Hoppa till huvudinnehållet

Sten Tolgfors från Åmål ny landshövding för Västra Götaland

Publicerad:
Sten Tolgfors tillsammans med tillförordnade landshövdingen i Västra Götaland Lisbeth Schulze och civilminister Ida Karkiainen (S).
Sten Tolgfors tillsammans med tillförordnade landshövdingen i Västra Götaland Lisbeth Schulze och civilminister Ida Karkiainen (S). Foto: Henrik Brunnsgård

Tidigare försvarsminister Sten Tolgfors (M) från Åmål blir ny landshövding för Västra Götalands län.

På torsdagseftermiddagen bjöd regeringskansliet och länsstyrelsen i Västra Götaland in till en pressträff där civilminister Ida Karkiainen och vikarierande landshövding Lisbeth Schultze presenterade Västra Götalands nya landshövding.

”Regeringen har utsett mig till landshövding i Västra Götalands län, vilket jag är mycket glad för. Jag växte upp i Åmål, en av länets 49 kommuner, vilket gör det extra roligt. I mina tidigare statsrådsuppdrag har länet varit mycket viktigt. Skövde, Karlsborg, Såtenäs, Trollhättan och Göteborg hör till de platser som spelar stor roll i och för försvaret. Göteborgsregionen är ett centrum för export och svensk industri”, skriver Sten Tolgfors själv på sin Facebooksida.

Involverad i fängelsearbetet

Den tidigare politikern, som var handelsminister och försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering, har de senaste åren som konsult på Rud Pedersen Public Affairs Company varit Åmåls kommun behjälplig i lobbyarbetet med att försöka få ett fängelse till staden.

”Jag lämnade Rud Pedersen den 31 maj och har avvecklat ägandet där innan beslutet togs. Tillträde sker den 1 september. Jag har bett om en period om tre månader emellan uppdragen”, skriver Sten Tolgfors.

Civilminister Ida Karkiainen (S) skriver i ett pressmeddelande att "Sten Tolgfors är en erfaren politiker och ett mångårigt statsråd. Hans erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Västra Götaland. Hans erfarenhet som tidigare försvarsminister kommer också att vara en tillgång i uppbyggnaden av det civila försvaret – där länsstyrelserna har en central roll”.

Sten Tolgfors (M), född 1966 och uppvuxen i Åmål, var försvarsminister fram till 2012 då han avgick. Nu blir han landshövding.
Sten Tolgfors (M), född 1966 och uppvuxen i Åmål, var försvarsminister fram till 2012 då han avgick. Nu blir han landshövding. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sten Tolgfors förordnande gäller till och med sommaren 2028. Hans företrädare Anders Danielsson slutade 2020 då hans förordnande gick ut.

Tolgfors som i många år varit bosatt i Örebro har en gedigen meritlista som politiker och har bland mycket annat varit riksdagsledamot 1994–2013. Nu flyttar han tillbaka till Västra Götaland.

– Det känns fantastiskt roligt att ta mig an detta uppdrag. Västra Götaland står mig varmt om hjärtat, då jag både har växt upp här och haft verksamhet här i min roll som försvars- och handelsminister, säger Sten Tolgfors i ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

De senaste åren har Sten Tolgfors också varit författare och bland annat skrivit essäboken ”Landet lika: om frihet och populism” 2022 och säkerhetspolitikboken ”Sverige i Nato” 2016, båda utgivna av Timbro.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenSamhälle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.