Hoppa till huvudinnehållet

Linda vann VM med hunden Besten

Publicerad:
Linda Jonsson från Säffle är regerande världsmästare i IGP 2 med sin egenuppfödda hund Besten.
Linda Jonsson från Säffle är regerande världsmästare i IGP 2 med sin egenuppfödda hund Besten. Foto: Cajsa Ottosson Lermark

Den 6-8 maj anordnades världsmästerskapen för holländsk herdehund i Sverige. Från Säffle deltog Linda Jonsson med sin egenuppfödda hund Besten, vilket slutade med en vinst i klassen IGP 2.

Tävlingen arrangerades i Västerås och totalt deltog ungefär 70 ekipage från elva länder i olika grenar. Just IGP är en krävande gren där hunden testas i spår, lydnad och skyddsarbete.

Efter två dagars tävlande stod det klart att Linda, tillsammans med den egenuppfödda lagkamraten Team Golden Stars Biggest Beast (Besten), fick ihop flest poäng i sin klass och kammade hem titeln World Dutch Champion IGP 2. Dessutom erhöll ekipaget det prestigefyllda priset ”helpers choise”.

– Det är ett av de mest ärofyllda priserna man kan få som skyddsekipage. Figuranten väljer ut den hund som ’krigar’ med hela sitt hjärta, som inte visar några rädslor och som har fina bett och angrepp, förklarar Linda.

 • Besten i skyddsarbete med figurant.
  Besten i skyddsarbete med figurant. Foto: Cajsa Ottosson Lermark
 • Figuranten är domarens verktyg för att bedöma hundens kvaliteter.
  Figuranten är domarens verktyg för att bedöma hundens kvaliteter. Foto: Cajsa Ottosson Lermark
 • Under momentet ”fritt följ” ska hunden följa tätt vid förarens vänstra sida i olika tempon.
  Under momentet ”fritt följ” ska hunden följa tätt vid förarens vänstra sida i olika tempon. Foto: Cajsa Ottosson Lermark
 • Apportering över hinder kräver snabbhet och styrka.
  Apportering över hinder kräver snabbhet och styrka. Foto: Cajsa Ottosson Lermark

Hur känns det att stå som vinnare i tävlingen?

– Att jag och Besten vann vår klass bland hård konkurrens och i svåra väderförhållanden känns fantastiskt bra! Det är inte bara ett facit på att hunden tränats rätt, utan också ett facit på en mentalt stark och frisk hund som håller för mästerskap, vilket är ett av mina stora mål som uppfödare av rasen, säger Linda och fortsätter:

– Som i många andra sporter når man inte framgång utan att man har duktiga människor runt omkring sig. Inget av det här hade varit möjligt utan mina träningskamrater, min familj och de figuranter som hjälper oss i träningen.

Artikeltaggar

Djur och naturHundHundsportSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.