Hoppa till huvudinnehållet

Vitt, vitalt och väldigt värmländskt: papper i fokus i Vattentornet

Publicerad:
Tankarna drar åt Askungens möss som syr klänning när man ser dynamiken mellan Theo Ågren och Björn Hegardt när de fäster alla ”pappersark” av aluminium för hand och låter dem sväva i Gamla Vattentornet.
Tankarna drar åt Askungens möss som syr klänning när man ser dynamiken mellan Theo Ågren och Björn Hegardt när de fäster alla ”pappersark” av aluminium för hand och låter dem sväva i Gamla Vattentornet. Foto: Marina Johansson

En virvelvind har flyttat in i Gamla Vattentornet. Den består av något av det mest universella som finns, men som också är väldigt typiskt för just Säffle: papper. Med sommarutställningen Stormens öga vill konstnärerna Theo Ågren och Björn Hegardt gärna få besökarna att reflektera över papperets betydelse och symbolik.

De båda konstnärsvännerna har blivit ett riktigt radarpar. De var klasskamrater på Konstakademien i Trondheim under de senare åren av 90-talet och har haft en gemensam utställning minst en gång per år sedan examen.

– Första var 1998, så det närmar sig ju faktiskt 25 år, säger Björn.

Han jobbar i grunden mest som tecknare, medan Theo har skulpturer som sitt huvudsakliga uttryck. När de jobbar tillsammans brukar det bli installationskonst som förenar bägges inriktningar.

En spiral av papper virvlar i hela Gamla Vattentornet.
En spiral av papper virvlar i hela Gamla Vattentornet. Foto: Marina Johansson

Japansk inspiration

År 2015 gjorde duon ett verk kallat The White Paper som visades på Oslo Sentralstasjon. Det var något utav en parafras på den japanske konstnären Katsushika Hokusais berömda träsnitt Travellers caught in a sudden breeze, där vinden sveper med sig en mängd pappersark över några vandrare i det japanska landskapet.

Ögat luras lätt; det är först när man petar på dem som man förstår att pappersarken inte är av papper.
Ögat luras lätt; det är först när man petar på dem som man förstår att pappersarken inte är av papper. Foto: Marina Johansson

Mångbottnat material

Samma koncept har de nu tagit med sig och utvecklat i Gamla Vattentornet. Stormens öga är som en spiral av pappersark ända från taknocken ner till golvet. Men det ser bara ut som papper; egentligen är det stansade aluminiumark som målats vita.

Arken görs i lite olika storlekar och böjs sedan på ett sätt som gör att de ser ut att formas av vinden.
Arken görs i lite olika storlekar och böjs sedan på ett sätt som gör att de ser ut att formas av vinden. Foto: Marina Johansson

– Papper är en symbol för vad människan lyckats skapa av naturens krafter, men här i Säffle blir det ju också en vinkning till den långa historia av pappersmassetillverkning som finns här, säger Björn.

Det har sannolikt gått åt flera kilometer fisklina till utställningen...
Det har sannolikt gått åt flera kilometer fisklina till utställningen... Foto: Marina Johansson

Man kan mycket väl tänka sig att det är produkterna från Nordic Paper som lämnar fabriken och svävar ut i världen. Verket är öppet för många tolkningar, vilket upphovsmännen också hoppas på.

– Det tomma, vita pappersarket kan ju symbolisera så mycket. En oviss framtid eller en omstart på något sätt, säger Theo.

Tid för eftertanke

Titeln Stormens öga är också mångbottnad. Förutom att verket gärna ska framstå som ett fruset ögonblick, kan man tolka besöket i Gamla Vattentornet som att få en paus från allt oroligt som händer i världen just nu. En stund av lugn och stillhet, en plats att känna och reflektera på.

– Vi inspireras också väldigt mycket av naturfenomen, som gravitation, svarta hål och tornador, säger Björn.

Papper är något som alla människor använder dagligen, men det är också en symbol för Säffles industri.
Papper är något som alla människor använder dagligen, men det är också en symbol för Säffles industri. Foto: Marina Johansson

Hur låter papper?

För att förstärka installationen ytterligare kommer den med ett soundtrack. Ljudkonstnären Isak Eldh har skapat ett ljudspår bestående av bland annat inspelningar från massatillverkningen på Nordic Paper. En maskin som provar dragstyrka, papper som vaxas eller rivs sönder med mera.

Kultursamordnare Camilla Bark är synnerligen imponerad av utställningen som börjar ta form. ”Fast lite undrar man ju om några besökare kommer att få nackspärr”, skrattar hon.
Kultursamordnare Camilla Bark är synnerligen imponerad av utställningen som börjar ta form. ”Fast lite undrar man ju om några besökare kommer att få nackspärr”, skrattar hon. Foto: Marina Johansson

Skräddarsytt för platsen

Camilla Bark, kultursamordnare i kommunen, berättar att det var 112 sökande att ställa ut i Gamla Vattentornet i år. Att valet föll på Björn Hegardt och Theo Ågren berodde mycket på deras tydliga vision att verkligen utnyttja hela den unika lokalen.

– De har ett fantastiskt sätt att ta sig an det här jobbet.

Och utställarna är lyriska över lokalen.

– Man kan inte riktigt visualisera sig 27 meter i takhöjd förrän man står där. Och den här utställningen hade aldrig gått att göra i en vanlig konsthall med vita, låga väggar, säger Theo.

”Det var först på plats som vi upptäckte att idén faktiskt fungerade, så det var ju skönt!” konstaterar utställarna med ett skratt.
”Det var först på plats som vi upptäckte att idén faktiskt fungerade, så det var ju skönt!” konstaterar utställarna med ett skratt. Foto: Marina Johansson

Varje ”pappersark” handmålas och fästs sedan ett och ett med fisklina genom hål i och runt träplankorna i trappor och golv. Det blir 150-200 ark, så det tar sin lilla tid.

– Det är inget arbete man hastar igenom, om man säger så. Jag vet inte hur mycket fisklina det gått åt, men det blir nog några kilometer, säger Theo.

Vad vill ni att utställningen ska få besökarna att känna?

– Gärna att man kanske tänker på vad papper betyder för människan. Vi använder det ju dagligen och till allt möjligt, säger Björn.

– Sen är ju papper väldigt symboliskt och var och en kan se sin egen tolkning i det, fyller Theo i.

Stormens öga har vernissage den 11 juni och pågår till och med den 20 augusti.

Artikeltaggar

Gamla vattentornetNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.