Hoppa till huvudinnehållet

KLART: 10 000 ton lax per år ska produceras i Säffle

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Bygget av laxfabriken vid Krokstad kommer att ge många nya arbetstillfällen.
Bygget av laxfabriken vid Krokstad kommer att ge många nya arbetstillfällen. Foto: Claes Österman

RE:OCEAN ska producera 10 000 ton lax i Säffle. Det är en av de största livsmedelssatsningarna i Sverige som planeras i Säffle.

RE:OCEAN ska bygga en storskalig och hållbar anläggning där lax odlas på land i en havsliknande miljö. Tanken är att det redan 2026 ska produceras 10 000 ton lax varje år. Tanken är att de första fiskarna ska komma i butik 2025 och redan 2023 räknar man med att de första ynglen ska simma omkring i bassängerna.

– Sverige är ett gynnsamt land för egen livsmedelsproduktion. Vi har enorma arealer och enorma mängder vatten. Vi har teknik, kompetens och stor efterfråga på lax i Sverige. Vi vill säkra tillgången för svensk god och hållbar lax, säger Katarina Klingspor, styrelseordförande för RE:OCEAN.

Arbetet på platsen har påbörjats. Planen är att de första ynglen ska simma i bassängerna redan nästa år.
Arbetet på platsen har påbörjats. Planen är att de första ynglen ska simma i bassängerna redan nästa år. Foto: Claes Österman

Hav på land

Idag produceras enbart en procent av den lax vi äter i Sverige i Sverige. Detta vill RE:OCEAN ändra på. Planen är att produktionen ska vara i full gång 2026 och att man då ska stå för 20 procent av Sveriges konsumtion av lax.

– Detta är den första storskaliga satsningen på odling av lax i Sverige, som stöper om mat-Sverige. Det är mycket glädjande att vi redan 2025 kommer kunna servera en välsmakande och landodlad lax från Säffle, och till 2026 ska vi vara uppe i full produktion, säger Katarina Klingspor.

– Genom att äga hela processen från uppfödning av lax till förädling och förpackning på samma plats, säkrar vi tillgången till färsk lax i Sverige och förändrar sättet vi producerar fisk – i grunden. Vår ambition är att skapa den mest hållbara laxen, såväl för vår egen hälsa som för vår miljö. Vi vill låta haven vila och bygger därför vårt eget hav, säger Morten Malle, vd för RE:OCEAN.

88 bassänger

Med ett recirkulerande akvakultursystem ska laxen odlas i 88 bassänger där vattnet cirkulerar, renas och återanvänds i ett eget slutet kretslopp. Det ska minska användandet av vatten och öka kontrollen i hela systemet jämfört med andra tekniker. Anläggningen ska inte ge några utsläpp och ambitionen är att använda allt spill från laxen till nya resurser som till exempel biogas.

Projektet får stöd av Sveriges tre ledande dagligvaruhandlare Axfood, Coop och Ica.

– Vi vill bidra till ett mer hållbart och cirkulärt mat-Sverige. Det här är ett viktigt initiativ för att stärka fokus på hållbart fiske och för att kunna erbjuda våra kunder ett större utbud av prisvärd, bra och hållbar fisk i butikerna framåt, säger Klas Balkow, vd för Axfood.

Många arbeten

Alla tillstånd som bygglov och miljötillstånd är på plats och marken är förberedd för byggnation. RE:OCEAN är nu i en process för att ta in det ytterligare kapital, cirka 2,3 miljarder kronor (varav en miljard i eget kapital) som krävs för att färdigställa anläggningen.

Man räknar med att laxfabriken kommer att ge runt 100 arbetstillfällen. Dag Rogne (C), ordförande för kommunstyrelsen i Säffle, betonar även att det kommer ge många ringar på vattnet för till exempel hantverkare, restauranger och övrigt näringsliv i Säffle. Han ser väldigt positivt på investeringen.

– Det är med stor stolthet och glädje vi välkomnar det här projektet till Säffle. Det är den största industrisatsningen som gjorts någonsin i Säffle. Det blir ett välkommet tillskott, sade han i samband med en presskonferens.

Fisken i handsken

Dag Rogne uppger att Säffle har rätt förutsättningar för den här satsningen.

– Vi har marken, vi har framförhållning med detaljplanerad industrimark, vi har vatten och vi har kompetens.

– Att få en av Sveriges största matsatsningar till Säffle passar oss som fisken i handsken, säger Dag Rogne.

Bygget av laxfabriken har gått in i nästa etapp

Artikeltaggar

AxfoodButikerCenterpartietCoopDag RogneFiskeFiskodlingIcaLaxfabriken i SäffleMiljöSäffleVatten

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.