Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: Usch - men trots allt!

Publicerad:
Foto: Jarl Fr. Erichsen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På korsfararnas tid gick man till strids med krigsropet ”Deus vult”, ”Gud vill det”. Och så fick man sina svärd välsignade av kyrkan och stack och skar och dödade saracener och andra som kyrkan kallade otrogna.Usch!

Katolska kyrkan hade ett hårt grepp om folket på medeltiden, och den som vågade tänka utanför ramarna – och var så modig eller dum att den vädrade sina åsikter öppet - klassades som kättare. Och så brann kättarbålen i många länder i Europa. Usch!

Häxprocesserna i Sverige började i Dalarna 1668. Det kunde vara barn som visade på och pekade ut en kvinna i byn, och berättade att hon rövat bort barn och farit med dem till Blåkulla och umgåtts med djävulen. Om en kvinna blev anklagad för häxeri/trolldom hade hon knappt en ärlig chans att rentvå sig, hon togs till pinligt förhör för att erkänna, och efter en framtvingad bekännelse kunde hon landsförvisas eller avrättas. Fram till 1676 hade över300 kvinnor avrättats för trolldom i Sverige. Usch!

Mellan 1726 och 1858 gällde i Sverige det så kallade konventikelplakatet, som förbjöd folk att träffas i hemmen för att läsa Bibeln och ha andakt. Blev ”läsarna” påkomna kunde mandömas till grova böter, hade man inga pengar fick man betala med sin frihet och fängslas. USCH! Man minns ju Allan Edwall som spelade Danjel i Kärragärde i Troells ”Utvandrarna”, Kristinas morbror som fick söka sig till Amerika för att få religionsfrihet.

Detta är historia, men tyvärr finns det exempel i nutidshistorien som gör en förtvivlad, som de vedervärdiga händelserna i Knutby eller prästers övergrepp på korgossar, vidrigheter inom kyrkans ram. Usch!

Men trots allt lever den äkta tron! Det finns ungdomar som bär armband med bokstäverna WWJHD, vilket betyder What Would Jesus Have Done? Vad skulle Jesus ha gjort?

Här har vi vägen till sann och sund kristendom. Se på Jesus, trons hövding och fullkomnare, skriver Paulus. Att vara kristen är att leva i gemenskap med Kristus, och hurdan han är läser man om i första hand i evangelierna Matteus, Markus, Lukas och Johannes.

Här möter vi en Mästare som sade till dem, som helt enligt lagen skulle stena en äktenskapsbryterska ; ”Visst, men den av er som själv aldrig gjort något fel kan ju kasta första stenen.” Det blev ingen stening.

Här möter vi en Mästare som på korset sa till en ogärningsman på korset intill ”Idag ska du vara med mig i paradiset” – varför? Jo för att skurken såg vad han gjort och ångrade sig.

Här möter vi en Mästare som sa till en utstött och hatad tulltjuv ”Sackeus, jag kommer hem till dig idag.” Absolut otänkbart beteende i samhällets ögon.

Det finns många sådana berättelser i Nya Testamentet. Läs själv, så förstår du varför tron har överlevt trots de vansinnigheter som begåtts i kyrkans namn.

Det är Jesus det handlar om. När han blir vår ledstjärna och Herre, kan vi hitta rätta vägar och handlingar. Det är mycket skönt att veta.

Karin Johansson

Equmeniakyrkan Värmlandsnäs

Artikeltaggar

Krönikor