En virvelvind har flyttat in i Gamla Vattentornet. Den består av något av det mest universella som finns, men som också är väldigt typiskt för just Säffle: papper. Med sommarutställningen Stormens öga vill konstnärerna Theo Ågren och Björn Hegardt gärna få besökarna att reflektera över papperets betydelse och symbolik.
De båda konstnärsvännerna har blivit ett riktigt radarpar. De var klasskamrater på Konstakademien i Trondheim under de senare åren av 90-talet och har haft en gemensam utställning minst en gång per år sedan examen.
– Första var 1998, så det närmar sig ju faktiskt 25 år, säger Björn.
Han jobbar i grunden mest som tecknare, medan Theo har skulpturer som sitt huvudsakliga uttryck. När de jobbar tillsammans brukar det bli installationskonst som förenar bägges inriktningar.
Japansk inspiration
År 2015 gjorde duon ett verk kallat The White Paper som visades på Oslo Sentralstasjon. Det var något utav en parafras på den japanske konstnären Katsushika Hokusais berömda träsnitt Travellers caught in a sudden breeze, där vinden sveper med sig en mängd pappersark över några vandrare i det japanska landskapet.
Mångbottnat material
Samma koncept har de nu tagit med sig och utvecklat i Gamla Vattentornet. Stormens öga är som en spiral av pappersark ända från taknocken ner till golvet. Men det ser bara ut som papper; egentligen är det stansade aluminiumark som målats vita.
– Papper är en symbol för vad människan lyckats skapa av naturens krafter, men här i Säffle blir det ju också en vinkning till den långa historia av pappersmassetillverkning som finns här, säger Björn.
Man kan mycket väl tänka sig att det är produkterna från Nordic Paper som lämnar fabriken och svävar ut i världen. Verket är öppet för många tolkningar, vilket upphovsmännen också hoppas på.
– Det tomma, vita pappersarket kan ju symbolisera så mycket. En oviss framtid eller en omstart på något sätt, säger Theo.
Tid för eftertanke
Titeln Stormens öga är också mångbottnad. Förutom att verket gärna ska framstå som ett fruset ögonblick, kan man tolka besöket i Gamla Vattentornet som att få en paus från allt oroligt som händer i världen just nu. En stund av lugn och stillhet, en plats att känna och reflektera på.
– Vi inspireras också väldigt mycket av naturfenomen, som gravitation, svarta hål och tornador, säger Björn.
Hur låter papper?
För att förstärka installationen ytterligare kommer den med ett soundtrack. Ljudkonstnären Isak Eldh har skapat ett ljudspår bestående av bland annat inspelningar från massatillverkningen på Nordic Paper. En maskin som provar dragstyrka, papper som vaxas eller rivs sönder med mera.
Skräddarsytt för platsen
Camilla Bark, kultursamordnare i kommunen, berättar att det var 112 sökande att ställa ut i Gamla Vattentornet i år. Att valet föll på Björn Hegardt och Theo Ågren berodde mycket på deras tydliga vision att verkligen utnyttja hela den unika lokalen.
– De har ett fantastiskt sätt att ta sig an det här jobbet.
Och utställarna är lyriska över lokalen.
– Man kan inte riktigt visualisera sig 27 meter i takhöjd förrän man står där. Och den här utställningen hade aldrig gått att göra i en vanlig konsthall med vita, låga väggar, säger Theo.
Varje ”pappersark” handmålas och fästs sedan ett och ett med fisklina genom hål i och runt träplankorna i trappor och golv. Det blir 150-200 ark, så det tar sin lilla tid.
– Det är inget arbete man hastar igenom, om man säger så. Jag vet inte hur mycket fisklina det gått åt, men det blir nog några kilometer, säger Theo.
Vad vill ni att utställningen ska få besökarna att känna?
– Gärna att man kanske tänker på vad papper betyder för människan. Vi använder det ju dagligen och till allt möjligt, säger Björn.
– Sen är ju papper väldigt symboliskt och var och en kan se sin egen tolkning i det, fyller Theo i.
Stormens öga har vernissage den 11 juni och pågår till och med den 20 augusti.