Hoppa till huvudinnehållet

Näringslivsklimatet i Säffle blir allt bättre tycker företagarna

Publicerad:
Säffle kommun får fina siffror i Svenskt Näringsliv senaste företagsbarometer anser kommundirektören Ingemar Rosén, kommunalrådet Dag Rogne och näringslivschefen Pia Proper som fick resultatet samma dag som satsningen på laxfabriken fastslogs.
Säffle kommun får fina siffror i Svenskt Näringsliv senaste företagsbarometer anser kommundirektören Ingemar Rosén, kommunalrådet Dag Rogne och näringslivschefen Pia Proper som fick resultatet samma dag som satsningen på laxfabriken fastslogs. Foto: Claes Österman

Företagen är fortsatt mycket nöjda med det lokala företagsklimatet i Säffle. Det framgår av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning där landets alla företagare ger sin syn på det lokala företagsklimatet.

– Vi har glädjande nog förbättrat våra siffror i varje undersökning sedan 2012, konstaterar näringslivschefen Pia Proper.

När siffrorna i årets undersökning räknas samman hamnar Säffle kommun på en delad andra plats i Värmland - efter Munkfors - men får också en smickrande topplacering i jämförelse med övriga svenska kommuner.

– Det är mycket glädjande siffror och - utan att bli kaxig - en bekräftelse på att vi uppenbarligen gör något bra, säger Pia Proper.

Hon betonar att det goda resultatet bottnar i många faktorer.

– Framför allt i vårt goda samarbete med företagarna. Det råder sedan länge ett riktigt gott samarbete mellan oss och näringslivet vilket gör att frågor som företagen tycker är viktiga fångas upp och åtgärdas relativt snabbt, säger hon.

Högt betyg i alla frågor

Företagens betyg på Säffle kommun förbättras i nästan alla de 15 delfrågor som mäts på en sexgradig skala. Det sammanfattande omdömet, det vill säga uppfattningen hur det är att bedriva företag i kommunen, ligger oförändrat på 4,1. Förutom Säffle är det Munkfors, Grums och Kil som når över betygsnivån 4,0 i länet, vilket räknas som ”bra”.

Från Svenskt Näringsliv får kommunen mycket beröm.

– Självklart vill alla kommuner ständigt förbättra betygen, men det är lika viktigt, om inte viktigare, att bedriva ett långsiktigt hållbart arbete för lokalt företagsklimat och det görs i Säffle kommun. Det är också svårt att bibehålla ett riktigt bra betyg, säger Anna Hedberg på Svenskt Näringsliv Värmland.

Skapar trygghet

Säffle förbättrar sig på nästan alla punkter jämfört med förra årets undersökning. Frågorna om mobilnät och bredband samt kontakten mellan näringsliv och skolan är de som tappat något i betyg. Men de får ändå klart godkänt från företagen.

Betygen och företagarna omdömen kommer att ligga till grund för den ranking som Svensk Näringsliv redogör i höst.

– Med tanke på de här fina siffrorna är man verkligen förväntansfull inför slutomdömet, säger kommunalrådet Dag Rogne (C) som liksom kommundirektören Ingemar Rosén hittar många glädjepunkter i undersökningen.

– Det är glädjande att vi får så höga betyg när det gäller vår myndighetsutövning och att företagarnas uppfattning om både politiker och tjänstemän är så positiv. Det skapar en trygghet som ger avtryck i hela verksamheten och hela systemet, säger Ingemar Rosén.

I 2021 års ranking hamnade Säffle 25:a i Sverige och trea i Värmland. Grannkommunen Åmål rankades då 283 i Sverige.

I riksrankingen är Säffle i den nya undersökningen Topp 10 i två kategorier: Service och bemötande och kommunens upphandling.

Betygen (riksgenomsnitt inom parentes)

Sammanfattande omdöme: 4,1 (3,4)

Mobilnät och bredband: 4,4 (4,0)

Allmänhetens attityder: 4,2 (3,9)

Tjänstemännens attityder: 4,2 (3,2)

Kommunens service och bemötande: 4,2 (3,2)

Kommunpolitikers attityder: 4,1 (3,3)

Konkurrens från kommunens verksamheter: 4,0 (3,6)

Dialog med kommunens beslutsfattare: 4,0 (3,0)

Företagens engagemang för företagsklimatet: 3,9 (3,5)

Information till företagen 3,9 (3,0)

Påverkan av brottslighet/otrygghet: 3,7 (3,6)

Upphandling 3,6 (2,5)

Vägnät, järnväg, flygförbindelser: 3,4 (3,3)

Skolans kontakter med näringslivet 3,3 (2,9)

Tillgång till relevant kompetens: 3,1 (2,8)

Säffle i topp på lista över kommuners företagsklimatFöretagarna nöjda med Säffles näringslivsklimat

Artikeltaggar

Dag RogneIngemar RosénPia ProperSäffleSamhälleSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.