Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Mycket aktiviteter på regnig Svanskogsdag

Publicerad:
Jasmine Olofsson Sevius och Elias Lundh hade fått fina ansiktsmålningar.
Jasmine Olofsson Sevius och Elias Lundh hade fått fina ansiktsmålningar. Foto: Nathalie Forsström

Bilutställning, mattcurling, ansiktsmålning och godisregn. Det är bara några exempel på allt det som fanns med i programmet när det på torsdagen var dags för Svanskogsdagen.

 • Lovisah Dahlgren Fredriksen mjölkade en ko i Hudson bay.
  Lovisah Dahlgren Fredriksen mjölkade en ko i Hudson bay. Foto: Nathalie Forsström
 • Jessica Dahlgren besökte westernområdet.
  Jessica Dahlgren besökte westernområdet. Foto: Nathalie Forsström
 • Maja Lundqvist hjälpte dottern Lovis, 3 år, att släcka bränder.
  Maja Lundqvist hjälpte dottern Lovis, 3 år, att släcka bränder. Foto: Nathalie Forsström
 • Ella Lundberg provade mattcurling.
  Ella Lundberg provade mattcurling. Foto: Nathalie Forsström
 • Christer Falk, Kenneth Engström och Anders Hammarström besökte järnvägsområdet.
  Christer Falk, Kenneth Engström och Anders Hammarström besökte järnvägsområdet. Foto: Nathalie Forsström
 • Tobias Gundahl, Karin Löfqvist och Ulrika Gundahl.
  Tobias Gundahl, Karin Löfqvist och Ulrika Gundahl. Foto: Nathalie Forsström
 • Knutpunkten invigdes med bandklippning.
  Knutpunkten invigdes med bandklippning. Foto: Nathalie Forsström
 • Räddningstjänsten höll öppet hus med aktiviteter för barnen.
  Räddningstjänsten höll öppet hus med aktiviteter för barnen. Foto: Nathalie Forsström
 • Bo Augustsson visade Lily och Emy Nielsen och Ella Lundberg hur mattcurling går till.
  Bo Augustsson visade Lily och Emy Nielsen och Ella Lundberg hur mattcurling går till. Foto: Nathalie Forsström
 • Marianne Gardeving och Sven-Erik Brunzell visade upp sin Opel.
  Marianne Gardeving och Sven-Erik Brunzell visade upp sin Opel. Foto: Nathalie Forsström
 • Utanför Folkets hus var det fordonsutställning.
  Utanför Folkets hus var det fordonsutställning. Foto: Nathalie Forsström
 • Hembygdsgården har byggts upp igen efter branden.
  Hembygdsgården har byggts upp igen efter branden. Foto: Nathalie Forsström
 • Björn Fransson, Sven-Göran Emilsson, Birgitta Dahlgren, Christer Svahn och Kenneth Olofsson fanns på plats i Hudson bay på den nybyggda övervåningen i saloonen.
  Björn Fransson, Sven-Göran Emilsson, Birgitta Dahlgren, Christer Svahn och Kenneth Olofsson fanns på plats i Hudson bay på den nybyggda övervåningen i saloonen. Foto: Nathalie Forsström
 • Julian Jansson från Åmål gjorde ett besök i Westernområdet tillsammans med sin farmor och farfar.
  Julian Jansson från Åmål gjorde ett besök i Westernområdet tillsammans med sin farmor och farfar. Foto: Nathalie Forsström
 • Lucas Lindqvist, fem år, ska bli brandman när han blir stor.
  Lucas Lindqvist, fem år, ska bli brandman när han blir stor. Foto: Nathalie Forsström

Det är Samverkande Föreningar i Svanskog som står bakom Svanskogsdagen. Dagen, som infaller på Kristi Himmelfärdsdag, innehåller en mängd aktiviteter och det finns något som passar alla.

Utanför Folkets hus var det en bilutställning där besökarna kunde rösta på det finaste fordonet. Det var drop in och alla typer av fordon fick vara med i utställningen. Sven-Erik Brunzell och Marianne Gardeving hade med sin Opel Olympia från 1953. Den har de haft ett år men de har även en Opel från 1956 och en Austin från 1958. De är med i Gammelbilens Vänner och är ofta på utställningar.

– Det är kul att träffa likasinnade, säger Marianne.

Mattcurling

Inne på Folkets hus fanns det en servering och man kunde även prova att spela mattcurling. Bo Augustsson som var på plats för att visa berättar att PRO och Folkets hus-föreningen har mattcurling regelbundet.

– Vi brukar vara här varje söndag. Det brukar vara populärt, säger han och tillägger att det även finns möjlighet för till exempel familjer och företag att boka tid för mattcurling.

Släcka bränder

Räddningstjänsten höll öppet hus och det var en populär aktivitet för många barn. En som provsatt en brandbil var Lucas Lindqvist, 5 år. Han berättar att han ska bli brandman och släcka bränder när han blir stor.

– Jag ska bli så här stor först, säger han och sträcker ut båda armarna så långt han kan.

Ny knutpunkt

Dagen till ära var det också officiell invigning av Svanskogs Knutpunkt. Det är en ny knutpunkt i Svanskog där det finns både turistinformation, servicebutik och tillgång till offentlig toalett. Det är Ulrika Gundahl och sonen Tobias som driver Svanskogs Pizzeria som har tagit initiativet och planerat knutpunkten.

– Vi hade ett möte med utvecklingsgruppen och kände att behovet fanns, säger Ulrika Gundahl.

Servicebutik

Ulrika visste att lokalen fanns och tog fram en projektidé som hon presenterade för kommunen. Hon berättar att hon även märkt av att det finns en efterfrågan från turister som kommer med husvagn eller husbil att ha någonstans där det går att fylla på vatten.

Det har tillkommit en del på vägen och nu har Knutpunkten förutom turistinformation och toalett även en liten servicebutik som kompletterar den Coop-butik som redan finns på orten. Det finns ett litet utbud på varor som kan vara bra att kunna få tag på utanför matbutikens öppettider.

– Om vi håller öppet kan vi lika gärna ha en servicebutik. Vi går inte med vinst, vi köper det mesta från Coop och lägger på lite, säger hon.

Kyrka i Hudson bay

Ulrika har även bjudit in föreningar som kan visa upp och sälja sina saker i lokalen. Hon tycker att det är viktigt med samarbeten. På torsdagen invigdes lokalen officiellt med bandklippning.

Även westernområdet Hudson bay höll öppet. Där är det mycket nytt på gång. Bland annat har man byggt en övervåning inne i saloonen och det byggs också på en kyrka. Tanken är att den ska vara helt klart till Westernfesten i mitten av juli.

Godisregn

Christer Falk, Kenneth Engström och Anders Hammarström besökte JÅÅJ, Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg. Där fanns bland annat möjlighet att prova dressin. Christer hade tänkt prova men avstod när det regnade så mycket.

Det hände mycket under dagen och det fanns gott om alternativ för den som blev hungrig eller fikasugen. Godisregnet utanför Coop blev populärt. Det var armbrytning, ansiktsmålning och mycket mer. Dessutom var det öppet med servering i den nyuppbyggda hembygdsgården som ska ha officiell invigning den 6 juni.

Artikeltaggar

NyheterSvaneholmSvanskogSvanskogsdagen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.