Hoppa till huvudinnehållet

Förslag testas för att minska risken för översvämning i Byälven

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Kristoffer Olsson, Va-ingenjör, och Erik Martinsson, projektledare, visar upp på vilket sätt man kan påverka vattennivåerna i Byälven.
Kristoffer Olsson, Va-ingenjör, och Erik Martinsson, projektledare, visar upp på vilket sätt man kan påverka vattennivåerna i Byälven. Foto: Nathalie Forsström

Vad händer om man tar bort dammluckorna under Strömbron? Man hoppas att det ska kunna vara en lösning för att minska risken för översvämning i Byälven. Nu ska det göras en simulering för att se om åtgärden har önskad effekt.

Arbetet med att lösa översvämningsproblematiken i Byälven har pågått sedan år 2000. Arbetet görs ihop med Arvika kommun.

Problembilden har förändrats lite under åren.

– Tidigare var det vårfloden som var problematisk. Nu är det snarare höstperioden med långa våta perioder med mycket regn, säger Erik Martinsson, projektledare Säffle kommun.

Han berättar att problemen återkommit nästan varje år sedan 2019 och något år har man även behövt gå upp i stabsläge.

– Det är inte hållbart, säger Erik Martinsson och berättar hur det påverkar både Va-anläggningar, fastighetstomter och jordbruksfastigheter.

Nu ska det utredas vad som händer om man tar bort luckorna.
Nu ska det utredas vad som händer om man tar bort luckorna. Foto: Nathalie Forsström

Ta bort luckorna

Erik Martinsson uppger att det är en komplex fråga. Det gäller att hitta rätt sätt att lösa problemet på.

– Det måste utredas ordentligt så att man inte löser ett problem men istället skapar nya problem, säger han.

En åtgärd som man nu tror på är att helt ta bort dammluckorna under Strömbron för att vattnet ska kunna flöda fritt. Erik Martinsson berättar att anledningen till att Sjöfartsverket en gång i tiden satte dit dem var att det gick yrkestrafik i Byälven som krävde ett visst djup. Nu idag när det i stort sett bara går fritidsbåtar där finns inte samma behov.

SMHI utreder

Dammluckorna är den stora flaskhalsen i Byälven och att ta bort dem kan lösa problemet med översvämningsrisken. Nu ska man göra en ordentlig utredning av vad som skulle hända om man tar bort dammluckorna men har kvar slussen.

– Vi har tagit in SMHI som ska utföra en hydraulisk utredning. De bygger upp en teoretisk modell och tar bort dämmet för att se vad som händer, säger Erik Martinsson.

På det viset kan man få reda på hur stor nytta åtgärden gör och vilka eventuella andra konsekvenser åtgärden kan medföra.

– Om nyttan är god och kostnaden accepterad kan man gå vidare, säger Erik Axelsson.

Kommunerna delar

Erik Martinsson berättar att det är Sjöfartsverket som äger anläggningen men att det är Säffle kommun som ansvarar för att inte vattennivåerna ska bli för höga. Detta kan ibland ställa till problem men kommunen har ett bra samarbete med Sjöfartsverket där man hela tiden har en dialog.

Åtgärdssimuleringen är kostsam. Det kostar över 600 000 kronor att genomföra utredningen men den kostnaden delas mellan kommunerna Säffle och Arvika. Erik Martinsson menar att även om utredningen är kostsam så är det mycket bättre att göra på det här sättet och utreda alternativet ordentligt innan man drar igång ett arbete som kostar betydligt mer innan man vet att det blir önskad effekt. Erik Martinsson berättar även att kommunen ska söka statsbidrag via MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för utredningen.

Positiva effekter

Erik Martinsson tror på möjligheten att ta bort dammluckorna. På det viset skulle ändå slussen kunna finnas kvar och fritidsbåtarna kunna nyttja älven. Det finns också många positiva naturvärden med det, till exempel skulle det vara positivt för gösens vandring.

– Det kan vara många positiva effekter. Jag tror att genomförbarheten är god, säger Erik Martinsson.

Skulle man efter utredningen komma fram till att det inte är ett bra alternativ får man backa bandet och börja om igen.

Lång process

Kommunstyrelsen har godkänt SMHI:s offert och åtgärdssimuleringen kommer att genomföras. Skulle det visa sig att det är en bra åtgärd som man sedan ska genomföra är det en lång process på många år innan arbetet är klart. Därför måste annat arbete ske parallellt. Erik Martinsson berättar att en sak skulle vara att kunna reglera vattendomarna. Han uppger att om man kan få en ändring där som tillåter lägre nivåer en period så blir det lättare att styra vattennivåerna.

Kristoffer Olsson, Va-ingenjör, och Erik Martinsson, projektledare, pratar om åtgärder för att minska risken för översvämning i Byälven.
Kristoffer Olsson, Va-ingenjör, och Erik Martinsson, projektledare, pratar om åtgärder för att minska risken för översvämning i Byälven. Foto: Nathalie Forsström

Artikeltaggar

ByälvenNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.