Hoppa till huvudinnehållet

Nästan 600 deltog i Säffle stadslopp

Publicerad:
Säffle stadslopp blev återigen en folkfest.
Säffle stadslopp blev återigen en folkfest. Foto: Nathalie Forsström

Det var nästan 600 startande i de lopp som ingick i Säffle stadslopp. Det fanns olika sträckor och klasser att välja mellan. De yngsta sprang 300 meter, och för vuxna och ungdomar gick det att välja mellan fem och tio kilometer. Dagen avslutades med Boxen race för dem som ville ha en riktig utmaning.

Segrare bland dem som sprang tio kilometer blev David Kjellén på 33 minuter och 35 sekunder. Det var en riktig kanontid och även om det inte är bekräftat så kan det ha varit ett rekord på den här banan.

– Det känns bra, det var kul. Det är en lite jobbig bana men det var mycket folk längs vägen som hejade på och som man fick kraft från. Banan är rolig men inte den snabbaste, säger David Kjellén.

Josefin Schyllander var först i mål i damklassen, tio kilometer.
Josefin Schyllander var först i mål i damklassen, tio kilometer. Foto: Nathalie Forsström

I damklassen segrade Josefin Schyllander på tiden 48 minuter och 16 sekunder. Hon blev överraskad när hon fick höra att hon kom först bland damerna.

– Det kändes stabilt, sade hon direkt efter loppet.

Hon berättar att hon sprungit Göteborgsvarvet och att det nu var skönt att springa lite kortare. Hon bor i Karlstad men hennes sambo kommer från Säffle så hon är bekant i området.

– Det var en jättehärlig bana. Jag såg nya delar av Säffle som jag inte sett innan, sade hon.

Freddan Eriksson intervjuade vinnaren David Kjellén efter loppet.
Freddan Eriksson intervjuade vinnaren David Kjellén efter loppet. Foto: Nathalie Forsström

Bland ungdomarna som sprang fem kilometer var Victor Nilhammer snabbast på tiden 20 minuter och 2 sekunder. Bland tjejerna var Synne Bergkvist snabbast på 20 minuter och 49 sekunder.

En som tog sig an en extra utmaning var Johan Engholm från Säffle som bestämde sig för att anmäla sig till att både springa en mil och sedan lite senare Boxen race. Det var första gången han sprang Boxen race.

– Jag springer långdistanser men tjejen ville köra så då anmälde jag mig till båda, berättar han.

– Det var jättekul. Jag trodde det skulle vara drygare.

Hur gick det att springa båda?

– Det gick bra. Det var lite tid mellan för att ladda om.

Vad var roligast?

– Det var känslan att hoppa i älven. Och sliden.

Segrare i Boxen race blev Thomas Jansson. Han har sprungit loppet många gånger tidigare. Han gillar banan.

– Den är bra men jag hade velat ha mer hinder, säger han.

Magnus Jansson höll i trådarna kring Säffle stadslopp.

– Vi är jättenöjda! Det känns som min pulsnivå har gått ner lite nu igen i alla fall, skrattar han när ST når honom på måndagen.

Är ni nöjda med dagen?

– Det var första gången för många av oss så det finns ju säkert utvecklingspotential, men på det stora hela gick det jättebra. Det var väl vädret som var lite blåsigt och någon som sprang lite fel - annars inget värre än så.

– Det var en folkfest, verkligen. Nästa 600 personer som sprang under den här dagen, så det var mycket roligt och vi har fått mycket positiva reaktioner efteråt. Jätteroligt!

Det har lagts ner många timmar på arrangemanget.

– Det har verkligen varit många ideella timmar - så hela gruppen ska ha eloge, det var många som gjorde mycket. Publiken och de som sprang ska också ha stor cred - det var jätteroligt att dagen blev så lyckad.

– Alla tycker ju att det är kul att det är igång igen. Så det här blev en bra nystart, och vi har redan fått förfrågan från folk som vill anmäla sig till nästa år - så vi kör ju igen nästa år, skrattar Magnus.

Det visade sig att det fanns ett intresse för att delta utan att tävla.

– Run4Fun blev lyckat också. Jag tror att det är många som tycker att det är kul att vara ute och springa, men inte har tävlat på ett tag. Så detta passade många just efter pandemin tror jag, och kul när de kan ställa upp med lag också.

BILDEXTRA: 100 barn sprang ST-loppetBILDEXTRA: Boxen Race - Stadsloppets mest actionfyllda löplopp

Artikeltaggar

Magnus JanssonSäffleSäffle stadsloppSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.