arbetet kommit en bit på väg. Fortfarande ser man rester av den rivna kvarnens grund. Där den låg går numera gatan och Strömbron.
  På hösten 1954 inleddes arbetet med grunden för det blivande affärs- och bostadshuset i kvarteret Kvarnen. När bilden togs – av allt att döma tidig vår 1955 - hade arbetet kommi… Foto: ST Arkiv
 • En dag i maj 1954 fick Säffleborna läsa i Säffle-Tidningen om stadsarkitekt Carl Waldenströms förslag till byggprojekt i kvarteret Kvarnen. Mycket stämmer med det som snart skulle bli verklighet, men någon biograf blev det inte i nybygget.
  En dag i maj 1954 fick Säffleborna läsa i Säffle-Tidningen om stadsarkitekt Carl Waldenströms förslag till byggprojekt i kvarteret Kvarnen. Mycket stämmer med det som snart skulle bli v…
 • Ett vykort från tidigt 1960-tal berättar om den stora förändring som hade skett. Då hade nya bron kommit på plats och även nybygget till vänster, som bland annat inrymde första EPA-varuhuset i Säffle. Byggnaderna mellan de båda tegelfastigheterna revs 1968. Längst till höger skymtar ingången till Sjukkassan.
  Ett vykort från tidigt 1960-tal berättar om den stora förändring som hade skett. Då hade nya bron kommit på plats och även nybygget till vänster, som bland annat inrymde första EPA-varu…

Någon konkurrens blev det aldrig. Förslaget om biografen Kvarnen rann av allt att döma ut i sanden. Det blev ingen biograf i nybygget. Där den skulle ha placerats flyttade i stället Sjukkassan in när huset stod klart. ”Säffle med omnejd Allmänna Sjukkassa” var det fullständiga namnet. Idag är namnet Försäkringskassan.

Restaurang med uteservering

Den bild och den beskrivning av det kommande storbygget i kvarteret Kvarnen, som ST förmedlade våren 1954, kom att stämma väl överens med det som blev verklighet. Från början var visserligen tanken att det mellan huset och älven skulle öppnas ett konditori med uteservering. Konditori blev det inte, men det blev en populär lunchrestaurang – Strömparterren – och uteservering blev det också. En annons i Säffle-Tidningen berättar att den öppnades i oktober 1957 av Anna Johansson och Alma Olsson. Strömparterren drevs sedan fram till början av 1970-talet. Därefter hade Medborgarskolan lokalen under många år.

I artikeln från 1954 fick ST-läsarna också veta att det planerades fyra affärslokaler mot Östra Storgatan. Det skulle visa sig bli fem. Längst ner mot älven flyttade Porslinsmagasinet in. Den affären hade tidigare legat i träfastigheten som brann och under några år därefter varit inrymd i en före detta apotekslokal vid Stortorget. I nybygget fick Porslinsmagasinet den lokal som numera tillhör Manne Foto.

Från andra sidan av gatan – från det så kallade Reutershuset – flyttade Högbergs Kappaffär, Albrektssons guldsmedsaffär och Berggrens tobaksaffär. Reutershuset skulle ju rivas. Där blev det ett par år senare Säffles första EPA-varuhus.

Ytterligare en affär flyttade till nybygget. Det var Sko-Dahlström. Den affären hade legat i Wermlandsbankens hus med ingång mot Östra Storgatan och flyttade bara några meter till den översta butikslokalen i nybygget.

Inflyttning i nya huset i kvarteret Kvarnen blev det sommaren 1956. Då handlade det också om ett betydande antal lägenheter i varierande storlek.

Ett stort byggprojekt

Fotografier från byggstarten och framåt vittnar om att det var ett stort byggprojekt, som utfördes av byggfirman Arvid Nilsson. Det var inte bara ett stort hus som skulle uppföras. Det skulle också anläggas en strömpromenad i olika nivåer mellan huset och älven. Till detta kom att det samtidigt skulle byggas en ny bro över Byälven.

Vad många kanske inte tänker på är att Östra Storgatan – Kvarnbacken – fick en ändrad sträckning i samband med bro- och husprojekten. Nya bron byggdes omedelbart söder om den gamla, som naturligtvis var i drift tills den nya var färdig. När man idag kör utför Kvarnbackens nedre del så kör man precis där den gamla kvarnen låg.

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.