Hoppa till huvudinnehållet

17-åring häktad för mordförsöket på Säffleyngling

Publicerad:
Natten till lördag 11 juni blev 17-åringen från Säffle knivhuggen i samband med studentfirandet i Åmål.
Natten till lördag 11 juni blev 17-åringen från Säffle knivhuggen i samband med studentfirandet i Åmål. Foto: Elinor Thuresson

Tingsrätten tyckte inte att det fanns tillräckliga skäl för att häkta den 17-åring som först anhölls på studentnatten misstänkt för mordförsök på en jämnårig yngling från Säffle.

Men det gör hovrätten som häktar honom med restriktioner efter att åklagaren överklagat. En avgörande faktor är risken för att 17-åringen ska försvåra utredningen.

En 17-åring från Säffle blev allvarligt skadad efter att han knivhuggits i bålen i ett stort bråk på Hamngatan i anslutning till studentfesten i Åmål förra helgen. Han fördes till Sahlgrenska i Göteborg i ambulanshelikopter och läget har under veckan sagts vara allvarligt men stabilt. Läget sägs fortfarande vara stabilt och han har flyttats från Sahlgrenska till Centralsjukhuset i Karlstad.

Två ungdomar sitter nu häktade misstänkta för mordförsök eller delaktighet i mordförsök.

Den 17-åring som nu häktats av hovrätten greps samma natt som bråket var och satt anhållen i tre dagar. Åklagaren begärde honom häktad misstänkt för mordförsök, men vid häktningsförhandlingen på tisdagen kom tingsrätten fram till att det inte fanns sannolika skäl att häkta honom och 17-åringen släpptes.

Det här överklagades på torsdagen av åklagaren. Hon begärde att hovrätten skulle ändra tingsrättens beslut och häkta 17-åringen för mordförsök eller åtminstone för medhjälp till försök till mord. Grunderna är ungefär desamma som inför häktningsförhandlingen i tingsrätten, men den alternativa, mildare, brottsrubriceringen har tillkommit.

Hela tiden nekat

Åklagaren menar att det finns sannolika skäl för brottsmisstanken och att det rör sig om ett allvarligt brott där det finns en stark risk för att 17-åringen förstör bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Hon menar att det behövs betryggande övervakning av honom och ser att det sammantaget finns synnerliga skäl för att häkta en minderårig.

”Häktning är proportionerligt”, skriver åklagaren i sin överklagan.

17-åringen har hela tiden sagt att han är oskyldig.

Hovrätten gick på åklagarens linje och i fredags häktades 17-åringen. Under måndagen hölls en häktningsförhandling via videolänk och då slogs häktningsbeslutet fast.

Undersöka mobiler

Åklagaren fick dessutom rätt att besluta om restriktioner och begränsa 17-åringens umgänge med andra personer och ta emot besök, liksom att använda elektronisk kommunikation och skicka eller ta emot post.

Åklagaren säger att åtal kan väckas tidigast om två veckor och har fått till den 4 juli på sig. Det återstår utredningsarbete som att undersöka mobiltelefoner, hålla fler förhör och att låta analysera kniv och kläder.

Den 18-åring som greps på söndagen misstänkt för delaktighet i mordförsök sitter häktad sedan i torsdags på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Även han nekar till anklagelserna.

Studentnatten: 18-åringen blev häktad misstänkt för mordförsökStudentnatten: Misstänkte 17-åringen blev frisläpptÄnnu en person anhållen efter knivdådet på studentfesten i Åmål

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusHäktningarMordförsökStudenten

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.