Hoppa till huvudinnehållet

Klartecken för Gus norska polisbil: ”Jag kommer garanterat att bli stoppad”

Publicerad:
Trafikpolisen i Värmland ger klartecken för Gus Bäckström att köra sin norska polisbil på vägarna. ”Skönt att höra”, säger polisbilsägaren.
Trafikpolisen i Värmland ger klartecken för Gus Bäckström att köra sin norska polisbil på vägarna. ”Skönt att höra”, säger polisbilsägaren. Foto: Ove Rydh

Det är fritt fram för Gus Bäckström från Värmlandsbro att köra sin norska polisbil av äldre modell på svenska vägar.

– Skönt att ha det klart, säger Gus.

Det är tillåtet att köra utländska äldre polisbilar på svenska vägar, liknande den som 19-årige Värmlandsbrokillen Gus Bäckström äger – så länge det inte finns någon förväxlingsrisk med svenska polisbilar.

Dock får man inte köra med blåljusfunktionen på, blinkande ljus eller larmanordningar.

Ordet polis får heller inte förekomma i olika sammansättningar och böjningsformer eller något ord som lätt kan förväxlas med det.

Detta enligt en relativt ny lag från 2016, om skydd för vissa polisiära kännetecken på motorfordon.

Falsk norsk polisbil gäckade polisen – var synlig i Värmlandsbro

Vi har tidigare rapporterat om polisanmälan som kom in mot Gus Bäckströms Volvo – strajpad som en gammal norsk polisbil – som han tog på premiärtur från Värmlandsbro in till vårmarknaden i Säffle.

Efter att nyheten om polisanmälan publicerats valde Gus att träda fram. Han var inte orolig för lagens långa arm, hade inget att dölja, sa han.

Gus Bäckström med bilen hemma på gården i Värmlandsbro. Nu tänker han ta den på lite längre turer.
Gus Bäckström med bilen hemma på gården i Värmlandsbro. Nu tänker han ta den på lite längre turer. Foto: Privat

Och nu kommer också klartecken från Värmlandspolisens trafikenhet.

– Jag har själv sett bilen på bild och film och jag kan inte se att det föreligger någon förväxlingsrisk. Så den får han köra. Man ser ju klart och tydligt att det inte är en svensk polisbil, säger Mikael Jernberg, gruppchef för trafikpolisen i Värmland.

Gus Bäckström är glad över beskedet.

– Det är skönt att ha det klart. För jag kommer garanterat att bli stoppad när jag är ute, säger han.

Hittills har Gus bara tagit kortare turer med sin polisbil. Han har legat lågt under tiden det varit uppståndelse kring bilen.

Men nu kan han tänka sig längre turer.

– Det blir det nog när suget sätter in. Nu kan jag visa upp den lite mer, när alla vet att den är laglig, säger Gus Bäckström.

– Jag har ju dragkrok på bilen och jag brukar ta mig iväg ibland och köra vattenskoter. Jag skulle kunna tänka mig att det väcker uppseende om jag kommer med polisbilen som dragbil.

Artikeltaggar

ÅmålMotorPolisenSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.